Anul acesta se vor împlini 20 de ani de când sunt blondă – decolorată. Plănuiam să îi fac ”majoratul”, însă am amânat postarea de 18 ani de blond decolorat atât de mult încât se fac deja 20 🙂 Așa că am decis ca, de aniversarea a 9 ani de sigina.ro, să realizez și acest material. Poate n-o să cuprind aici tot dar, din fericire, găsiți în istoricul acestui blog – la secțiunea Blond Hair, postări din 2010 încoace. Vreau să țineți cont de perisabilitatea unora din postări, pentru că de 9 ani de blogging s-au mai schimbat multe și în comerț, dar și în cunoștințele mele despre părul blond decolorat.
foto cover: M.Fiama
Tipul de păr contează
Tipul de păr variază de la o rasă umană la alta: părul afro este ”sârmos” cu structură creață și e foarte pigmentat, părul caucazian este în general mai subțire, ușor ondulat, în mare parte șaten. Părul asiatic are firul gros, cilindric, bine pigmentat. Faptul că e gros si cilindric îl face să stea drept la modul natural, de parcă ar fi întins cu placa. Aici se încadrează părul meu. Se pare că amprenta ușor asiatica pe care o am eu nu se rezumă la tonul pielii și la forma ochilor, ci și la firul de păr. Le am de la bunica din partea tatălui, dar nu localizăm sursa genetică îndepărtată cu prea multă claritate 🙂
sursa foto.
Asta face ca firul meu de păr să fie mai gros și mai rezistent decât media podoabelor capilare din jur, e des și cu ținută (stă oricum îl aranjez, până la prima spălare). Doar culoarea e atipică, șaten-rece (în copilărie șaten-blond). Nu doar firul de păr gros și rezistent mă ajută în blondul decolorat, ci și nuanța rece, care la decolorare nu virează în blond roșcat. Până nu demult, șansele de a obține un blond frumos dar și sănătos pentru un fir de păr caucazian, moale, erau imposibile prin decolorare fără a distruge părul. Multe podoabe capilare au fost sacrificate de-a lungul decadelor de dragul blondului perfect, dar fără a-l putea menține 🙂
De-a lungul timpului, multe persoane nu înțelegeau cum eu pot să am un blond sănătos, cu decolorare cu tot, atâția ani. Nici eu nu am fost conștientă de moștenirea genetică pe care o aveam în cap, ulterior am aflat că, deși decolorarea ”mănâncă” firul de păr, îl subțiază, iar la mine avea din ce. Când vă faceți blonde, apelați la un specialist, acum sunt produse extrem de bune care face posibil blondul pentru aproape orice tip de păr, cu sau fără decolorare.
A fost odată ca niciodată… 🙂
La 14 ani am început să cochetez cu blondul. Era anul 1999, și aveam în baie apă oxigenată. Pe vremea aia, fetele ”se oxigenau” când voiau să se deschidă ușor – adică un blond spre cupru …ieftin, oribil 🙂 Țin minte că prima mea marcă de vopsea a fost Palette, Schwartzkopf, de la Sora (pe la 15 ani). Nu uit niciodată. Nu mai țin minte dacă avea sau nu decolorant în ea, cert e că de atunci am început să mă ”blonzesc” singură, acasă.
Ulterior, am făcut cunoștință cu pudra decolorantă, cu Platte Color XXL 000A, apoi cu special blonds fara amoniac de la Kallos, apoi cu Syos Lighteners – toate cu oxidant de… 12% (de-a dreptul killer). Foloseam ca ”neutralizant” albastrul de metil de la farmacie inițial, apoi au apărut șamponul Silver de la Kallos și picăturile de diluat în apă, prin Piața Mărăști. N-am fost conștientă până târziu de moștenirea genetică minunată pe care o aveam în cap, așa că am folosit oxidant de 12% până când scalpul a început să riposteze și să nu mai suporte decolorantul. Să ne-nțelegem, nu firul, ci scalpul 🙂
Am avut nevoie de șampon special pentru scalp sensibilizat (Vichy Dercos Ultrashooting – dry hair) și am descoperit Olaplex – mai multe, la Îngrijire. M-am decolorat și ”neutralizat” mulți ani acasă, și desigur că ieșeam mai ieftin. Cred că undeva în vreo 30 de lei, venea un prieten și îmi punea doar la rădăcină. De mai bine de 5 ani mă fac doar la salon, chiar dacă prețul e cam de 10x mai mare 😀
Îngrijirea… de la Adam și Eva încoace 🙂
În procesul de decolorare. Inițial nu foloseam protecție pentru scalp, pentru că nu știam cât de agresivă e combinația decolorant + 12%. Raul (Tișa) îmi spunea mereu ”o să rămâi fără păr”. Nu s-a întamplat, din fericire, because of 1. great genetics (sunt foarte recunoscătoare pentru asta, e un dar nemeritat 🙂 ) 2. high quality nutrition (dezvolt curând). Doar în ultimii 4 ani, când scalpul meu n-a mai suportat (deși firul da), am început să cobor la 9% și, actualmente, cred că se folosește 6% (la salon). Am descoperit fiolele de protecție scalp Alfaparf – acestea protejau scalpul de usturături minunat, nu simțeai procesul de decolorare. Distribuitor oficial Alfaparf găsiți aici, mai au și alte produse.
