Drumul către un zâmbet frumos nu înseamnă doar albire dentară. Înseamnă în primul rând sănătatea dinților, faptul de a nu sta mereu cu sabia lui Damocles deasupra capului, pentru că n-ai mers la control regulat. Faptul de a avea dinți albi și impecabili presupune întâi o curățare impecabilă, încă din profunzime.
Când mi-am curățat toată dantura, nu m-am gândit prea mult la cât de laborios este tot acest proces. Tot ce am văzut a fost că s-a lucrat foarte atent, timp de 20-25 de minute fiecare ședință. Poate și mai mult. Eu eram amorțită, spre fericirea mea. Dr Maria Ciascai, medic stomatolog la Q Smile, mi-a explicat fiecare etapă atât de vizual, încât sunt capabilă să vă redau și eu vouă în cuvinte. Dar n-o să vă lipsesc și de poze, chiar dacă tocmai aceștia nu sunt dinții mei:
Situația inițială: un dințișor cu o plombă, cu risc de carie, care impune înlocuirea obturației vechi cu una nouă
Izolarea și îndepărtarea obturației vechi: izolarea în această etapă este esențială pentru a preveni contaminarea dentinei cu salivă. Se utilizează o folie de cauciuc pentru a izola dintele, pentru a preveni contaminarea cu salivă a dentinei. Aceasta este al doilea strat al dintelui, și este destul de poroasă, capabilă să rețină saliva – care nu este sterilă. Ne dorim să menținem un mediu cât mai steril, pentru că, dacă izolarea de microbi e mai bine realizată, și lucrarea este mai durabilă.
Se îndepărtează obturația veche, și se curăță procesul carios, prin folosirea matricii de protecție. Riscul de apariție a cariei este ridicat, și aici a apărut o carie atât lângă obturație, cât și între dinți. fără simptomatologie. Adică fără durere. Dacă ajungi la stoma cu durere, probabil că daunele vor fi mai mari. De aceea trebuie să mergi la 6 luni la control. ”Matricea de protecție este banda metalica menținută pe poziție în timpul curățării, de icul albastru atașat. Este esentială, dar foarte rar folosită. Scopul este de a preveni să atingă suprafața dintelui vecin în timpul curățării” explică dr Maria Ciascai. ”Dacă îl vom atinge, va apărea și acolo carie, ceea ce nu ne dorim.” completează ea.
Realizarea obturației: e un proces invers curățării procesului carios – mai întâi se va reface peretele dintre dinți cu ajutorul matricilor anatoforme. Refacerea peretului este esențiala. ”Pentru a fi siguri că nu rămâne spațiu între dinți, dar nici că plomba nu va fi lipită de dintele vecin (altfel va apărea inflamația gingivală și discomfort) vom folosi matrici – este important sa fie anatoforme.” spune dr Ciascai. ”Matricea folosită în acest caz este poate cel mai bun sistem, deoarece este extrem de subtire, preconformat convex asemeni dintelui=anatoform, rezultând, în final, o plombă greu vizbilă cu ochiul liber chiar și de un ochi experimentat.” subliniază ea.
Acesta este aspectul final al obturației – etapa de finisare si lustruire. Golul rămas în etapa anterioară a fost închis prin aplicarea materialului de obturatie în mai multe straturi, ce au permis modelarea acesteia și redarea anatomiei ideale a premolarului. În această etapă e esențial să se folosească instrumente cât mai fine și se poate ajunge la a “sculpta” cu pensula pentru a mima cât mai mult ceea ce natura a creat (în acest caz obturația a fost realizată cu pensula).
Eu aș zice că arată incredibil de natural. Dacă aveați senzația că treaba asta migăloasă nu implică și o artă și o estetică deosebită, ei bine, probabil că acum v-ați lămurit: reshaping an ex ill tooth it truly is an art! Stilul perfecționist al dr Ciascai se reflectă în naturalețea în care e îmbrăcată o dantură curățată – impecabilă!