Featured Nutritie&Sanatate

Ce mai mănânc (ultima jumătate de an)

guacamole

Pentru că abia ieșim din efervescența sărbătorilor de iarnă, cu prea multă mâncare – adică excese alimentare de toate felurile, m-am gândit că o postare de acest gen, de revenire la normal, nu v-ar strica. Așa că vă scutesc de pozele cu sarmale, tobă, cârnați. Anul acesta am mâncat și eu sarmale (mai mult cu păsat, dar și de acelea tradiționale, la oală de lut a bunicii) și ”porc”ării, și voi consuma cât va trăi bunica mea, așa, pe perioada iernii, pentru ”gustul copilăriei”. Desigur, cu mai multă moderație decât în alte vremuri, pentru că acum și știu cât, când, cum etc – doar în mai puțin de un an voi fi nutriționist licențiat, cu acte-n regulă! Dar trebuie să vă mărturisesc că după o zi de mâncat convențional mi se face dor de cruditățile mele și de obiceiurile mele alimentare. Foto: guacamole, pâine-blat făcut de mine din făină integrală de grâu măcinată la moara mea electrică :), cherry, apă cu pudră de ardei iute. 

Bucătăria raw este în continuare o inspirație pentru mine, însă cred că echilibrul este cel mai bun în toate, așa că în a doua jumătate a anului trecut nu am fost atât de strictă. În general, mănânc așa cum simt. Tind să mănânc cel puțin 50% crud și cred că după această perioadă de ”porc”ării, procentul va crește considerabil în favoarea raw vegan și vegetarian. Pun accent pe alimentele de sezon: toamna – struguri, mere, pere, prune, castane, de exemplu.

mic dejun (1) mic dejun (2)

Micul dejun: Nu-l sar niciodată, deși înainte de a slăbi nu îl luam niciodată, din ideea greșită că ”niște calorii în minus”. Bullshit. În general nu mănânc pâine (minus ultima lună, în care am exagerat cu făinurile – pâine de casă, chec, cozonac – dar e ok ca excepție), așa că jonglez cu grupa cerealierelor folosing cereale integrale: uneori consum fulgi de ovăz, alteori de secară, alteori de grâu, alteori pun din toate câte un pic în: lapte de soia, iaurt (cel mai des iaurt făcut de mama mea, din lapte de la bunica), chefir, sana (comerț). De obicei, îmi place să adaug în specialitățile de iaurt fructe decongelate (sunt la Auchan, la vrac). Când nu am, pun câte o lingură de dulceață. Rar, folosesc în…

mic dejun (3) mic dejun (4) mic dejun (5) mic dejun (7)

… combinație cu fulgii integrali și cereale de acelea zaharisite și prăjite, dar în proporție mai mică. Pe lângă asta, variez: portocale, apă cu pudră de chilli, biscuiți ecologici, portocală (poza 1), cu visine decongelate și nuci (poza 2), cu zmeură decongelată, boabe de soia înmuiate, prăjite și sărate, migdale înmuiate, două albușuri cu pastă de somon și un gălbenuș, sirop de zmeură (poza 3, recunosc că nu am mâncat toata treaba aia singură), iaurt cu cereale integrale și zaharisite și coacăze (poza 4), clasica omletă, cu supliment de Omega3 (poza 6), prăjitură-tartă cu fructe intrusă in micul meu dejun (poza 7), dejun de răceală – apă cu lămâie și cu gălbenuș de ou la mixer, suc de ghimbir și ceai, dacă bine-mi amintesc (poza 8), iaurt cu chia (poza 9).

mic dejun (8) mic dejun raceala mic dejun1 (1) mic dejun1 (2)

