Stilul de viață antiage este un concept care mi-a venit de curând în minte. Pentru că îmbătrânirea este multifactorială și există multe teorii ale acesteia, m-am gândit la abordarea cea mai simplă posibilă, realizabilă prin stil de viață. Primul pas în combaterea semnelor îmbătrânirii este sportul. Exercițiul fizic este parte integrantă esențială în terapia anti-age. Explicațiile sunt multe și complexe, câteva din ele ar fi activarea proceselor metabolice, care încetinesc odată cu vârsta, activarea sistemului antioxidant endogen, pe care se bazează teoriile radicalilor liberi și a oxidoreducerilor, ca să nu mai vorbim de oxigenarea celulară mult optimizată, dilatarea celor mai nebănuite venule, arteriole și capilare (vase mici de sânge), care permit o mai bună irigare a tuturor celulelor și un transport de nutrienți la acestea mult mai eficient, facilitând regenerarea. Nutriția anti-age este, alături de exercițiul fizic, de o importanță majoră în întârzierea efectelor îmbătrânirii, combinație capabilă să încetinească acest proces și să avem parte de o îmbătrânire sănătoasă (ceea ce numesc americanii healthy aging), pentru a ne putea bucura de viață la orice vârstă.
Toate acestea merg coroborate cu complemente utile, cum sunt remodelarea corporală neinvazivă (masaje de diverse tipuri și alte proceduri) sau chirurgie estetică acolo unde este nevoie, dar și o îngrijire profesionistă a pielii. La ultima mea vizită de consilieri nutriționale la Vatra Dornei, am stat de vorbă cu dr Dana Vasiluț, medic primar dermatolog, administrator Centru de remodelare corporală și estetică facială DanaDerm, despre pașii de bază în îngrijirea tenului. Adică, cu ce trebuie să începem dacă vrem healthy skin aging, în afară de cele de mai sus menționate.
S: Care sunt pașii de bază în îngrijirea tenului?
dr. Dana Vasiluț: În primul rând, urmarea unui program de îngrijire dermatocosmetic, recomandat de medicul dermatolog. Evit să recomand produsele care nu au studii clinice serioase în spate. Acest program dermatocosmetic trebuie să conțină așa:
Un produs de curățare – un gel de spălare pentru tenul gras, loțiune micelară pentru tenul mixt și lapte demachiant pentru tenul uscat – iarna, unul chiar mai onctuos.
S: Știam că un produs de demachiere trebuie doar să curețe bine, pentru că oricum apoi este pasul tonifierii și al hidratării cu crema potrivită. De ce nu poate folosi un ten acneic lapte demachiant?
dr. Dana Vasiluț: Glanda sebacee absoarbe laptele demachiant și s-ar încărca prea tare, chiar și de la o curățare de câteva minute. La fel cum un gel de spălare pentru ten acneic ar accentua prea mult senzația de ”strângere” a tenului uscat.
S: Recomandați și folosirea loțiunii tonice, după demachiere?
dr Dana Vasiluț: Da, doar că tonifierea, în programele dermatocosmetice, se face cu apa termală. Apa termală e ca un ”medicament”, are efect tonic, calmant, definitivează curățarea și pregătește pielea pentru hidratare, concomitent cu aportul de minerale pe care îl conține fiecare tip de apă termală. Ea nu are efect, utilizată singură. Apa termală este indispensabilă tenului sensibil.
S: Care este următorul pas dermatocosmetic?
dr. Dana Vasiluț: Aplicarea unui produs-medicament, acolo unde este cazul. La ten gras cu tendințe acneice – acid azelaic, isotretinoin, peroxid de benzoil, +/- eritromicină, clindamicin – doar la recomandarea dermatologului. Nu orice antibiotic este pretabil la a fi pus pe față. Apoi, la tenul uscat-mixt, peste 30-35 ani, merge un ser cu acid hialuronic.
S: Tenul gras folosește cremă hidratantă?
dr. Dana Vasiluț: Da, și tenul gras are nevoie de hidratare, e nevoie de o cremă hidratantă-calmantă, ce se aplică la aprox. 30 minute după produsul-medicament special pentru tratamentul anti-acneic. Dimineață, e indicată o cremă hidratantă lejeră. Tenul normal are nevoie dimineața de o cremă riche, iar cel mixt de o hidratare lejeră, apoi, seara e momentul de răsfăț — tenul 35+, are nevoie de un ser cu acid hialuronic și retinol, aplicat înainte de crema hidratantă.
S: Când se aplică crema cu SPF?
dr. Dana Vasiluț: Crema cu SPF se aplică peste hidratant, e ultima cremă care se aplică. poate fi amestecată cu hidratantul, dacă acesta nu conține el însuși SPF.
S: Există necesități diferite pentru SPF?
dr. Dana Vasiluț: da, pentru efect anti-age este necesar un factor de protecție 20-25, iar pentru tenurile acneice, pentru că tratamentele antiacneice sunt fotosensibilizante, se recomandă SPF 50.
S: Face sau nu face bine soarele, în cazul acneii? Unele fete merg la solar tocmai pentru asta.
dr. Dana Vasiluț: Soarele se comportă cu două tăișuri în acnee. O cantitate mică, bine dozată, are un efect benefic, însă excesul poate să irite glanda sebacee, determinând-o să secrete și mai mult sebum, astfel că la sfârșitul sezonului estival, pacienții se trezesc cu o explozie a leziunilor.
S: Ce fotoprotecții să folosim?
dr. Dana Vasiluț: Eu prefer fotoprotecția colorată – unele persoane nu agrează aspectul albicios al celei clasice. Fotoprotecția seamănă cu un bb cream, ca textură. Fotoprotecția colorată e ideală în acnee, deoarece înlocuiește fondul de ten, a cărui utilizare zilnică n-o recomand în cadrul acestei patologii.
Având în vedere că radiațiile UV sunt principalul factor de îmbătrânire a tenului, este bine să nu neglijăm acest aspect și să alegem protecția corespunzătoare. Totuși, nu trebuie să uităm că razele UV sunt singurele care activează formarea vitaminei D, atât de necesară multor procese metabolice, așa că e nevoie de sfatul specialiștilor în domeniu.
Comments (3)
Informatii foarte utile, multumim :).
Totusi, ma gandesc ca vitamina D se formeaza oriunde in pielea expusa la UV. Deci crema cu SPF aplicata la nivelul tenului nu ar stopa producerea ei. Ar fi interesant un studiu in sensul asta. Am gasit ceva, dar varianta full-text numai la biblioteca: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1011134410000692
Oana S, adevarat, dar noi avem expunere mai mare a pielii o foarte scurta perioada din an, in rest, mainile, si chiar si acelea au nevoie de protectie antiage.
Ai dreptate. Trebuie puse in balanta beneficiile si dezavantajele expunerii la soare, pentru fiecare persoana in parte.