Odată cu aflarea tuturor rezultatelor examenelor de la Nutriție și Dietetică pot să respir ușurată: s-a încheiat primul an de școală (foarte bine încă!). ”Primul” …dintre mulți alții, deoarece la mine a mai fost în două rânduri ”primul”. A fost un an destul de greu, în care a trebuit să mă obișnuiesc din nou cu statutul de studentă, după atâția ani. Eram deja pe banii mei, cu un job pe care îl iubeam, însă simțeam că e nevoie de o schimbare. Și ce poate fi mai frumos decât domeniul sănătății, nutriția, care îmbină pasiunea mea pentru beauty cu sănătatea? La început am simțit studenția ca pe o retrogradare, de la statutul de adult salariat, oarecum independent financiar, din nou la student (din păcate tot adult :)) ), nevoită să renunț la job. Fiindcă a fi student la UMF nu se compară cu a fi student la UBB. Este adevărat că, dacă faci două facultați în paralel la UBB, nu prea ai timp de un job, însă o singură facultate în domeniul sănătății, la UMF, îți ocupă toată viața! Rotițele și neuronii filologi au ripostat grav la științele exacte, chimia organică, chimia anorganică și biochimia fiind principalii corpi străini, pe care organismul meu încerca să îi elimine cu disperare. Dar cum omul are o imensă capacitate de adaptare, m-am adaptat și eu :D. E nevoie de o ambiție și u muncă enormă cu sinele pentru a privi lucrurile într-un asemenea fel încât să ajungă să îți placă, ca să poți să faci față. Și am făcut. Au început să îmi placă chimiile de aproape că îmi pare rău după ele :)). Am învățat enorm de multe lucruri despre biochimia organismului uman și despre cum acționează nutrienții în el. Știam că nutriția este importantă, însă aici am învățat CÂT este de importantă și cum poate ea influența încă de la nivel genetic expresia genică a indivizilor. Pentru mine, e ca o nouă medicină. Voi trebuie să știți că, deși știu câte ceva despre acest domeniu, sunt încă în formare, iar tot ce postez aici sunt atât lucruri învățate de mine din surse autorizate (școală și mama mea, medic primar interne și practicant de o viață a terapiei naturiste, de la care am învățat și învăț enorm de multe lucruri), cât și experimente personale. Și cum suntem unici, cu siguranță ce funcționează la mine (sau nu 🙂 ), poate să nu se aplice la voi. Cu alte cuvinte, blogul e colțul meu de relaxare, în care mă bucur să vă găsesc și pe voi. Anyway, hai să vă zic câteva chestii interesante. Știați că….?
…uleiul de floarea soarelui presat la rece e unul din cele mai valoroase uleiuri vegetale? Are o cantitate enorma de acizi grasi nesaturati. 🙂 Păcat că majoritatea uleiului de floarea soarelui din comerț e… super rafinat 🙁
…grăsimile din cocos și palmier au compusi aterogeni mai multi decat grasimile animale. Nasol! Dar au și o parte bună…sunt foarte stabile, de aceea sunt apreciate in realizarea săpunurilor fine.
…uleiul de masline are cea mai apropiată compoziție de cea a lipidelor din lapte matern? E considerat cel mai indicat ulei pt. sanatate.
… uleiul de măsline formeaza un strat f. fin si consistent în jurul produsului de prajit? Asta împiedica absorbtia excesiva de ulei permițând obtinerea unui produs mai suculent, cu aport energetic mai scazut. Cred că am avut cu toții cel puțin o experință cu mâncare îmbibată în ulei. Bleah! Cu uleiul de măsline pentru gătit evitați scârboșenia asta 🙂
…flatulența după consumul de leguminoase (fasole, se știeee…) e un efect datorat oligozaharidelor din familia rafinozei, pentru care organismul uman nu are enzime specifice să le metabolizeze (cum ar fi normal), așa că sunt degradate bacterian la nivelul colonului, iar în urma degradării rezultă gaze (CO2, CH4 si H2)? Oh yeah 😀 … fiertul în 2 ape poate să ajute, dar……..
Cam atât am avut nervi să notez pentru voi, sper să găsiți utilă info. P.S. Am pus o poză de la lab-ul de chimia alimentului, cred că analizam aciditatea bomboanelor 😀 Vreau să vă scutesc de pozele de la laboratoarele de anatomie…..
Comments (14)
La ce facultate esti? Adica ce profil?
Ce inseamna UBB si UMF?
La anul intru de facultate si tot adun informatii:d. Am vazut ca ai mentionat de chimie organica,care mie imi place si poate ar fi un plus;d
Mersi:*
S.S. UBB – Universitatea Babes Bolyai, UMF – Universitatea de Medicina si Farmacie. Da, domeniul sanatatii e unul care nu expira niciodata, versus moda cu Comunicare si relatii publice, studii europene – adica pierdere de vreme
felicitari pt anul incheiat si pt nervii de otel:))
Te felicit pisi si multa bafta pe mai departe!
Vacanta placuta!
😀
Corina, hey u! nu ti-ai onorat criosauna??? 🙂
Emanuel I., multumesc :*
mi-ar fi placut sa gasesc si ceva despre uleiul de argan alimentar,dar poate faci un post despre rolul uleiurilor in alimentatie.felicitari pentru primul an incheiat cu brio.
Nici nu stii cat ma tenteaza si pe mine sa incep facultatea pe care o faci tu insa am facut doar filo de cand ma stiu, liceu, faculta, master si mi-e cam teama ca nu voi tine pasul.Oricum, felicitari pt rezultate.:)
maya, uleiul de argan e un ulei bun, valoros, dar cred ca e supraevaluat putin
Lavi, thank you. Nu e usor, mai ales daca ai o familie. Eu n-am, si tot mi-a fost greu
Eu anul acesta am intrat la facultate si imi pare rau ca nu am mers la umf.La nutritie si dietetica mi-am dorit de mult,dar am aflat ca in primul an faceam medicina generala,ne ducea la morga ceea ce e horror pentru mine
nico, faceai anatomie, nu mergeai la morga, erau cadavrele in salile de laborator deja. si eu am fost ingrozita dar a fost bine pana la urma
Buna! Dupa cum am inteles din articol nu ai intrat la umf chiar dupa liceu ci dupa o “pauza” ce vreau sa te intreb e cat te-ai pregatit pentru admitere? Ti-a fost greu? :-s Nu de alta dar si eu ma gandesc sa-mi schimb facultatea 🙂
Roxi, eu am facut vreo 5 luni pregatire din chimie anorganica, ca asta am dat. Eu iti recomand organica, ca e mai importanta.