Lifestyle

Seria anticelulită: meet the “enemy”

A sosit sezonul de ”piele la vedere”, și celulita este din nou trending topic. Mă rog, acum mai mult la femeile care au vreme de ea, că atunci când nu-ți vezi capul de job și familie, copii, după caz, celulita e ultima ta problemă. Dar asta nu înseamnă că ne e complet indiferent cum arătăm.

Înainte să trecem mai departe, te invit să recitești ”Vai, ai celulită”, postarea mea din 2015. În mare, am cam aceeași părere ca și atunci. Ce bine că am ”memoria externă”, blogul 😀 Dar faptul de a nu dramatiza situația nu înseamnă că nu ne pasă. Majoritatea femeilor are celulită, și, mai nou, și tinerele sub 20 de ani. Puțin ciudat, nu-i așa?

Ce este celulita? Celulita este inflamația țesutului adipos, cu implicații mai mult estetice, decât de sănătate. Ea nu este neapărat un marker pentru kilogramele în exces, ci mai degrabă pentru stilul de viață și predispoziția spre inflamație. De aceea o puteți vedea și pe persoane ”slabe”, adică fără exces de greutate.

De ce avem celulită? 

În general, celulita este favorizată de un stil de viață proinflamator. De la stresul oxidativ din mediu (poluați, stres psihoemoțional, oboseală etc), până la alimentația abundentă în elemente proinflamatorii și sedentarism, factorii proinflamatori se acumulează, cu sau fără tulburări hormonale. Chiar și o persoană atentă la stilul său de viață poate să aibă puțină celulită, cu tot cu masaj, sport și alimentație sănătoasă. Pentru că nu putem controla absolut toți factorii lumii moderne. Apoi mai este predispoziția genetică spre inflamație, și în acest sens există testări genetice.

Cum putem să o diminuăm? 

În primul rând, prin diminuarea țesutului adipos. Dacă avem exces ponderal, celulita se diminuează odată cu scăderea grăsimii totale. Apoi, să evităm sedentarismul, celulita stă mai puțin pe un mușchi activ. Apoi atenție la alimentație, mai ales la alimentele procesate (vezi aici), cu vedetele de top – prăjeli, grăsimi hidrogenate și zahar. Nu este de neglijat nici intervenția externă – prin masaje anticelulită, și produse anticelulitice. În urma testelor genetice se pot elabora așa numitele produse galenice, adică rețete preparate ca pe vremuri, personalizat. Ele sunt atât produse topice, sub formă de creme anticelulită, cât și suplimente orale – drenoare, de obicei.

Pentru că nu prea avem acces la produse personalizate, selectăm ”pe încercate” creme din comerț, din farmacii, pentru a găsi varianta care ni se potrivește cel mai bine. Concomitent cu masajul anticelulitic, putem utiliza drenoare naturale – ceaiuri diuretice (ceai verde, coada calului, codițe de cireș etc), însă nu ar trebui abuzat de ele. Diureza excesivă expoliază organismul de minerale importante, cum ar fi potasiul, implicat în contractabilitatea musculară, reglarea tensiunii arteriale, a echilibrului hidroelectrolitic și acidobazic. Crearea unui dezechilibru hidroelectrolitic poate fi periculoasă. Personal, cred că o intervenție mai serioasă asupra celulitei trebuie să aibă în vedere starea generală de sănătate și să fie făcută sub supravegherea unui dietetician.

Bineînțeles, nu trebuie să uităm de modalitățile de remodelare corporală exterioară. În afară de sport, care redistribuie grăsimea într-un mod estetic (până când schimbarea stilului alimentar elimină din kilogramele de grăsime nedorită) și pe care îl consider cel mai bun remodelator corporal din Univers, există diferite tipuri de masaje. Cu sau fără aparatură, dar mereu cu creme de profilDacă ești din Cluj, rămâi pe poziții, am o surpriză pentru tine – revino pe blog miercuri! – vezi AICI partea a doua. 

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)