Nutritie&Sanatate

1 Mai muncitoresc: pateu de măsline a la Sigina

Mă chinuie talentele rău de tot. Fac curațenie ca o obsedata, gătesc chestii pe care nu le-am gătit demult (gen varză de bruxelles cu cas, tarta cu ciuperci, tarta cu mere…), chiar experimentez! Am încercat o variantă de pateu de măsline (“mateu”, că-i de măsline ;)) ) auzită de la o colegă care e raw vegan și am adaptat-o rapid la mine. Dacă mai citeam pe net un pic și îi puneam și niște usturoi poate nu strica, însă aș vrea să ies azi din casă…Ce-am făcut: cumpărat 3 avocado de la hipermarket. Ele (fructele) trebuie să fie moi, dar bineînțeles că erau tari, așa că le-am lăsat la soare: 1. să se mai coacă/înmoaie, 2. să se încarce cu energie solară, că tare am impresia că n-au văzut așa ceva, numai bine poa’ să fie. Le-am uitat în geam la raze directe și n-a fost prea ok, ar fi trebuit numai vreo oră, așa, în soarele de dimineață. Am cumpărat măsline fără sâmburi, gata tăiate, să n-am prea mult de muncă. Oricum, din câte știu, ar fi trebuit să iau măsline din acelea maro, însă am gustat una și erau atât de rele la gust încât am decis că eu fac cu măsline negre, să știu o treabă. Nu mă întrebați de cantități, am pus după ochi, măsline puțin mai mult decât avocado. Am dat la blender avocado întâi (curățat în prealabil de coajă și sâmburele acela imens pe care am de gând să-l plantez, să îmi înverzească viața, mai încolo – pe principiul nimic nu se pierde, totul se reciclează, că-i criză). Bineînțeles că nu s-au înmuiat toate cele 3 fructe de avocado la fel, așa că, unde am întâmpinat probleme cu blenderul, am mărunțit mai mult cu cuțitul și… am turnat niște ulei de măsline presat la rece ca să-mi ușurez treaba de bucătăreasă raw extrem de novice. Știu, tocmai am făcut o bombă lipidică pe care o voi lansa în propriul organism, dar cel puțin sunt grăsimi nesaturate, bune, și n-o să mă îndop singură, promit să îngraș și pe alții. Avocado poate conține până la 30% grăsimi, de aici se face uleiul de avocado, foarte benefic, de altfel (lecția de cosmetică altă dată). Și de uleiul de măsline știe toată lumea. Deci sunt două ingrediente cu mulți acizi grași nesaturați. După ce am obținut pastă din avocado, am adăugat măslinele gata mărunțite. N-am adăugat sare, deoarece măslinele sunt arhisuficient (just couldn’t help myself) de sărate. Am adăugat însă chilli binișor. Ar fi mers un pic de usturoi dar, cum am mai spus, nu-i weekend să mă dezmăț, deși azi e zi liberă. Arată ciudățel, cam ca și o salată de vinete fără maioneză, însă are un gust foarte bun. Nu știu cu ce să-l compar, e incomparabil de foarte gustos :D. Data viitoare încerc s[ fac guacamole. Pe voi vă chinuie talentele culinare? Ce rețete noi ați încercat? Au ieșit bine? :))

P.S. Vezi și laptele cu migdale și laptele cu banane. Și papa de primăvara, semi raw vegan 😛

 

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (18)

  • sigur ca am incercat, dar daca nu a iesit bine ,le-am luat frumos si le-am aruncat…..dar asta ramane intre noi

  • ;))

  • Foarte frumos ca ai incercat aceasta reteta, e foarte buna. Bucataria raw vegan e plina de retete minunate si foarte usor de preparat. Eu inca sunt incepatoare in acest domeniu dar mi-am redescoperit gusturile, s-au trezit la viata si acum incerc de toate.:)
    Sa faci si gucamole si daca tot ai blender fa si niste lapte de migdale, sa vezi daca nu e mai bun ca cel de vaca ultrapasteurizat si fara gust.