După ce n-am mai găsit Alfaparf, am făcut cunoștință cu blondurile speciale Kallos. Fără amoniac și fără să îmi agreseze așa tare scalpul, obțineam un blond aproape perfect fără decolorare. Doar stilistul tău îți poate spune dacă poți obține blondul perfect doar din special blonds. În general, trebuie să fii blondă natural ca să nu ai nevoie de decolorare. Pe mine m-a ajutat șatenul rece să nu iasă un blond pui foarte pronunțat, ieșea ok, un blond auriu, nu spre alb ca și la decolorare. Când am aflat de existența Olaplex, am achiziționat kit-ul și nu mai există decolorare fără protecție Olaplex. Cu Olaplex se poate bucura de un blond perfect aproape orice tip de păr, inclusiv cel subțire. Olaplex No1 și No2 se folosesc în procesul de decolorare (și vopsire) pentru 1. protecție scalp & fir de păr de tratamentele chimice 2. reconstruirea firului de păr. Este absolut fantastic. Pentru acasă există No. 3, care e ca și compoziție exact No 2, dar într-o cantitate mai mică pentru a fi mai accesibilă ca preț.
…la salon. Probabil cel mai bun tratament profesional de până acum l-a primit părul meu de la Nika Beauty Excelence, pe bază de keratină. Este singurul tratament memorabil, pentru că, după tratarea la salon, mi-a ținut efectul în jur de 7 spălări, simțeam că nu am nevoie de nicio mască de păr sau balsam. A fost extraordinar, iar acum aștept ca produsul să fie achiziționat la salonul la care merg (la Evelyne, Atelier de Zâne), să pot să îl refac. Nika este un brand puțin cunoscut la noi, iar produsul lor vedetă este soluția de îndreptare a părului cu keratină.
…acasă, de zi cu zi. În anii 2000, foloseam ca rutină de îngrijire ce puteam și în bugetul modest de adolescent cu părinți intelectuali bugetari (și corecți). Cea mai bună ”afacere” era crema Midollo (Placenta) aceea la litru, care era un fel de mască tratament – ieftină, bună și multă, mă ținea mai bine de 2 luni. Mirosea dubios, dar mie îmi plăcea. Tot un lux era prin anii 2000 Loreal Elseve/Elvive, acela roșu – șampon și balsam. Era o minune pe pământ pentru părul meu decolorat și am folosit produsele acelea vreo 10 ani, cred. Produsele profesionale erau un lux pe care nu mi-l permiteam și, la drept vorbind, nici nu prea existau. Nici în comerț, dar nici din saloane. Era un singur salon care începuse să folosească Loreal Professional. Mult mai târziu, au apărut și saloanele pe Wella, Joico, Goldwell, recent, Olaplex și tot ceea ce știm acum.
Justificarea găurilor de buget. Prima mea dragoste dintre produsele profesionale a fost Joico. Joico a fost și este lider de piață pe segmentul său. Joico nu are un efect wow de la prima utilizare, ci are un efect reconstructor în timp, durabil. Este absolut senzațional. Ca o comparație, Loreal Professional, cu gama de lux Kerastase, sunt produse spectaculoase de la prima folosire, însă dacă nu le mai folosești brusc, părul revine la starea inițială. E ca un miraj, o bulă de săpun care se sparge și dispare cu totul, cel puțin în cazul părului meu. Joico nu e spectaculos, devine spectaculos în timp datorită rezultatelor care se mențin și după ce nu mai folosești produsul. Poate că Loreal are nevoie de formule targetate, cum are Wella masca Enrich – pentru thin și pentru thick hair (btw, preț rezonabil, rezultate foarte bune). E o idee bună să țină cont de grosimea firului, ca formula să aibă penetrabilitatea optimă.
