Lifestyle Nutritie&Sanatate

Drenajul limfatic – indispensabil vieții actuale!

Sunt exact 10 ani de când mă duc la masaje, în special la cel anticelulită și am dezvoltat o exigență foarte mare în materie de maseuri și masaje. Masajul anticelulită a dominat mereu, în ultima vreme însă optez și pentru masaje de relaxare și, de curând, pentru drenaj limfatic. M-am îndrăgostit de limfodrenajul manual, deși primesc numai de o săptămână. Mă mir că până acum nu l-am încercat separat (în masajele anticelu se include și o porțioară de drenaj, dar după mine nu e suficient 😀 )! Circulația limfatică* are rol de transportator al ”reziduurilor” din organism. Dacă circulația limfatică nu se efectuează normal, toate procesele organismului se sufocă. Din cauza stilului de viață nesănătos care a acaparat aproape toată omenirea, problemele de circulație limfatică sunt la ordinea zilei și, de cele mai multe ori, nu e atât de luată în seamă pe cât ar trebui. Cel mult se tratează efecte care apar din cauza acestei disfuncții. Lipsa de exercițiu fizic determină îngreunarea circulației limfatice, o circulație sanguină extrem de proastă și mai ales un drenaj limfatic defectuos.  Astfel organismul acumulează din ce în ce mai multa apă, celulele se degenerează, pielea îmbatrânește și se lasă, ducând la dezvoltarea celulitei prin umflarea celulelor grase și acestea sunt doar efectele vizibile – asta fiindcă suntem la capitolul frumusețe. Și mâncarea pe care o mâncăm (e o diferență între a mânca și a te hrăni), mai ales cea de sărbători, se lasă cu multe ”reziduuri”. Drenajul limfatic, de fapt, își depășește cu mult rolul de eliminare a ”deșeurilor”/toxinelor iar efectele sale benefice le vei simți de la primele ședințe.Limfa acționează ca un filtru al țesuturilor: distruge bacteriile și toxinele cu ajutorul globulelor albe localizate în ganglionii limfatici. De aceea sistemul limfatic este considerat un fel de păzitor al sanatatii corpului.

Cum se realizează drenajul limfatic. Procedura constă în masaj prin presiune,  prin care se acționează asupra lanțului de ganglioni limfatici. Este o terapie ce propune eliminarea tuturor toxinelor neasimilate de organism în timpul procesului de sinteza celulară. Drenajul limfatic și circulația sanguină deficitare determină acumulari de grăsime, pierderea elasticității tesutului conjunctiv, cauzând apariția imperfecțiunilor și denivelărilor pielii. Pentru optimizarea drenajului limfatic e necesară contractarea musculaturii, ca țesutul conjunctiv să fie ferm și să ofere un grad ridicat de compresie.

Efectele drenajului limfatic. Desigur că fiecare om este unic și va avea rezultate personalizate, însă efectele generice sunt următoarele: un sistem imunitar întărit, datorită stimulării ganglionilor limfatici; circulație a limfei mult îmbunătățită (până la 10-15 ori) în spațiile dintre celule; o accelerare a acesteia, ce duce la eliminare rapidă a toxinelor, ce blochează procesele fiziologice; intensificarea schimburilor nutritive (nutriția celulelor e realizată mai eficient) și eliminarea toxinelor din corp; ușurarea transportului acizilor grași și al colesterolului. Cam acestea ar fi beneficiile generice.

