Prolog
Timpul zboară cu repeziciune zvârcolindu-se-n aer ca un pește prins în undiță, în vortexul său către trecut, un tumult de activități, experiențe, oameni noi, care pălește odată cu ziua ce-nchide pleoapele, ca și cum nu s-ar fi întâmplat azi, mai devreme, ci ieri, alatăieri. Așa s-a scurs zi, dupa zi, de când mi-am propus să povestesc iar despre parfumuri, deși le-am primit de 14 Februarie de la C., și intenționam să le ”recenzez” înainte de 8 Martie, când era clar că vine rândul cosmeticelor ”roz”.
Miros de om
Când vine vorba de parfumuri, merg după ”miros”. Mereu îmi vine în minte Parfumul lui Suskind, carte pe care am citit-o cu înfrigurare mai demult, și de care-am pomenit și-aici, prin 2014,și mă întreb dacă-s singura pentru care contează nu doar parfumul, ci și mirosul personal, al omului, chiar ”pe curat”… Ne plăcem sau nu unii pe alții în funcție de miros. Recunosc că nu m-am adâncit în biochimia umană olfactivă, dar o să fac o incursiune cândva.
Minicolecția
În afară de asta, nasul meu e greu de cucerit – cu excepția, of course Dolce&Gabbana Woman (the new version included) – și, în general, nu-mi plac parfumurile grele. Dar cum parfumurile sunt o chestiune de… stare, de context, după ce-am primit mini parfumurile Premiere Collection de la C., am ajuns să cred că preferințele mele pentru parfumuri sunt influențate de o componentă puternic emoțională (…memoria asta olfactivă…).
Pentru că Premiere Collection conține miniaturi din niște clasice, și multe din clasicele astea sunt de acelea ”grele”, care, teoretic, nu-mi plac, dar pe care am observat că am reușit să le încorporez în mine cu succes în zile și/sau seri reci, mai cu seamă în serile de proteste anticorupție. Mă refer în special la Paloma Picasso, cu care am o relație love-hate, și care ar fi fost totally hate dacă nu mi-ar fi conferit o ciudată stare de auspiciu, mai ales în serile acelea. E ca o fortăreață. Paloma, ești dubioasă. La modul cel mai interesant. Și-acum să vă spun o chestie interesantă: eu am un fix că unele parfumuri se potrivesc mai bine blondelor, altele mai bine brunetelor. Și îmi spunea o prietenă că brunetul o face să se simtă mai puternică, mai dură, în timp ce blondul o face să se simtă vulnerabilă. Eu n-am fost altfel, decât blondă (cu excepții roz și mov). Nu știu cum e să te simți brunetă. Dar am senzația că Paloma Picasso m-a făcut să simt. Hai să dezvelim statuia:
Paloma Picasso de Paloma Picasso este un parfum Chypre Floral de dama. Paloma Picasso a fost lansat in 1984. Creatorul acestui parfum este Paloma Picasso. Notele de varf sunt garoafa, neroli, aglica, coriandru, bergamot, lamaie de Amalfi si trandafir; notele de mijloc sunt iasomie, zambila, ylang-ylang, paciuli si mimoza; Notele de baza sunt lemn de santal, ambra, lichen, vetiver, zibeta, Castoreum si mosc. Ce combinație, mă ia cu amețeală. Știți buchetele alea ciudate pe care le fac Andreea Moldovan sau Diana Bolcaș? Na, cam așa e, vizual, Paloma Picasso pentru mine. Un buchet de flori, lemn și blană de animal, amestecate. N-am spus nimic despre forma de prezentare – ador flaconul rotunjor, sare-n evidență.
Aceeași relație o am și cu Lauren de Ralph Lauren, dar nu chiar atât de controversată. Lauren este unul din primele două parfumuri ale lui Ralph Lauren, și primul destinat femeilor. Este un buchet floral, feminin și grațios cu note de top verzi și note de bază pudrate de lemn și condimente. Clasicul trio de roze, garoafă și violete, ca note de mijloc. Nu sunt așa impresionată, dar nu se știe când mă apucă amorul brusc. Cu astea nu știi niciodată.
LouLou de Cacharel este un parfum Oriental Floral de dama. LouLou a fost lansat in 1987. Creatorul acestui parfum este Jean Guichard. Notele de varf sunt mimoza, stanjenel, crin, prune, lemn de scortisoara chinezeasca, violeta, cassia, iasomie si anason; notele de mijloc sunt tuberoza, floare de portocal, radacina de stanjenel, heliotrop si ylang-ylang; Notele de baza sunt lemn de santal, mosc, rasina benzoica, vanilie si tamaie. Cu LouLou am avut o revelație ciudată. Mi-am amintit brusc de acel parfum ”cu miros de bomboane” pe care îl primise mama cadou prin anii 90, și pe care îl foloseam obsesiv ”pe ascuns”, copil fiind, de parcă nu s-ar fi simțit de la o poștă. Îmi amintesc o sticlă albastră, cu capac maro, și mă uit la țuguiul nefamiliar al miniaturii din fața mea. Miroase la fel, are aceleași culori, dar nu și aceeași formă. Nu-l prea port, mai mult îl deschid, uneori, să îmi (re)miros copilăria…
Anais Anais, în schimb, tot Cacharel, e ceva care mi se potrivește, e cel mai eu din minicolecție. Urmat de Miracle, de la Lancome, am senzația că am niște gusturi ordinary, la bază, noroc cu ineditul de moment și de mood swings.
Anais-Anais zice așa: Anais Anais a fost lansat in 1978. Anais Anais a fost creat de Roger Pellegrino, Robert Gonnon, Paul Leger si Raymond Chaillan. Notele de varf sunt floare de portocal, lavanda, galbanum, caprifoi, zambila, lamaie, bergamot, coacaze negre si crin alb; notele de mijloc sunt iasomie marocana, caprifoi, garoafa, tuberoza, stanjenel, crin, radacina de stanjenel, ylang-ylang, lacramioare si trandafir; Notele de baza sunt pielarie, lemn de santal, ambra, paciuli, mosc, lichen, vetiver, tamaie si cedru.
Miracle zice așa: Miracle, de Lancome, a fost lansat in 2000. Miracle a fost creat de Harry Fremont si Alberto Morillas. Notele de varf sunt lici si frezie; notele de mijloc sunt magnolie, ghimbir, mandarina, piper si iasomie; Notele de baza sunt ambra, mosc si iasomie. Acestea formează minisetul meu Premiere Collection.
Tresor, Lancome – după crearea sa în 1990, se pare că a devenit best seller. Este un oriental floral cald, cu o compoziție fină și elegantă compusă din trandafir, floare de vanilie (heliotropium), rădăcină de iris (orris), iris, și caisă. Nasul meu subiectiv zice că miroase a săpun.
Parfumurile Vioris, din nou pe mine
Pentru viața de zi cu zi, port în geantă 2 variante de poșetă ale parfumurilor Vioris, parfumeria clujeană cu cliente fidele din anii 90, care mai păstrează încă primele modele de sticluțe reîncărcabile. Vioris este la 5 minute de mine, dar n-am mai intrat pe la ei de vreo câțiva ani. Mi-am luat Black Flower și Pride, două parfumuri care mi-au fost recomandate a fi destul de reușite. Pentru categoria căreia se adresează sunt foarte bune, persistente, nu sunt ca alte parfumuri care se vând vărsate. Neajunsul e că având o clientelă fidelă, Vioris e cam absentă din online.