După o lună octombrie neașteptat de caldă și frumoasă, trecem, pe bune, la sezonul rece și ar veni natural să povestesc despre îngrijirea tenului post expunere la soare. Teoretic, dacă ai stat sub SPF 30 și 50 toată vara, n-ai avea la ce să faci ”damage control”. Faptul că ai reușit să ”prinzi culoare” fără să te arzi nu e neapărat o realizare, pentru că orice producție de melanină înseamnă o reacție de apărare a corpului împotriva UV-urilor atât de ”îmbătrânitoare”. ”Alba-ca-brânza” sau ”Albă-ca zăpada” însă e un semn că te-ai protejat cum trebuie și reprezintă cea mai ieftină măsură antiageing pe care o poți lua la nivel de exterior.
O să vă lipsesc de titluri de tipul ”3 produse mirobolante care să-ți refacă pielea după dezmățul de azi vară!” There is no such thing. După dezmățul de azi vară îți asumi că pielea ta va fi mai bătrână, pentru că daunele la nivel de ADN nu prea pot fi reparate, doar stopate/frânate. Sper că ți-am tăiat cheful de ”bronz sănătos” 🙂
Totuși, există două molecule, gold standard în antiageing, pe care aș prefera să le utilizez intensiv în sezonul rece – este vorba despre vitamina A și vitamina C. Vitamina A, sub forma activă a retinoizilor este solubilă în grăsimi, vitamina C este solubilă în apă. Deorece vitamina C (l-ascorbic acid) este extrem de instabilă și se oxidează foarte repede în contact cu apa, s-au căutat forme mai stabile de integrat în soluții lipidice (uleioase). Astfel că veți găsi forme ale vitaminei C cu denumiri mai ciudate, cum ar fi etil ascorbic acid sau tetraisopalmitate ascorbyl și altele.
Efectele vitaminei C: antioxidant, accelerează producția de colagen și elastină, inhibă producția de melanină, care produce petele de soare sau hiperpigmentarea (dap, nu trebuie să ieși fără SPF 50 după utilizarea ei pe ten), albește și uniformizează tenul fără a afecta pigmentarea naturală a pielii.
Efectele vitaminei A (retinoizii): folosită în tratamentul acneii (yeah, usucă coșurile instant) s-au descoperit veleitățile sale antiage. Așa că, în afară de proprietățile sale antiinflamatorii, reglează secreția de sebum, stimulează producția de colagen, netezind astfel ridurile fine. Uniformizează tenul, atenuând petele ”de bătrânețe” (tot hiperpigmentare) și asigură protecție împotriva fotoîmbătrânirii.
Par să aibă efect similar, dar au mecanisme de acțiune diferite.
Vezi și Protecție solară de mâncare
Veți mai găsi adesea și informația că vitamina C și vitamina A (cu toate formele sale) nu se combină și adesea veți găsi recomandarea ca unul să-l folosiți dimineața, altul seara. O explicație ar fi fost că acționează în ph-uri diferite, că vitamina C preferă ph scăzut sau zero, retinolul merge foarte bine cu ph-ul natural al pielii, de 5 (adică ușor acid). Însă pare-se că după cercetări mai recente vitaminele A, E și C acționează sinergic într-o singură formulă mai bine decât separat. Toată cercetarea asta am demarat-o când am luat fiolele Multivitamine de la Equilibrium, și mi-am dat seama (din nou) că Farmec e mereu cu un pas în față, față de ce știu eu 🙂
Fiolele cu Multivitamine le-am luat după ce-am terminat cu fiolele cu Retinol. Am fost foarte încântată de tenul meu după fiolele cu retinol și, deși am și vitamina C separat (soon coming), am fost curioasă de cum acționează împreună într-o formulă. Așa că, uite-le, A, E și C și acid lipoic, sună cam așa:
Fiolele cu multivitamine asigură o refacere rapidă a pielii expusă zilnic stresului radicalic, asociat cu o îmbătrânire accelerată şi prematură (prin stres, poluare, radiaţii UV etc).
Asocierea de vitamine asigură neutralizarea efectelor nocive ale radicalilor liberi, cu consecinţe benefice pentru regenerarea şi sinteza noilor fibre de colagen şi elastină.
Conţin un cocktail de vitamine E, A şi C în forme stabile, asociat cu acid lipoic, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi, capabil să regenereze vitaminele C şi E din piele.
Vitamina C este prezentă într-o formă derivatizată, deosebit de stabilă, capabilă să penetreze în piele cu eficacitate superioară acidului ascorbic pur.
Impresia mea: chiar dacă aspectul exterior e similar cu al altor fiole, chiar și cutia, consistența conținutului fiolei este mai fluidă (decât a retinolului, de exemplu) și pare mai multăcantitatea din această cauză, îți ajunge să întinzi formula foarte generos și chiar în două straturi până la nivelul decolteului. Pentru că trebuie folosită toată, la deschidere, câteva ore mai târziu este oxidată și face mai mult rău decât bine. Se absoarbe mai greuț decât retinolul (bine, retinolul lasă chiar o ușoară senzație de uscat), dar se vede efectul utilizării foarte repede, deja după câteva zile. Tenul pare mai uniform hidratat din interior, elastic. Dacă nu îți e obișnuit tenul cu ingrediente active singulare poate că acestea sunt o formă bună de început.
Fiolele se pot utiliza ca atare sau sub o mască cremă și se îndepărtează odată cu aceasta. Oricare din variantele acestea mi-au priit și le voi mai repeta. Deci, DA, A, E și C, cel puțin sub această formă, sunt ok împreună.