În aceeași perioadă cu Joico, m-am îndrăgostit de Moroccanoil, tratamentul ulei light. Probabil cel mai bun ulei de păr de pe piață, care nu îngrașă părul, tratează, protejează termic, dar e cam singurul produs bun al celor de la Moroccanoil. Dintre toate produsele de beauty, în produsele de păr am investit cei mai mulți (și strigător la cer de mulți) bani. Îmi place tot ce ține de universul feminin, dar pentru păr vreau întotdeauna the best on the market. Dap, blondul este o culoare scumpă – sensibilă și costisitoare, dar la mine totul a venit treptat, prin învăluire, așa că m-am obișnuit.
Protecție termică. Ca protecție termică folosesc de mulți ani Gerovital Tratament Expert Ser Termoprotector cu keratină. Am folosit și altele, dar acesta e extrem de bun. Singurul meu regret că e cantitatea mică și mi se termină repede. Am și pierdut sirul recumpărărilor. Tot de la Gerovital Tratament Expert îmi place foarte mult serul cu efect antifrizz, în flacon identic cu serul termoprotector, care nu se mai găsește.
Lifestyle-ul părului blond decolorat
Spuneam mai sus că blondul meu decolorat e așa longeviv din cauza moștenirii genetice bune, dar, ca dietetician, știu că genele sunt influențate între 70-90% de către mediu. Să ai o bună moștenire genetică ajută mult, dar dacă nu ai grijă, n-o să beneficiezi de ea la potențialul maxim. Indiferent de ce tip de păr ai, părul are nevoie de hidratare corespunzătoare, să bei apă, nu sucuri, să ai o alimentație sănătoasă și echilibrată, bogată în zarzavaturi și verdețuri astfel încât să ai o infuzie permanentă de vitamine, minerale și fitochimicale benefice scalpului, rădăcinii și firului de păr. În caz de nevoie, există suplimente alimentare speciale pentru păr (și unghii). Poate ați auzit că masajul scalpului îmbunătățește circulația la acest nivel. Ei bine, ameliorarea circulației scalpului permite ca sângele să circule mai bine și să ducă nutrienții acolo unde trebuie. Cea mai bună irigare și creștere a fluxului sanguin se face printr-o viață activă. Când tot organismul e pus în mișcare, toată circulația sanguină e ameliorată și scalpul și părul nostru beneficiază mai mult decât de la simpla masare. Am dezvoltat nutriția unui păr superb mai demult – citește aici.
Psihologia blondului
Blondul e o culoare care scoate din anonimat. Blodul îți schimbă viața nu doar pentru că e mai vizibil, ci și din cauza psihologiei create. Se pare că blondele sunt mai avantajate decât alte culori de păr în diverse aspecte ale vieții – studiile spun că sunt mai curtate sau că au venituri mai mari la serviciu. Am găsit un articol drăguț pe tema asta – The Benefits of being blonde. Personal, cred că alura angelică creată de blond activează în sexul opus mecanismele ancestrale de protecție ale bărbatului vânător-culegător, dar și contrastul dat de feminitatea blondului. Desigur că preferințele pot să difere de la o rasă la alta acum, dar ce e cert e că blondul e complet diferit ca impact față de orice altă culoare.
Primul meu vlog de beauty 😀 – va invit sa il urmăriți pe youtube pentru calitate mai bună!
CONCURS ANIVERSAR – 9 ani de sigina.ro si 20 de ani de blond decolorat
Pentru că e o aniversare dublă, vreau să vă mulțumesc cumva pentru că îmi sunteți alături de atâta timp nu cu orice, ci cu brand-urile cele mai tari de îngrijire existente actualmente pe piață! Nu doar blondul decolorat beneficiază de efectele absolut fără concurență ale produselor menționate, ci orice păr tratat chimic. Ca să intri in concurs:
-
Like fanpage Sigina, follow cont de instagram @siginutz
-
Like Olaplex, Alfaparf, Nika Beauty Excellence, Farmec și contul de pe instagram gerovital_romania
-
Like la aceasta postare si share pe profilul tau de facebook. Faptul de a da link cu postare pe ig reprezinta un avantaj.
-
Like și suscribe la videoul meu de mai sus de pe youtube.
-
Lasa-mi un comentariu aici, pe blog, cu premiul pe care ti-l doresti si de asemenea care e your all times favourite produs de par pe care il folosesti cu drag de mult timp, oricare ar fi el (curiozitate personala).
-
Lasa-mi in acelasi comentariu userul cu care ma urmaresti pe ig, sa te mentionez in caz ca esti castigatoare.