Featured Nutritie&Sanatate

Frumusețe de mâncare

Dragii mei! Pentru că primăvara ne zâmbește atât de frumos, m-am gândit să ne scuturăm de alimentele grele ca de cojoacele de iarnă, și să lăsăm să încolțească iarba și prin farfuriile noastre. Că sincer, iarna nu-ți vine să mănânci salate reci, iar eu, până să se înmoaie vremea, am preferat ciorbele de legume și legumele și zarzavaturile gătite.

Când am spus de încolțitul ierbii, am vorbit la propriu, pentru că germinăturile sunt un complex nutritiv sățios, foarte sărac în calorii. Nu le vedeți acum în farfurie, pentru că încă n-au dat ”mustăți” (dar găsiți gata germinate în hipermarketuri, la salate!). Eu prefer germinăturile din semințele mici (gen lucernă, ridiche roșie). Sunt extrem de bogate în minerale, aminoacizi, enzime, vitamine – tot ce-i trebuie plăntuței să crească!.

woman-eating-berries-7

Vă propun o salată pentru frumusețe, care conține nutrienți de bază pentru un păr, piele și unghii strălucitoare. O combinație mai inedită, dar care face bine și la ”subțiere”, știți voi, pentru efect anti-age.

salata_verde_fructe_padure

Dacă vă amintiți ce am vorbit aici și aici și aici, să știți că puteți avea totul dintr-o lovitură foarte ușor. Poate părea greu, dar uite că nu e așa: rucola e sursă de clorofilă, de minerale, e antiinflamatoare, somonul este sursă de proteine (aminoacizi esențiali) cu biodisponibilitate ridicată și de omega3 (EPA și DHA), ulei esențial atât de necesar pielii, mai ales, și părului. Un ingredient invizibil în farfurie acum mai e uleiul de semințe de in (aici), cu o concentrație de 60% acid alfa linoleic (un alt omega 3, adică tot esențial). Acestea mai au și un puternic efect antiinflamator, în afară de multe alte funcții ale lor. Eu am adăugat și avocado bucăți, ce are o compoziție similară uleiului de măsline – acizi grași mononesaturați, antiinflamatori, reglatori ai profilului lipidic etc. Dacă găsiți afine, adăugați-le la salade. Eu n-am găsit acum, dar am pus zmeură – bogată în antioxidanți și vitamine. Salatele sunt o sursă foarte bună de fibre alimentare, care ajută organismul să se curețe pe interior (cam ca și gommage-ul pentru piele!). Iar salata mea a fost delicioasă, în sfârșit, după atâtea luni!

La nevoie, puteți adăuga o felie de pâine fără gluten, prăjită sau crutoane. De ce fără gluten? Ca să ne scăpăm de efectul proinflamator al acestei proteine specifice cerealelor, măcar pentru o perioadă.

paine_fara_gluten_1

Pâinița fără gluten a fost o revelație dietetică, descoperită în farmaciaortomoleculară, iar ea este adresată persoanelor cu intoleranțe la gluten, lactoză, la proteine din lapte etc. Dar n-are nicio contraindicație pentru noi, cei care n-avem. Deși am strâmbat inițial din nas când am văzut-o, am zis că încercarea moarte n-are. Și vreau să vă spun că este senzațională lăsată la prăjitor!!!

Gustul de pâine din făină integrală de orez, mei și hrișcă este super interesant. Mă bucur că cei care sunt nevoiți să renunțe la pâinea clasică au o variantă gustoasă de pâiniță! Ingredientele le puteți vedea pe site, și veți vedea că are un stabilizator de origine naturală (guarul este o păstăioasă), care înlocuiește glutenul (aluaturile fără gluten nu se țin, sunt sfărmicioase, așa că trebuie găsită o variantă de a lega compoziția). Oricum, din pâine, cele mai îngrijorătoare sunt sinteticele, afânătorii și amelioratorii. Și conservanții.

Dacă tot suntem la acest subiect, dacă plasați comandă pe farmaciaortomoleculară și adăugați în câmpul de observații cod ”AR-0060”, primiți -5% reducere 🙂

Așadar, cu o bază antiinflamatoare, antioxidantă și nutritivă zic să luăm primăvara-n furculiță. Bon appétit!

Micul meu dejun preferat:

paine_fara_gluten_2

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (2)

  • As recomanda si eu ceva vegetarian si anume:salata de orez negru si legume proaspete
    150 g orez negru integral
    5-6 ridichi proaspete
    2 morcovi
    zeama de la 1 lamaie
    1 catel de usturoi zdrobit (se poate folosi un fir de usturoi verde)
    o mana de frunze proaspete de patrunjel si menta
    2 linguri de ulei de masline extra virgin
    optional 1/2 lingurita de sare roz de Himalaya

    Orezul negru se fierbe in apa suficienta cat sa-l acopere cu un deget (un alt principiu foarte important de retinut este faptul ca vitaminele si mineralele rezistente la caldura se scurg in apa in care se fierb orezul sau leguminoasele, de aceea nu trebuie apa in exces, ci suficient cat sa se evapore si s afie absorbita de ingredientul fiert, astfel incat sa nu se arunce si sa nu se piarda nutrientii). Se lasa la racit. Intre timp se pregatesc legumele – se spala bine morcovii si ridichiile, si se taie rondele subtiri sau fasii (in cazul morcovilor). Frunzele proaspete se spala foarte bine sub jet de apa rece si se lasa in strecuratoare pentru a se scurge apa in exces. Cand orezul s-a racit, se pune intr-un bol impreuna cu legumele taiate rondele, usturoiul, sucul de lamaie, uleiul de masline si sarea, si se amesteca bine. Se lasa 10 minute de-o parte pentru ca orezul sa se impregneze cu aromele de lamaie si usturoi, apoi se adauga frunzele proaspete de patrunjel si menta se mai amesteca o data si se serveste imediat. Este o salata foarte satioasa, pe care, daca excludeti usturoiul, o puteti pregati de seara si o puteti lua la pachet la birou.

  • mmmmmmmm, Oana, o sa fac!