Nutritie&Sanatate

Adevărul despre suplimentele alimentare cu colagen hidrolizat

Sunt câțiva ani de când suplimentele alimentare cu colagen hidrolizat circulă pe internet promițând restabilirea frumuseții și supleții pielii și/sau sănătate osteoarticulară iar trendul este departe de a se stinge. Există două tipuri de suplimente cu colagen ”mainstream” pe care le putem descrie în mod grosier astfel: colagenul tip I care intră în structura pielii, vaselor de sânge, gingiilor și colagenul de tip II din sistemul osteoarticular (zic grosier, ca să nu mă întind, sunt vreo 30 de tipuri den colagen din care mai cunoscute sunt primele 5, însă nu asta vreau să povestesc aici). Adevărul e că eu am o relație love-hate cu acest colagen hidrolizat pentru că, inclusiv în acest moment, studiile pentru eficiența colagenului în frumusețe sunt slăbuțe, neconvingătoare și există alte ingrediente care chiar au eficiență dovedită – retinoizii (uz topic), vitamina C (cu rezultate pe ten și dacă e luată ca supliment, și folosită în produse de îngrijire a pielii). Colagenul de tip II ar prezenta ceva eficiență dovedită pe sistemul osteoarticular, însă și aici avem suplimente mai eficiente, care știm exact ca fac ce spun. Dar subiectul osteoarticular îl voi lăsa pentru blogul de nutriție de pe sigina.com. Aici ne întindem cu poveștile despre frumusețe, longevitate.

De ce colagenul hidrolizat nu se duce neapărat în piele, cum ai crede?

În primul rând hai să vedem ce-i colagenul acesta: e o proteină structurală (alături de elastina și keratină), și, ca și cu orice proteină, organismul procedează la fel: o mărunțește la aminoacizi și trimite acești aminoacizi într-un ”bazin” aminoacidic al organismului, care organismul face ce vrea. El prioritizează utilizarea aminoacizilor după necesități. Deci tu nu știi dacă la ”reasamblare”, acele unități se transformă în colagen sau în altceva, ce organismul crede prioritar. Colagenul este format din câțiva aminocizi, din care cei mai importanți și specifici sunt prolina 25% (care necesită obligatoriu vitamina C pentru transformarea în hidroxiprolină) și glicină 35%. Ei sunt aminoacizi condiționat esențiali, adică corpul și-i poate produce singur din pool-ul aminoacidic, dar pentru asta tu trebuie să mânânci proteine care asigură cei 9 aminoacizi esențiali – carne/pește, ouă, lactate, cerealiere și leguminoase integrale. Teoretic. Practic, se pare că ar fi o rațiune pentru care ai da glicina gata formată.

Colagenul ca unică sursă de glicină.

S-ar părea că organsimul nostru produce doar 2-3 g de glicină pe zi (din bazinul aminoacidic de care ziceam) și nevoile organsimului ar fi de vreo 10 g de glicină directă din supă de oase, cartilaje, piele, organe și, la omul modern, supliment alimentar pur. O teorie ar zice că dacă introduci în organism glicina și hidroxiprolină, corpul ar primi semnal că trebuie să fabrice colagen. Deci prezența lor ar induce cumva sinteza, chiar dacă organismul n-avea prioritar asta. De ce nu e o prioritate pentru organism fabricarea colagenului? Deoarece el prioritizează supraviețuirea, iar glicina e implicată în mai multe procese importante pentru supraviețuire. Asta înseamnă că, dacă e solicitată în altă parte, pielea și cartilajele sunt primele care suferă.

Prioritizarea glicinei din colagen

  1. În sinteza de glutation peroxidaza, un antioxidant endogen care se ocupă în principal cu anihilarea stresului oxidativ indus de poluare (aviz celor care trăim în marile orașe, folosim tot felul de odorizante, produse de curățenie etc) – prioritate mare, organismul va prioritiza glicina pentru menține nivelurile de glutation ridicate, chiar dacă asta înseamnă sacrificarea producției de colagen.
  2. În faza a doua de detoxifiere hepatică, unde glicina ajută la eliminarea toxinelor ”grăsoase”, a metalelor grele, medicamentelor – prioritate mare. Deci ficatul are nevoie constant de glicină pentru a preveni acumularea de toxine periculoase.
  3. E folosită de organism ca neurotransmițător inhibitor în creier și în reglarea somnului – prioritate mare.
  4. Apoi, glicina mai are utilizări cu prioritate moderată cum ar fi integritatea mucoasei gastrice, în sinteza hemoglobinei și creatinei (metabolismul energetic), și, în final, cu prioritate scăzută, în sinteza de colagen și elastină. Este ultima grijă a sistemului nostru de supraviețuire. Iar colagenul și elastina ”papă” multă glicină (33% din componența lor).

Ai nevoie de colagen (sursă de glicină), dar corpul nu îl utilizează cum s-ar crede

Ținând cont de cele de mai sus, suplimentarea cu colagen poate fi utilă ca sursă de glicină. În evoluția umană nu a fost aproape niciodată un grad atât de mare de stres oxidativ, de poluare și stres psihoemoțional încât fiziologia noastră să nu se descurce cu cele 2-3 grame produse endogen și restul de 7 g din vânatul sau animalele crescute pe lângă casă, de la care se consuma tot: piele, organe, cartilaje, se fierbea supă, facem și acum răcituri. Odată cu stilul de viață modern, corpul are de combătut mult stres oxidativ, care nu exista în trecut, de detoxifiat foarte mulți poluanți din mediul nostru modern care intră pe cale aeriană, cutanată, digestivă în noi și trebuie anihilate. În plus, glicina alimentară a scăzut dramatic: nu mâncăm pielea de pe carnea de pui, nu mai frigem porcul cu tot cu piele, aruncam oasele și cartilajele, deci în timp ce nevoia de glicină a crescut, aportul alimentar a scăzut dramatic. Și nici nu recomand consumul de cartilaje, piele de la animale despre care nu știi cum și cu ce au fost crescute. Deci suplimentarea cu suplimente alimentare de colagen poate fi utilă, și poate, poate vei vedea și pe piele.

Ce colagen să îți iei? Pudră, pur și cu certificări organice. Adică animalul acela (sau sursa marină) să fi fost crescut natural. Actualmente testez TRUE COLLAGEN de la Ancient and Brave, de pe botaniq.ro și iau în paralel Altrient C (cod de reducere sigina10). Chiar numai Altrient C dă o strălucire și o suplețe aparte, așa că voi observa dacă împreună cu colagenul e vreun efect potențat. De asemenea, mai ai colagenul pudră la pliculeț, de la biogena – cel fără arome. Colagenul bun e pudră, simplă, fără adaosuri – îndulcitori sau arome.

Cât colagen să iei? Producem doar 2-3 g de glicină și avem nevoie de 10 g. Pentru a completa alimentar cele 7 g de glicină, ai nevoie de vreo 25 g colagen hidrolizat. Poți completa colagenul din supliment cu colagenul alimentar: fierbe oase și cartilaje de bună calitate 5-6 h și obține o supă de oase pe care să o integrezi în alimentația zilnică. Nu vei ști cât obții de acolo, dar cu siguranță mai mult decât deloc.

Acum, a ieșit o postare destul de lungă, desigur că poți combina cu utilizare topică de produse validate științific, eu voi folosi biencunoscutele fiole de retinol de uz topic de la Farmec. Retinolul stimulează activitatea fibroblastelor (cele care comandă sinteza de colagen). Discuția se poate intinde mult și bine, dar o voi opri aici.

Sigina.ro – Beauty, Longevity, Lifestyle blog since 2010.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)