Vin Sărbătorile, și cu ele obiceiurile cu care am crescut, care multora ne oferă confortul psihoemoțional al copilăriei. Acest ansamblu de obiceiuri se numește ”cultura familiei”. Obiceiuri din jurul mesei de Crăciun, colindelor – obiceiurilor de odinioară, când problemele de greutate erau rare, excepțiile alimentare rămâneau excepții și nu o regulă și, în general, oamenii duceau o viață mai activă. Dacă vremurile s-au schimbat, înseamnă că și obiceiurile de o viață de Sărbători trebuie să se modifice.
Majoritatea am lucrat deja la calitatea mesei de sărbători. Poate gatim cu mai puține grăsimi și am inclus mai multe verdețuri, însă am mai putea lucra la un aspect: sedentarismul. Foarte multe persoane sunt prea ocupate în timpul anului ca să își facă loc pentru activitat fizică. De sărbători, poți să te ajuți tu pe tine stabilind rezoluții noi pentru anul ce urmează dar și stimulându-te într-un fel. De exemplu, pe lista cadourilor de Crăciun a familiei să vă faceți obiceiul să adăugați articole sportive, îmbrăcăminte, adidași, poate o nouă bicicletă sau alte elemente care v-ar ajuta să faceți o schimbare mai cu entuziasm. În afară de colindat, în zilele libere vă puteți aloca niște timp să faceți niște drumeții, să ieșiți bine îmbrăcați și să vă mișcați în aer curat. Să schimbați ”cultura” familiei, pentru adaptarea ei la viața modernă. Dacă înainte, bunicii și străbunicii noștri mâncau mai copios și erau inactivi doar de sărbători, azi e altfel. Suntem sedentari mereu, mâncam alimente bogate în calorii și nejustificate energetic. Pentru că: fundu-n mașină să duci copiii la grădiniță-școală, din nou in mașină și din nou în fund pe scaun, la servici – pare să nu avem soluții pentru stilul nostru de viață.
Revenind la Sărbători: o nouă cultură de familie, adaptată vieții actuale va lua timp, așa că trebuie perseverență și, desigur, personalizare. Găsiți-vă strategii de a vă menține activi, cu cât sunteți mai sedentari, cu atât aveți mai mare nevoie să schimbați ceva. Un outfit sport nou, care să va stea bine, o pereche super tare de pantofi sport despre care, în mod normal, ați zice că e cam costisitoare – poate fi luată în considerare ”de Moș”. Faceți ”chetă” în familie pentru articolele mai scumpe.
Ce v-aș recomanda eu pentru cadouri:
-
- brățări activity tracker – (vezi experiența mea cu Garmin, sunt ok și alte firme)
- articole de îmbrăcăminte (de fitness, alergare, cycling, drumeții)
- încălțăminte sport (diverse) sau de outdoor
- role, bicicletă (deși se poate profita de Clujbike)
- gantere, elastice, fitball – articole sportive care să te ajute să faci acasă și dvd-uri cu programe de sport pentru acasă (pentru mămici imobilizate acasă)
- card cadou cumpărături de produse sau servicii (ex: consiliere nutriție-psihologie/comportament alimentar/consult endocrinologic la Synobis Medical, centru de management integrat al obezității)
Ce activități v-aș recomanda să faceți de sărbători:
- să vă stabiliți activități împreună – de exemplu, o oră de ”înviorare” afară în care să faceți sprint-uri, întrecere, să vă dați cu bicicleta, să porniți din timp ca să puteți merge pe jos în vizite la prieteni. Măcar o oră, dar intensă.
Mesele de sărbători:
Mâncați doar la mesele principale, câte puțin din fiecare sortiment și opriți-vă când nu vă mai e foame. Creierul nu știe că e o zi excepțională și tratează excesul de calorii la fel. Am mai dezbătut tema mesei de sărbători pe celălalt blog, de nutriție vezi aici: Cum să nu te îngrași de sărbători? (2016) și Cum să nu pui kg de Sărbători? (2017)
Anul trecut am mai dezbătut un aspect, al celor care nu au familia lângă ei în această perioadă. În acest sens, sper să fie de folos postarea aceasta: Singură de Crăciun?
Ce faceți de Crăciun, de obicei? Mi-ar plăcea să lăsați în comentarii despre ”cultura” voastră familială și ce ați schimbat față de atunci când erați copii? 🙂