Atmosfera de tropice cu ploi abundente și zile calde mă face fericită atât pe mine cât și pe sălbăticia verde ce îmi năpădește curtea și înconjoară Clujul. Nu vă pot exprima în cuvinte cât mă bucur că e, în sfârșit, vară. Abia aștept să mă întorc la Dorna și să merg la cules ciuperci, să mă bălăcesc în vreun râu sau lac mai călduț, să mă imersez cu totul în natură. Dealuri, munți și păduri care și-au triplat volumul cu ciuf de verdeață și s-au înfoiat peste șosele ca un curcan mândru. Îmi vine să stau tot pe afară și cât mai puțin în casă și să gravitez ca floarea-soarelui în jurul oricărui pâlc verde, desculță, în direct contact cu energia pământului.
Ca pe vremea în care ni se rupea de fotoîmbătrânire, raze UV și isteria protecțiilor solare. Adevărul că folosesc rar, și dacă mă prind orele amiezii, utilizez spf 30 (plus niște tips pe care le găsiți la finalul articolului). Dar la capitolul îngrijire sunt consecventă și vreau să vă arăt noul produs de îngrijire cu retinol, împotriva fotoîmbătrânirii (că tot veni vorba), destinat tenului de la 30 în sus. Dap, fiolele cu retinol Equilibrium, care sunt potrivite înclusiv tenului de 55+, iar eu chiar aș insista să le recomandați/faceți cadou și mamelor voastre. Ca aspect, arată la fel cu fiolele de acid hialuronic lipozomal, în aceeași cutie elegantă. Ca formulă, se simte o diferență de acțiune.
Fiole cu retinol conţin un amestec de retinoizi: vitamina A – palmitate şi Retinol stabilizat – ingrediente recunoscute pentru acţiunea de ameliorare a fenomenelor de fotoîmbătrânire, prin reînnoirea epidermei din profunzime spre exterior, prin ameliorarea ridurilor şi redarea aspectului uniform, neted şi tineresc.
Acum, la 30 de ani le folosești pentru prevenție, la 50+ atât pentru prevenție cât și pentru ”restaurarea” din exterior a pielii. Retinolul e liposolubil și se simte emulsia ușor uleioasă, de care tenul matur are atâta nevoie. Dar intră foarte ușor în piele, nu lasă senzație greasy și cantitatea per fiolă – generoasă, ca de obicei – ajunge din belșug pentru gât și decolteu. Decolteul e o nouă zonă către care îmi îndrept atenția mai des, mai nou, pentru că decolteul e mereu expus și, împreună cu gâtul și mâinile, sunt zonele care îți reflectă vârsta reală, oricât botox și lifting ți-ai face 🙂 Așa că dacă ai grijă de tine de acum, când începi să devii mai conștientă de tine, fotoîmbătrânirea asta se poate frâna destul de mult, la fel și procedurile estetice costisitoare.
Farmec zice că fiolele pot fi utilizate și singure, nu neapărat în combinație.
Vitamina A – palmitate şi Retinol stabilizat
Dimethyl Isosorbide din compoziţie cunoaşte o îndelungată practică de utilizare în medicină şi cosmetică, în scopul maximizării efectelor unor produse, datorită capacităţii ridicate de penetrare în profunzimea dermului şi a completei lipse de toxicitate.
Se pot utiliza de 3-4 ori pe săptămână, pe un ten curat, singure, sau în asociere cu alte produse de întreţinere complementare. Nu este necesar să se utilizeze împreună cu alte produse cu vitamina A sau alţi retinoizi. În perioada tratamentului cu retinol se va evita expunerea la razele ultraviolete.
În sezoanele însorite se va folosi o cremă ecran, cu factor de protecţie mediu sau ridicat. Pentru protejarea mâinilor, fiola se înfăşoară într-un şerveţel înainte de rupere.
Ca specialist în nutriție aș adăuga că un consum ridicat de carotenoizi, în special betacaroten și vitamina A asigură fotoprotecție din interior. Betacaroten (precursor de vitamina A) se gasește în surse vegetale, cum e morcovul (cu activitate potențată dacă îl consumați la abur) sau vitamina A gata formată din surse animale, cum e laptele/smântâna integrală, gălbenușul, ficățeii. Aș recomanda trei sferturi surse vegetale și un sfert surse animale 🙂 Studiile spun că fotoprotecția betacarotenului se instalează la circa 10 săptămâni de la administrare sistematică (suplimentare sau alimentație) – deci nu oferă protecție imediată, așa că este complementară protecției locale (creme de protecție solară). Există totuși niște precauții – femeilor însărcinate nu li se recomandă suplimentare cu vitamina A (doar ce iau natural din mâncare) și persoanelor fumătoare nu le este indicat consumul de suplimente alimentare cu betacaroten/vitamina A deoarece crește riscul de cancer pulmonar (tot doar prin aport alimentar, deci fără capsule).