…cred că ar putea fi titlul multor postări de-ale mele, pentru că abordarea antiage este una atât de multidisciplinară! Cu toate astea, stilul de viață este determinant. Indiferent de îngrijire, de la cremele de acasă și până la intervenții estetice, felul în care trăiești își va pune amprenta pe fața ta, pe corpul tău, și ce vezi la exterior, procesul de ageing, nu rămâne doar la exterior. La fel se întâmplă și pe interior, că de acolo pleacă toate.
Restricția calorică – calea longevității
Adesea auzim titluri bombastice de ziare cum că ”experții au decis: înfometarea este soluția…”. Greșit. Faptul de a mânca hipocaloric nu înseamnă neapărat a te înfometa. Trebuie doar să optezi pentru alimentele cu densitate nutrițională ridicată și calorii puține, în detrimentul produselor cu valoare nutrițională mică sau nulă și cu multe calorii. Deși sună greu de realizat, la cabinet, facem să fie cât mai ușor de pus în practică, deci nu e ”dracul așa de negru”. Unele studii au demonstrat că restricția proteică aduce beneficii antiage. Altele că restricția de carbohidrați are efecte antiage. Dimpotrivă, regimurile hiperlipidice, cum e cea ketogenică, este proageing. Așa că echilibrul trebuie să fie undeva la mijloc: un regim hipocaloric, dar bine echilibrat, în așa fel încât să fie aproape de o normalitate și sustenabil în timp, altfel n-am făcut nimic.
Exercițiul fizic – mimarea restricției calorice
Restricția calorică în sine mai poate fi ”mimată” în câteva feluri. Una și cea mai accesibilă și recomandată tuturor este mișcarea. Exercițiul fizic intens, mai precis, activează o familie de gene responsabilă cu apărarea și regenerarea celulară indiferent de vârstă (1). Acestea se numesc sirtuine, în număr de 7 (SIRT 1-7) și au un rol cheie în răspunsul la stresul celular(2), cum e și exercițiul fizic intens. Acestea și genele foxo sunt implicate în mecanisme complexe legate de longevitate. Dar pentru că nu suntem pe blogul de nutriție, ci pe cel de beauty, nu voi intra în detalii foarte tehnice, iar cele care sunteți din domenii apropiate și sunteți curioase, aveți deja piste de documentare.
Exercițiul fizic – iluminator pentru ten
De la Kim Kardashian încoace (poate fi mândră că intră în istoria glow-ului), planeta a intrat în isteria contururilor de față și a iluminatoarelor. Și până la ea, dar mai ales de câțiva ani, toate fetele pasionate de machiaj au măcar un iluminator în portfard. Ei bine, există o manieră naturală de a străluci. Mulți dintre voi ați zice că fericirea te face să strălucești. Și așa este, nu e doar o metaforă, ci e fapt. Când ești fericit – radiezi, vizibil. Acest glow, această strălucire, este dată de endorfine, hormonii plăcerii. Spre deosebire de serotonină, care se se secretă în principal când mâncăm – mai precis, carbohidrați (corn cu ciocolată 🙁 ), endorfinele se secretă de câte ori e un stresor asupra organismului. Fie că ne lovim, ne ardem, endorfinele se revarsă să contracareze starea opusă. Exercițiul fizic intens este și el un stresor (cardio intens, stimulare musculară cu greutăți) și este cel mai ieftin și sigur declanșator de endorfine. În cei aproape 5 ani de când mişcarea și sala au devenit stil de viață, mi se spunea adesea că arăt bine și strălucesc după ce ieșeam de la sală, deși starea mea emoțională de fond nu era tocmai grozavă. Apoi am început să observ și eu: după o sesiune sănătoasă de sport – cardio intervale, lucrat grupe musculare, aveam o strălucire de aparte. Fără machiaj, fără iluminator. Și mi-am amintit de felul în care radiem de fericire și că sunt aceiași hormoni. Doar că această ”radiere” nu depinde de niciun om, depinde doar de tine, și poți să o obții când vrei.
Exercițiul fizic – taie pofta de dulce
De asemenea, obținerea de endorfine te scutește de necesitatea de a obține serotonină, pe calea mâncării și a dulciurilor, mai ales, care îți sabotează demersul hipocaloric și, în consecință, antiageing. Să nu mă înțelegi greșit, poți mânca orice, chiar și dulce, dar să nu fie un comportament compensator de durată. Exercițiul fizic susține alimentația sănătoasă prin faptul că, dacă ai mesele bine echilibrate, sportul îți taie poftele. Vezi, astfel, că alimentația și mișcarea merg în tandem. Nu se poate una fără cealaltă.
Exercițiul fizic și lifting-ul
În urma exercițiului fizic, vei constata că acesta este și antirid. Unul din mecanisme e vasodilatația celor mai mici capilare, care permite sângelui cu nutrienți (atenție la alimente dense nutritiv!) să aducă precursori de colagen și elastină și să mențină fermitatea tenului pe termen lung. Desigur că se poate plusa cu botox, dacă e nevoie, sau cu fillere, dar automat costurile acestora vor fi mai mici, pentru că va fi nevoie de cantitate per fiolă mai mică.
Și apropo de postarea de pe fanpage în care spuneam că mi se dau mereu cu vreo 7-10 ani mai puțini decât am, deși 33 e o vârstă la care mă simt relativ tânără şi n-aș avea nevoie de una mai mică, antiage este un stil de viață. Nu e rău să îl începi la orice vârstă, dar cu cât mai devreme, cu atât disconfortul inițial al schimbării e mai mic.
Vezi și:
Augmentarea buzelor, dupa 9 luni