Prânz: supă de pui, piept de pui la grill și pireu de conopidă + snack migdale (1), supă de varză și legume (2), supă de găină, varză de bruxelles cu branză sărată (3), supă de salată (4), sote de morcovi, ”bărcuțe” cu brânză de vaci condimentată în fel și chip (5), salată cu somon în suc propriu (6), mix chinezesc de legume, quinoa cu ciuperci, sote de morcovi (7), supă de găină cu muuult morcov 🙂 (8), piept de pui la grill cu salată (9), bărcuțe, roșii și prosciutto crudo (10), noodles (11), mănânc creveți în tot felul de combinații – îi prefer pe cei medii, nici mari, nici micuți și scoicile (12,13), grătar de porc cu soia prăjită fără ulei (14), soia, salată, seminte (15) și restul cred că e vizibil ce e. În ultimele săptămâni am început să germinez din nou seminte, iarna sunt ceea ce face ca salatele mele să fie complete și sățioase. anul trecut am avut o adevărată ”crescătorie” :)) vezi – aici și aici și luna asta buzătăria mea va fi la fel de ”încolțită”. Menționez că noi mâncăm pasăre (supe, grill) doar când avem surse de la țară, nu obișnuim să cumpărăm din hipermarket. La fel porc, vită.

pranz (1) pranz (2) pranz (3) pranz (4) pranz (5) pranz (6) pranz (7) pranz (9) pranz (10) pranz (11) pranz (12) pranz (13) pranz (14) pranz (15) pranz (16) pranz (17) pranz (18) pranz (19) pranz (20) pranz (21)

Gustări: toamna trecută am dezvoltat o pasiune aparte pentru dovleac și castane prăjite. Păcat că nu am prea găsit castanele noastre bune, cele de Baia Mare, e plin de castane uriașe, din China…

desert (2) desert (3)

Deserturi: deși toamna-iarna mă apucă tartele (cu mere, cu dovleac, sărate – ciuperci, brânză), budinca făcută de mine mă îmbie în orice sezon, alături de deserturile raw, ale căror rețete le-am tot publicat aici, pe parcursul anului precedent. Deserturile mele sunt, în general crude, ceea ce prepar termic conține foarte puțin zahăr (unii degustători se plâng adesea că deserturile mele nu sunt suficient de dulci, deși eu cred că sunt suficient de), ciocolata de calitate n-o refuz aproape niciodată și nici bunătățurile făcute de prieteni și cunoștințe (Mihaela mulțumesc pentru cele 2 ișlere). Fructele sunt, însă, gustările-desert numărul 1 în viața mea. Cred că mai degrabă gustări, pentru că orice desert îl împing la vreo 2-3 ore după masă, nu mănânc niciodată imediat după masă. Cam astea sunt pozele mele inspiraționale, desigur că nu acoperă tot, nu reușesc să fac poze la tot ceea ce mănânc într-o zi întreagă și nici foarte constant, ideea e că nu procesez prea mult mâncarea și pentru voi am un sfat: keep it simple!

desert (7) desert (10) desert (11) desert1

gustare (2) gustare (3) gustare (4) gustare (7) gustare (8) gustare (9) gustare (10) gustare

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (10)

  • wao, probabil o sa revin can voi fii in pana de idei, dar as vrea sa stiu mai multe despre apa cu ardei iute. (pt ce, de ce, cum e, etc 🙂

  • @morphine, o sa pove in alta postare:)

  • atunci o sa fiu pe faza 🙂

  • La multi ani!
    Eu nu sar aproape niciodată peste micul dejun, la birou e mereu iaurt cu cereale, biscuiti, iar in weekend sau in vacante e mai bogat! Incerc zi de zi sa am legume si fructe in meniu, iar acum am mare noroc cu colaborarea cu GreenBox, pentru ca pot sa comand mancare la dieta, si nu mai am scuze sa gatesc acasa zi de zi ceva. Si voi avea mai mult timp pentru citit, pentru sot, dar in weekend voi exersa reteta noi.

  • Vai, cred ca as muri la propriu daca as manca doar veggie, vegan :)) . E misto ca iti gasesti delicatese de papat chiar si daca ai restrictii alimentare, trebuie sa ne vedem, ca eu m-am blocat la o greutate care nu ma satisface – mai am 5 kile de dat jos ca sa fiu iar ca inainte de nastere,dar acelea se incapataneaza sa ma chinuieeee:))

  • stilistele, anytime. nu trebuie sa mananci raw daca nu te pasioneaza. vedem si gandim un meniu cu ce te atrage.

  • -5 as vrea si eu ! Sigina, ai timp pentru încă o consiliere ? Te plătesc in islere!

  • Mihaela, cand va hotarati, ne auzim:)

  • As vrea sa am vointa ta! Dar cina nu mananci???