De frumusețe am vorbit mult și de sănătate la fel, când vine vorba de cocos. Mai există niște secrete în culisele acestui cocos despre care însă trebuie să știți. Și pentru că remodelarea începe pe dinăuntru, haide să vedem cu ce o facem.
Ce sunt grăsimile vegetale? Când auzim de grăsimi vegetale, începem să ne facem griji pentru sănătate. Deși termenul cuprinde toate uleiurile de proveniență vegetală, atât pe cele bogate în grăsimi nesaturate, cât și pe cele bogate în grăsimi saturate, acesta a fost consacrat unui anume tip de grăsimi saturate – celor hidrogenate şi transesterificate (cunoscute si grasimi trans). Adică uleiuri care nu sunt solide la modul natural, ci sunt solidificate artificial pentru a fi mai stabile și a oferi produselor un termen de valabilitate cât mai ridicat. Acestea s-au dovedit a fi, în timp, extrem de nocive pentru sănătate.
Cum alegem uleiurile bune? Și pentru că nu vreau să intru în detalii tehnice, cel mai simplu mod de a alege grăsimi sănătoase, este 1. să alegeți grăsimile prezente la modul normal în alimente și, în cazul nostru, uleiurile solide “de la mama natură”, 2. să fie obținute prin presare la rece.
Astfel stă treaba și cu uleiul de cocos, de care am mai vorbit și anii trecuți. Există ulei de cocos rafinat, ulei de cocos dezodorizat și ulei de cocos raw, crud. El e în stare solidă la modul natural.
Cea mai sanatoasă formă e să îl folosiți în variantă raw. Are un parfum natural inconfundabil, ceea ce poate restrânge utilizarea lui alimentară, iar daca e pur, e extrem de fin si de versatil. De acesta veți vrea să aveți.
Cred ca va amintiti ca am povestit despre utilitatea sa în frumusețe, și în alimentație, și faptul că e prietenos cu slăbirea. Și prin simplul fapt de a sti ca nu ne îngrașă ca altele, deja plăcem la maxim acest ulei extrem de delicat!
Ulei de cocos organic, extravirgin, puteți găsi aici.
(Raport calitate preț excepțional, 74,90 lei 500 ml)
Cocosul și amidonul
Și, că veni vorba de îngrășat, cred că grăsimile sunt ultima noastra grijă. Grija mai mare trebuie să apară la o altă clasă de nutrienți, numiți carbohidrați. Ei sunt de mai multe tipuri și sunt principala sursă de energie a orgsnismului. Problema e că mâncăm prea des și prea mult din acestea: dulciuri, fructe, făinoase, cartofi, leguminoase și altele. Nu știm să le combinăm, de aceea ne îngrășăm. Amidonul este un carbohidrat bun, dar în cantități prea mari pentru nevoile noastre energetice, se depunde 🙁 Dacă de zahăr ne putem lipsi, de mâncare nu prea putem. Ce-i de făcut? Ei bine, ideal ar fi să putem păpa liniștiți cartofi și paste fără să absorbim tot amidonul. Oamenii de știință zic că se poate!
- Faptul de a adăuga ulei de cocos la fierberea orezului, poate reduce semnificativ caloriile. După ce orezul s-a făcut, se pune imediat la rece. În acest proces, amidonul devine în mare parte nedigerabil și acționează ca fibrele alimentare, se elimină fără a se transforma în glucoză. Această proprietate se păstrează chiar dacă apoi încălzești orezul, pentru consum. Atenție, oamenii de știință au făcut asta cu uleiul de cocos, nu cu alt ulei.
- O altă modalitate de a obține amidon mai rezistent este să consumăm cartofii copți. E cea mai prietenoasă formă pentru slăbit.
- Dacă iubim pastele, faptul de a le pregăti al dente, ca italienii, ne ajută ca amidonul să nu se înmoaie și să fie în mare parte eliminat. Dacă optați pentru paste integrale (cel mai bine), reduceți și cantitatea de paste pe care o mâncați.
Încercați să vă faceți rost de un ulei de cocos extravirgin dintr-un magazin de produse naturiste, aveți grijă că uleiurile de cocos mai ieftine pot fi ori rafinate, ori dezodorizate, ceea ce le strică proprietățile. Actualmente, mie îmi place extrem de mult acest produs: