Pentru că fetele îmi spun și live, și pe net să mai pun poze cu ce mai mănânc, pentru inspirație, am zis că e momentul să mai pun ceva de papa, așa că acesta este un post cu gogoși — nu vi le vând, vi le dau gratis 😀
[Apropo de mîncare, în timp ce o parte a omenirii moare de foame, alta aruncă mâncare – susțin Food Waste Combat, detalii aici.]
De câteva zile mă chinuiau poftele de gogoși (gogoașe, pentru ultrasensibiloșii vocabularului, se folosesc ambele forme!), dar mi-era groază să le fac, știind că trebuie prăjite, și că doar o lingură de ulei, absorbită, adaugă 120 de kcal pe degeaba în ele, ca să nu mai vorbim de ingredientele în sine (plus că nu stau mai mult de 10 min în bucătărie la preparare!!!). Dar când ai o alimentație și un stil de viață în regulă, micile dezmățuri nu se contorizează așa strict. Totuși, am încercat să adaptez rețeta după mine, astfel: am folosit 500 g făină (din care 250 integrală, 150 albă și vreo 100 de alte cereale – nu mai țin minte ce cereale am mai măcinat în făina aia 😀 ), 200-250 ml lapte integral, jumătate pachet de unt topit, maia din drojdie proaspătă (25 g), 50 g zahăr, 3 ouă de casă. Eu dau întâi la blender ouăle, laptele, maiaua, untul topit și zahărul, după care torn într-un vas în care încorporez făina și fac coca – e compoziție pentru circa 20-25 gogoși. NU vă dau caloriile, ca să puteți mânca în tihnă, pentru că oricum nu mâncați toată ziua-bună ziua gogoși de 3 x/zi (sper). Cel puțin nu de astea, mâncabile 😀
Am lăsat aluatul să crească – al meu n-a crescut teribil 1. pentru că avea făină integrală de grâu multă, care e mai grea, 2. avea făină și din alte cereale fără gluten, iar glutenul este cel care face să crească aluatul frumoooos, frumoooos…
Bun, și am făcut un experiment. Am porționat aluatul semicrescut, și dintr-o bucată am făcut 1. gogoși prăjițe normal (în foarte puțin ulei, mie niciodată nu mi-au mustit, am avut o perioadă acum vreo 4-5 ani în care făceam des gogoși, plăcinte, minciunele), 2. prăjite fără ulei, în tigaie 3. și la cuptor, pe tavă. Asta și faza cu aluatul de mai sunt sunt explicațiile faptului că nu arată a gogoși normale (oh, how could they be normal, if the nutritionist isn’t? 😀 ).
În ordinea înșiruirii: prăjite în ulei, fără ulei, la cuptor.
Concluzia: ca și gust, cele mai bune sunt cele prăjite în ulei, dar folosiți ulei de măsline, ca să nu se-mbibe. Cele fără ulei au ieșit… ok, cam seci. Cele la cuptor au ieșit… ca niște chifluțe dulci. Nici vorbă de gogoașă. Privind calitatea nutrițională – folosind făină integrală, obțineți una net superioară făinii albe, însă calorii cam tot pe acolo. Făina e făină, dar după făină albă glicemia îți merge până la Dzeu și inapoi și ți-e foame, după făina integrală nu, că oferă energie treptat, e sățioasă, și mie, care n-am mâncat pâine efectiv la mese, de vreo 3 zile, de la dejunul de la ora 10 până la ora 16 nu mi-a mai fost foame absolut deloc (no snack insertion needed!).
Mă rog, gogoșii… (ele, gogoașele…)
Biscuiți/brioșe/prăjitură din banane și ovăz
O rețetă ridicol de simplă și rapidă, pe care o fac des, sănătoasă și fără adaos de zahăr (al cărui consum l-am redus la minim, 1-2 x pe săptămână) este cea a prăjiturilor din banane și ovăz. Se ia banana, se pisează, se ia ovăz, se încorporează până devine o cocă nici foarte dură, dar nici să curgă, și se pune pe tavă cu lingura (eu prefer în forme de brioșe). Aveți grijă să ungeți tava înainte, altfel aveți ce răzăli apoi la ea. Compoziția și prăjiturelele sunt gata în aprox 30 min și sunt delicioase, dacă ești dezobișnuit de gustul de zahăr.
Comments (5)
Super arata gogosile facute la cuptor 😀
Eu atunci cand fac doar pentru mine (pentru ca ceialti se stramba la chestiile astea), caut retete pe blogurile/grupurile de keto, unde nu folosesc deloc faina de grau (doar de migdale/in/nuci). Cea mai pare pb cu ele e ca nu cresc deloc, neavand gluten, cum spuneai si tu. Ma mai inspir si din retetele dukan, dar pun lapte/branza grasa, nu-mi plac cele degresate.
Din pacate, insa, nu prea sunt constanta cu “practicile” astea, si asta se vede…dar cred ca totusi sunt pe drumul cel bun.
Iti urmaresc posarile, esti o adevarata sursa de inspiratie si motivatie si multumesc pentru asta!
Ira, ma bucur sa aud asta. Cand e vorba de papa traditional, e bine sa nu schimbi mare lucru, si asa nu se mananca decat o data la 100 de ani… 🙂 cu faina integrala merge
Trebuie sa gusti biscuitii mei fara gluten, cu zahar Rapadura, sunt sigurul dulce copt pregatit de mine pe care il mananc (imi e lene sa caut alte retete :)) ) si sunt DELICIOSI! Adica, ma rog, trebuie sa fac si eu, ca si tine, precizarea ca sunt deliciosi pentru cineva care are papilele gustative antrenate pentru mancare sanatoasa! 😀
Raluca, cu faina de orez sau cum fara gluten? Vreau, vreau, pt ca vreau sa scot glutenul o vreme sa vad ce mi se intampla 😛
Faina de orez e de baza, la ea adaug amidon din cartofi/faina de tapioca/faina de migdale, depinde ce am prin casa – acum nu mai urmaresc cu strictete o reteta fiindca imi dau seama dupa ochi ce consistenta trebuie sa aiba aluatul. Ne vedem la o limonada si-ti aduc! 😀