Ce am observat eu: nu credeam că am probleme cu circulația limfatică până nu mi s-a demonstrat. Duc un stil de viață mai sănătos ca alții, în sensul în care încerc să mă țin zilnic de sport, ceea ce reduce supresia circulației din zona șezutului/picioare și, prin extensie, a întregului organism. Cei care stau jos mult timp au, fără îndoială, nevoie de drenaj limfatic regulat!!! După prima ședință deja m-am simțit mai energică. M-am dus obosită, am ieșit mai odihnită. Îmbunătățirea circulației limfatice la mine duce și la o deblocare energetică de care am mare nevoie. E mai mult decât detensionarea de la masajele de relaxare. Mult mai mult! Toxinele mobilizate prin drenaj se elimină în special prin fecale&urină și prin transpirație, dacă faceți sport. În timpul masajului deja vă eliberați de retențiile de apă și veți dori să mergeți la baie. E în regulă dacă mergeți în timpul ședinței sau după. O să constatați că urina e mai concentrată și are un miros mai puternic (ca prima urină de dimineața, cea pe care o duceți și la analizele medicale). Mi-am dat seama că elimin retențiile de apă când mi-a ”devenit” inelul mai larg. Și de când am început limfodrenajul joacă pe deget efectiv. Pe lângă faptul că mă simt energetic mai bine, mă simt și fizic mai bine. Am slăbit un kilogram după trei ședințe, datorită optimizării tuturor proceselor din organism (aceste 3 ședințe în decurs de o săptămâna, când nici măcar nu am avut timp să-mi fac sportul de zi cu zi cum trebuie, ca să pot să pun asta pe seama lui…darămite dacă îl fac zi de zi, cum obișnuiesc, și mai și mănânc atent). Ele sunt relaționate, dacă una e defectuoasă, suferă toate. Mi s-a spus că ar trebui să pierd cam 3 kilograme în 2-3 săptămâni, și asta doar datorită eliminării toxinelor prin limfă. În primele ședințe, pe zonele presionate s-ar putea să simțiți ”zgârciuri” (blocaje), ce se vor diminua până la sfârșitul ședinței. Clar, ca drenajul să se efectueze în condiții optime, e nevoie de lichid de calitate (apă plată, ceaiuri neîndulcite etc). Celulele funcționează cu lichid și, dacă nu consumăm suficientă apă, toxinele nu au cu ce să fie transportate și sunt mobilizate dintr-un loc în altul, cu câtă apă au la dispoziție bietele celule. Deci beți suficient lichid, de preferat, apă! O gură din când în când te ajută să aduci, la finalul zilei, un aport de apă considerabil. Nu e voie să bei numai când ți-e sete, când ți-e sete, deja organismul e în deficit. Nici să nu cazi în cealaltă extremă: să bei foarte multă apă odată, doar să te iei de o grijă. Evită să fii comod(ă): dacă bei mai multă apă e clar ca te vei duce la baie mai des. Privește asta ca pe o ”deversare” de toxine. De câte ori urinezi, se mai elimină o tranșă de toxine, ceea ce duce la un organism mai curat.

Cum spuneam, m-am îndrăgostit de limfodrenajul manual și de restul procedurilor, pe care le fac la salon Monik. Drenajul cu Dermocell după ultralipo are funcțiile lui și poți să faci ultralipo pentru remodelare corporală dacă vrei, însă drenajul limfatic e obligatoriu pentru toată lumea, bărbați și femei deopotrivă. N-o să regretați dacă îl încercați și sper să dați peste cineva care îl execută corect. Din Cluj-Napoca, eu vă recomand Salon Monik, acolo mă bucur eu de toate procedurile, inclusiv de noua mea dragoste, limfodrenajul 😀 Încercați măcar un abonament, o să vă simțiți infinit mai bine, eu fac cu Alex Kiss, dar și Oana, Cristina sau Cami au mâini minunate! Eu una, o să îmi fac un mod de viață din acest masaj.

*Ce e sistemul limfatic sau circulația limfatică. ”Un sistem ce colecteaza excedentul de limfa, fluid incolor eliberat de sânge, care se acumuleaza în tesuturi, si îl aduce la inima. Limfa transporta substantele nutritive si preia deseurile celulare. Ea are drept sarcina transportul lipidelor si al moleculelor liposolubile, din intestin pâna în sânge. Contine proteine, grasimi, saruri minerale, iar compozitia sa se apropie de cea a plasmei, din care are rezultat. Compozitia si aspectul sau difera totusi dupa regiune în care se gaseste. Structura sistemului limfatic seamana cu cea a sistemului sanguin: ea cuprinde în acelasi timp vase si organe. Analogia se opreste aici pentru ca, în sistemul limfatic, aceste doua parti sunt total independente una de alta. Visele limfatice vehiculeaza limfa spre inima, în timp ce organele limfatice servesc la stocarea limfocitelor care asigura apararea organismului.” vezi sursă.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (16)

  • Foarte bun articololul! Sincer nu am fost pana acum la o sedinta de masaj de genul asta dar mereu m-am intrebat in ce consta.Pupici

  • Super post! Am simtit si eu efectele limfodrenajului chiar de la prima sedinta. Exista si un fel de cura de eliminare a limfei cu suc de grapefruit, timp de 3 zile se consuma doar acest suc diluat cu apa, cineva a pierdut 5 kg de limfa ajutat si de limfodrenajul manual.