  • Lory, lapte de migdale fac demult http://www.sigina.ro/2011/02/lapte-de-migdale-specialitatea-mea/. Cred ca daca ma descurc sa fac cateva chestii raw si vad ca nu mor de foame, cine stie poate trecem pe raw 🙂

  • Sigina,

    Ma bucur sa aud ca te tenteaza retetele raw 😉
    Si eu in ultimul timp mananc destul de mult raw (peste 50%) si ma incanta efectiv cate o descoperire.
    Legat de pateu, eu fac mult pateu din seminte de floarea soarelui: seminte hidratate peste noapte+rosii+ceapa verde/usturoi+sare+alte condimente. Iese tare tare bun, la noi e la mare cautare.
    Sau “branza” de caju: caju hidratat peste noapte+ sare + fulgi de drojdie inactiva+diverse ierburi (poti pune patrunjel, marar, ce te mai tenteaza pe tine).

    Merita sa incerci dulciurile raw, la mine au fost un succes pentru ca in ultimul timp simteam nevoia sa mananc dulce iar varianta asta a venit ca ceva sanatos.

  • Flory mi s-a zis ca dulciurile raw sunt super, inca nu am pus gura pe niciuna. 🙂 Multu de retete, insa inca caut retete cat de simple fara nuj cate ingrediente ca nu ma prea pricep 😀

  • Te cred, e si bine asa, cu chestii simple de inceput 🙂
    Uite aici doua linkuri cu torturi super bune si cu ingrediente rezonabile zic eu, primul pas e greu, ca dupa aia o sa vezi ca sunt simplu de facut:
    http://corinabacalu.blogspot.com/2011/11/orange-cheesecake.html
    http://corinabacalu.blogspot.com/2011/03/tort-irezistibil-de-ciocolata.html

    La mine o varianta simpla de dulce e un fel de budinca din avocado, nuci (ce am, nuca clasica, migdale, caju), miere sau sirop de agave, fulgi de cocos, eventual bucati de fructe adaugate dupa ce ingredientele anterioare sunt mixate 🙂

  • Eu fac inghetata “dietetica”, foaaarteee buna. Ultima reteta: am blenduit 2 mere, 1 kiwi, 2 pumni de fructe de padure, am adaugat lapte degresat pana a iesit o pasta mai groasa si 1 ling jumate de dulce de leche.Am bagat-o la congelator si dupa 2 ore a fost un deliciu.

  • Lavi, nu ti-au iesit cristale de alea de gheata in ea? Suna foarte bine.

  • Eu fac multe feluri de pate de masline, de obicei fara avocado, k asa pot sa-l pastrez mai multe zile. Sa incerci si cu masline kalamata, sunt deosebit de gustoase, mi se par mai bune cele la conserva decat varsate(care-s cam moi, uneori mai dubioase) . Oricum astea is mai mereu cu samburi dar merita pt sanatate ,cele negre contin acrilamida si sunt innegrite cu oxid de fier,eventual mai bine verzi:)

  • Flory, ce bine arata… doar ca de aia prefer eu cat mai simple, pateul l-am facut in 15 minute. Nu am rabdare sa pigalesc chestii. Salatele-s ale mele 🙂 5 min cel mai mult :))

  • Nu au iesit ca nu am lasat sa inghete bocna, asa pana s-a prins un pic. Daca vrei sa iti iasa mai cremoasa o poti face cu iaurt mai gras in care pui miere, am mai mancat facuta si cu smantana dar aia nu se mai incadreaza la diet.
    Astazi fac cu banane si ananas, deja numai la ea visez.:) Si pun cateva bucati de cioco neagra taiata bucatele in ea.

  • Lavi =P~

  • Sigina, cred ca intr-o zi te invit la un desert raw, sa vezi ce bun e 😉
    Cheesecake-ul Corinei dureaza 30 de minute maxim 😛

  • ok ;))

  • te`ai chinuit degeaba decojind avocado, e mai usor sa il tai in doua, scoti samburele si cu o lingura scobesti continutul.
    daca mai faci chestii cu avocado foloseste un pic de zeama de lamaie pentru ca previne oxidarea. daca nu pui lamaie se face tot maroniu, aici nu prea conteaza ca l`ai amestecat cu masline, dar in general asa isi pastreaza pasta de avocado culoarea verde.
    imi place avocado mult de tot, eu il mananc cu creveti.

  • maddy, good point. Mersi ca mi-ai zis, stiam ca lamaia previne oxidarea dar nu mi-a trecut prin cap. Azi cred ca fac guacamole, asa ca ai venit la fix ;))