Așa cum acum câteva sute de ani să fii ”grasă și frumoasă” era un însemn (în mod greșit, adesea) al bunăstrării, al sănătății și fertilității, iar persoanele firave erau văzute drept bolnăvicioase, așa stau acum lucrurile invers. Doar că, în prezent, știm că niciuna din extreme nu sunt sănătoase, deși să fii sub greutate normală este la modă, și să ai o greutate normală înseamnă, pentru aceia, să fii ”gras”.
Unele persoane se nasc cu un metabolism rapid, cu arderi exacerbate, iar unele din ele — puține — rămân cu aceste arderi toată viața. În majoritatea cazurilor, greutatea se normalizează pe parcursul vieții sau poate da în cealaltă extremă.
În general, tinerele adolescente se bucură de ceea ce le oferă un metabolism rapid, adică o greutate sub cea normală. Multe nu sunt conștiente de transformările pe care le suportă corpul din trecerea de la pubertate la adolescență, și de la adolescență la maturitate. Presiunile societății de a încadra toate femeile într-un corp — șolduri și talie –adolescentin și sâni de femeie matură, adică un model nerealist, face ca adolescentele să o ia razna în momentul în care începe să se revele formatul feminin, să se rotunjească șoldurile, să depună puțină grăsime exact pe unde trebuie și să ia în greutate. Drumul către acceptare și conștientizare a normalității nu este ușor, și necesită consiliere psihologică.
Între a apela la pilule, înfometare sau cure drastice, sunt unele care aleg să meargă la nutriționist, deși consilierea psihologică primează. Asta este varianta cea mai fericită, pentru că, deși un nutriționist nu le va răspunde cerinței de la readuce la o greutate nesănătoasă, le poate ajuta să mănânce sănătos, pentru că, în 100% din cazuri, cel puțin ale mele, tabloul alimentar al fostelor subponderale este praf: mcdonalds, kfc, shaorma, 2 litri de cola, dulciuri rafinate, cu cât mai dulci, cu atât mai bine — repet, dezastru. În condițiile unui astfel de jurnal alimentar, nutriția lor este pe nicăieri, un aport imens de calorii nesățioase, fără nutrienți de calitate, practic, nonalimente — când ar putea să mănânce sănătos, divers și pe jumătate, ca să nu zic un sfert caloriile nonalimentelor. Asta vorbind în termeni cunoscuți vouă, pentru că eu nu cred în teoria caloriilor în totalitate, ci în echilibrul hormonal. Deci, ce n-ar trebui să facă persoanele slabe:
- să mănânce nesănătos, pe motivul că ”nu se îngrașă”. Este posibil ca o vreme să nu se îngrașe, însă carențele la care-și supun organismul duc la dezechilibre nutriționale și hormonale incredibil de greu de reparat.
- să mănânce nesănătos, din contră, ca să mai ia în greutate. Exact aceleași mențiuni, cu adaosul că grăsimea nu face bine nimănui. Să ia în greutate este una, să se îngrașe este alta. O persoană slabă poate să ia în greutate sănătos – tonifiere musculară, consumul alimentelor sănătoase, bogate caloric, într-un meniu echilibrat macro și micronutrițional, un centimetru de grăsime n-are nimic, însă excesul de grăsime nu este recomandat nimănui.
Deci, dacă ești skinny, fie că vrei să te menții slab, fie că vrei să te îngrași, junk food, zahărul și nonalimentele îți sunt pe lista de interzise, a noastră, a tuturor. Cu mare indulgență se permite consumul de dulciuri din când în când, nonalimente o dată pe lună, și așa mai departe.
- Persoanele skinny, care sunt obișnuite să mănânce orice, oricât, oricând, trebuie să aibă grijă, pentru că atunci când nu vor mai putea să facă asta, vor fi complet date peste cap și le va fi mult mai greu să se organizeze, decât persoanelor care trebuie să aibă grijă dintotdeauna cum mănâncă.
Să fii foarte slab poate fi la fel de periculos pentru sănătate cum e să fii foarte gras, dar dacă echilibrul tău este de așa natură, nu te chinui să depui, că va face înaintarea în vârsta asta oricum pentru tine. Ce trebuie să faci, însă, indiferent de greutate, este să mănânci sănătos, caloric sau nu, iar pentru asta e posibil să ai nevoie de puțin ajutor.
Și pentru că au fost niște zile incredibil de calde pentru acest sezon, ultima nonskinny expunere de pielicică pe anul acesta, by Francisc, desigur. V-am zis că voi purta cizmele astea până dă zăpada?
Outfit: Trench Atmosphere, pălărie C&A, Zaraknitt, geantă vintage și cizmele mele custom made. Ah, am uitat să vă spun de ciorapii ”invizibili”, sunt must wear până dă frigul, ciorapii modelatori de la Sosetaria — îi ador, sunt senzaționali!