  • Dia, da si eu stiu cura cu gref, porto si lamaie, indoit cu apa, sunt niste proportii anume. e misto daca poti sa il faci candva in weekend. ca noa, eu nu rezist de exemplu fara mancare

  • Alexa, incearca-l, n-o sa iti para rau. Numai sa iti fie facut cum trebuie 😉

  • Eu fac sport aproape zilnic de vreo doi ani. Mananc foarte sanatos si-s la dieta de vreo cinci ani. De jumatate de an, m-am lasat si de mancat carne. Cu toate astea, m-am plafonat la o greutate si, orice as face, nu mai scad (culmea e ca as fi vrut sa slabesc doua kilograme, nu mai mult). Consum zilnic cel putin doi litri de lichide (apa sau ceai, niciodata chestii cu zahar). Cu toate astea, am o celulita de toata frumusetea si ma gandeam sa apelez la masaj. Acum ca am citit la tine despre acest tip, ma tenteaza sa-l combin cu anticelulitic. Oricum, la mine se cam instaleaza disperarea si am impresia ca tare tre’ sa ajung la un endocrinolog…

  • Macnetize, intotdeauna ultimul kil e cel mai greu de dat jos ;)) sigur nu e nevoie sa schimbi exercitiile de la sport? si eu m-am plafonat un pic cu tae bo-ul si am inceput sa mai schimb..

  • Ufff, le-am schimbat si pe alea… Acum un an am schimbat sala, acum cateva saptămâni, când nimic nu se intampla, am schimbat si exercitiile (mai exact, am adaugat vreo ora de cardio…). Eu cred ca m-am si privat de papa si acum organismul isi face rezerve. O sa merg si la un nenea doctor, ca daca o tin asa, o sa ajung sa ma ingras si cu aer 🙁

  • Macnetize, da, poate nu strica sa iti faci niste analize, dar foarte, foarte bine ti-ar prinde niste drenaj limfatic si poate niste reflexo

  • De mult vroiam sa citesc un articol despre asa ceva! Stii ceva si despre drenajul facial? As fi fosrte interesata..si ma gandesc ca stiu si fetele de la salon. Spor in continuare cu blogul.

  • elena, drenajul facial merge pe acelasi principiu, insa mi se pare inutl sa il faci numai la fata. Drenajul limfatic facial directioneaza toxinele spre sistemul limfatic al organismului si, daca acesta e deficitar, se blocheaza pe drum. Acuma… e bun si acela, daca iti faci si drenaj general.. numai ca denumirile astea, unele, sunt date asa, in scop comercial.. dar da, sunt partial valabile.

  • Pt elena: poti sa faci si doar partial fata dar necesita gomaj chiar dupa,insa drenajul facial este indicat cu creme care contin colagen si multa multa apa,un sfat inainte de drenaj facialNU FACE TRATAMENTE COSMETICE FACIALE INAINTE CU 2 SAPT{ se irita fata de la prea mute toxine drenate odata,dar daca se face si celcorporal ii e mai usor corpu;lui sa le elimine

  • multumesc pt raspunsuri!

  • Am 51 de ani si de la diva din prima tinerete am ajuns o grasuta. am doi copii 29 si 8 ani, si doua operatii pe burta.
    Am facut acum cinci zile drenaj limfatic , cinci sedinte in cinci zile si il recomand fetelor destepte.
    Veti simti direct diverse imbunatatiri.
    Scopul este sa scapati de toxine si mizerii pe care le acumulam oricum, mai mult sau mai putin.
    Eu as repeta procedura de cat mai multe ori.
    Va pup

  • Ecaterina, e fenomenal, dar cica nu e bine sa se faca prea des, ca sistemul limfatic tre sa se porneasca sa isi faca singurel treaba. Multumim pt experienta ta.

  • Este prima data cand aud despre un astfel de masaj, este interesant! O sa il studiez mai bine…

  • astazi am fost si eu prima oara la un drenaj limfatic si cred ca va face parte din viata mea de-acum incolo. este extraordinar cum te simti! cred ca voi merge cel putin o data pe saptamana, nici prea des nu cred ca e bine. noroc ca salonul este chiar langa locul meu de munca.