Am plecat în 2015 într-o vacanță lungă, pentru că aveam mare nevoie de o pauză. Pentru că oricât de mult ți-ar plăcea acasă, mai trebuie să și pleci, ca să-ți fie dor! Mi-a fost dor rău de casă 😀
Și pentru că dacă sănătate nu e, nu mai e nici frumusețe, vă propun câteva obiective sănătoase pentru trup și suflet…și frumusețe interioară. Împreună cu voi, o să aplic și eu unele care nu mi-au ieșit anul trecut.
1.Fii mai zen. Exersează calmul, mai ales dacă ai o personalitate vulcanică. Imaginează-ți cea mai enervantă situație pentru tine, și gândește-te cum ai putea reacționa altfel decât ai făcut-o până atunci. Astfel, nu te va prinde total nepregătit și poți să tratezi cu mai multă detașare situația. Zâmbește când vorbești cu lume încruntată, ”o vei molipsi” automat. Dotează-te cu zen music de pe youtube și ascultați în căști, pe drum spre casă de la job sau chiar acasă, după ce v-ați așezat. Eu am dat peste Brainwaves și voi încerca să o infiltrez în viața mea. E o modalitate de a diminua stresul zilnic și a scădea nivelele de hormoni de stres. Dacă ai copii, treaba poate fi mai complicată 😀 dar uite, poți să-ți pui niște brainwaves după ce îi culci, seara. Sau dimineața, dacă ești matinal(ă).
2.Culcă-te mai devreme. Respectarea ritmului circadian este extrem de important pentru organism, inclusiv pentru buna funcționare a hormonilor. De exemplu, dacă dorești să scazi în greutate, orarul de somn corespunzător este unul din pașii obligatorii, la fel ca și alimentația și mișcarea. Încearcă să resetezi orarul de somn și să ajungi să adormi la ora 22.00, maxim 23.00. Scoate aparatura din priză, dacă ai așa ceva în cameră, bine ar fi să nu aveți televizor unde dormiți. Biocâmpul vostru energetic se reface doar în somn, oferiți-i mediul optim de refacere. Temperatura trebuie să fie nu foarte ridicată, corpul trebuie să primească un semnal de cool down ca să poată să se instaleze somnul. Acum nu e cazul, că e iarnă, dar când va fi mai cald, un duș răcoros înainte de culcare poate ajuta mult.
Dacă ai probleme cu somnul, încearcă să inactivezi orice sursă de ”lumină albă/albastră” după ce se lasă seara. Calculatorul, televizorul, smartphone-ul emit această lumină albastră, care suprimă secreția de melatonină (hormonul de somn), așa că trebuie îndepărtată. Știi ce culori sunt la apusul soarelui? Auriu, portocaliu, roșu. Nu mai există lumină albă, așa știa organismul străbunicilor noștri că e cazul să shut down. Există pe net aplicații care taie unda albastră, se numesc blue light removers. Pentru calculator, eu folosesc f.lux, pentru smartphone există altă aplicație, căutați în Magazin Play, sunt gratuite. Puteți să vă mai ajutați cumpărând becuri cu lumină galbenă, în loc de albă și să vă puneți veioze cu bec portocaliu sau roșu (yeah, sounds a little bit kinki too, dar de ce nu, dacă tot e sănătos?).
3. Spune NU curelor de slăbire. Uită de povara caloriilor, ele contează, dar nu ar trebui/nu este normal să le numeri!!! Contactează un specialist în nutriție și ai răbdare: nu se rezolvă totul de la o lună la alta. Alții au un parcurs mai rapid, alții mai lung, până când poți să-ți însușești regimul alimentar sănătos, să fie cât mai aproape de stilul tău. Curele de slăbire nu fac altceva decât să te dea hormonal peste cap (scad sinteza de hormoni tiroidieni, hormonii arderilor, scad masa musculară, principalii consumatori de calorii, ridică nivelul hormonilor de stres). O persoană care a ținut multe cure de slăbire este mult mai greu de echilibrat decât una care nu a ținut sau a ținut puțin, însă, și acolo, este nevoie de răbdare și perseverență, că efectele nu vor întârzia să apară.
4. Mănâncă mai multe zarzavaturi (mai mult gătite decât crude), mai puțină făină (patiserii, covrigi – știi tu). Probabil că ești familiar(ă) cu faptul că e sănătos să consumi multe fructe și legume. Ei bine, nu merge la toată lumea. Unele persoane ar trebui să consume mai puține fructe și mai multe zarzavaturi și legume. Vrei mai multe fructe? Scapă mai ales de zahărul rafinat (și porcăriile înlocuitoare gen sirop de agave). Alege îndulcitori fără efectele secundare nasoale ale zahărului. Atunci consumul ridicat de fructe poate să nu pună probleme, la o persoană relativ sănătoasă.
5. Începe să te miști. Ok, poate nu-ți place sala. Dar exercițiul fizic este obligatoriul pentru păstrarea stării de sănătate. Ieși la plimbări lungi, alergare, sau fă-te util prin casă. Dacă ai menajeră, stai și ajut-o uneori sau fă tu curățenia în locul ei, uneori. Dacă îți permite serviciul, fii în mișcare continuu. Urcă/coboară scări, oferă-te să duci/aduci tu chestii, stai locului cât mai puțin. Ieși în weekend-uri în drumeții, aproape de oraș, fă-ți de lucru în natură. Non-exercise activity thermogenesis se numește asta, arde mai multe grăsimi decât mersul la sală. Dacă nu poți și nu poți, mai bine sală, decât deloc.
6. Citește mai mult. Cărți, fie că-s kindle, fie paperback. Citește mult, te dezvoltă enorm. Găseșteți forma cea mai comodă – mie îmi e cel mai ușor de pe telefon, am instalat kindle. Dacă te plictisești stând la coadă pe undeva sau ești în companie nasoală, poți face ca timpul acela să nu fie pierdut 🙂
M-aș opri aici, ca să se potrivească cifra cu 2016 🙂 Aș mai adăuga ceva, care merge cu punctul 1: iubiți-vă mai mult, pe voi și pe ceilalți, lăsați loc doar sentimentelor frumoase! Să aveți un 2016 sănătos, frumos și… fancy 🙂
Pic by Francisc, hair by Raul Tișa.