Nutritie&Sanatate

Absorbția calciului

Calciul este unul din mineralele cele mai cunoscute de majoritatea lumii. Cea mai mare parte a calciului este localizat în oase. Atunci când în organism este în deficit, oasele sunt cele ”sacrificate”, calciul fiind mobilizat din ele. Știm că absorbția de Ca este una ce presupune probleme. Din cantitatea de Ca ingerat, organismul reține doar între 10%-40%, foarte rar ajunge la 60%, la adulți iar restul se elimină prin fecale. M-am gândit că enumerarea factorilor ce favorizează absorbția Ca și a celor care o defavorizează v-ar folosi:

Factori care favorizează absorbția Ca:

Vitamina D3, lactoza (de preferat laptele din de bivoliță, capră, mai puțin vacă), acidul clorhidric (prezent în stomac, prin scăderea ph-ului din duoden sau partea ”incipientă” a intestinului subțire), unii aminoacizi, grăsimile. Grăsimile, consumate în cantități moderate, măresc durata trecerii prin intestin, deci a timpului necesar absorbției.

Factori care diminuează absorbția de Ca:

Bineînțeles, deficitul de vitamina D3, apoi acidul fitic, prezent în semințe de cereale, leguminoase uscate, legume etc (se transformă în fitați de Ca insolubili, deci nu se pot absorbi); acidul oxalic, prezent în măcriș spanac, coacăze, tomate, mazăre verde, cacao, ciocolată 🙁 (oxalați de ca insolubili, deci, la fel, nu se pot absorbi).  Și fibrele alimentare pot diminua absorbția de Ca (ele împiedică și absorbția grăsimilor, dar despre acestea, cu altă ocazie). O dietă prea bogată în grăsimi e nefavorabilă, apoi motilitatea gastrointestinală excesivă (de ex, diaree; aviz amatorilor de ceaiuri de slăbit, laxative – o accelerare a tranzitului duce la pierdere de minerale, inclusiv Ca). Prin transpirație, de asemenea, se pierd minerale, așa că dacă faceți activități fizice intense ar fi bine să aveți grijă la acest aspect.

Ingestia de cafeină și teofilină (compus asemănător cafeinei, ce are și acțiune diuretică) se corelează pe termen scurt cu eliminarea Ca și pe termen lung cu o demineralizaree osoasă. Stresul mental sau fizic scade capacitatea de absorbție a Ca și crește capacitatea de eliminare a sa. De malabsorbție sau eliminare a Ca sunt responsabile și unele medicamente. Îmbătrânirea diminuează eficiența de absorbție a Ca.

Așadar, atenție la necesarul de Ca la vârstnici (după 65 de ani), în cazul femeilor la menopauză (risc de osteoporoză, diminuat dacă se aduc hormonii feminini necesari), necesitate în creștere, în sarcină, lactație.

Cam atât a fost pastiluța de informații de nutriție pe azi, sper să vă folosească.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (18)

  • O alta informatie importanta, zic eu, este ca cel mai bine se absoarbe in oase, daca luam din cel dizolvabil in apa, in perioada de iarna – mai exact in toate lunile care contin litera R. Prin urmare, e perioada perfecta in care sa incepem o cura. Eu sigur o sa o fac, mi se rup unghiile foarte rau :(.

  • cristina, forma lichidă e, intr-adevar, mai usor asimilabila, dar trebuie avut in vedere si ce am scris mai sus. Daca e pe asa, calea intravenoasa e cea mai rapida. e bine ca faci cura, insa e bine sa faci si niste analize inainte, sa eviti ingestia excesiva de Ca

  • Sunt deja facute, si medicul mi-a recomandat acelasi lucru. Unghiile sunt singurele care se vad, am mai multe simptome. 🙂 Problema e ca beau mult lapte, mananc orice lactate, si tot nu se simte… De-asta am optat pt varianta asta.

  • Cristina, este o conceptie foarte gresita cum ca laptele e cea mai importanta sursa de Ca. Din cauza unor compusi din laptele de vaca, Ca din laptele de vaca e destul de greu asmilabil (o sa constituie alb subiect). Incredibil dar adevarat, laptele praf este la mine in lista nr. 1 la mg de ca (1300 mg Ca). Iti recomand suc verde din frunze de patrunjel, si acela are destul de mult calciu si mai usor asimilabil. Cu privire la lapte, incearca laptele de bivolita. E si mai bun si e mai sanatos. E si antiarterosclerotic.

  • O sa (bivolita stuff). Aaaa, cum sa beau suc de patru, cand abia il pap in ciorba? :((

  • cristina, educandu-te ca unele lucruri pot sa nu fie bune pentru limbuta, dar extraordinare pt organism. 🙂

  • Cristina, in laptele de vaca raportul fosfor -calciu este de 2:1 si din cauza asta se demineralizeaza oasele. Pierzi foarte mult calciu si din cauza “luptei” pe care o duce organismul atunci cand neutralizeaza produsele acide animale, calciu iese din oase si dinti pentru munca asta, si apoi se elimina prin urina. Nu prea e castig …
    Eu nu mananc produse lactate de un an si am analizele bune. Dupa ceva timp am aflat ca aveam si intoleranta la lactoza 🙁

  • Sigina, imi pare rau sa te informez dar teofilina nu prezinta actiune diuretica ci bronhodilatatoare, fiind folosita in tratamentul astmului bronsic.

  • Anda, imi pare rau sa te informez, dar teofilina are SI actiune diuretica.

  • Mesteacanul pufos cica ar intari unghiile si dintii, favorizand fixarea calciului 😀

  • Prepozitia face diferenta 🙂 Abia acum am vazut ”si”-ul. Am citit articolul in fuga si cand am vazut scris ”teofilina are actiune diuretica ” am fost indignata deoarece teofilina nu se utilizeaza in terapie pentu actiunea ei diuretica. E una din actiunile secundare.
    Acum imi dau seama la ce te-ai referit:)
    Interesant articol

  • Anda, “si” e conjunctie 🙂 hai sa nu ne mai legam de detalii si sa prindem esenta. ce zici? ma bucur ca iti place articolul. La calciu sunt muuuuuuulte de spus, dar aici ma rezum doar la factori favorabili&nefavorabili

  • Deci mazarea, cacaua, cerealele, spanac, fibre – toate astea diminueaza absorbtia de Ca. Dar am citit ca si acestea sunt o parte destul de importanta a alimentatiei. Pana la urma cum e mai bine? Cate putin din toate si in paralel niste suplimente de Ca?

    In afara de asta, m-am apucat de curand de fitness si ma duc de cateva ori pe sapt. Ce mi-ai recomanda sa includ in alimentatie ca sa nu ma duc cu lenea cat caru` acolo sau doamne fereste de ceva mai rau.

  • Oana, in primul rand analize, sa vezi daca nu iti lipseste ceva. In al doilea rand, un complex de minerale luat pe perioade scurte – cateva zile la rand cand efortul e mai mare, apoi pauza cateva zile, apoi iar luat… – cred ca e in regula. Nu stiu lenea de ce tine 🙂 Oricum, sa nu mergi nemancata, inainte cu vreo 2-3 ore de sala trebuie sa mananci ceva usor.

  • Foarte mult calciu se gaseste in quinoa..nu stiu daca ati auzit de cereala asta minune….eu am fost nevoita , pentru ca fetita mea este alergica la grau, orz, ovaz, secara, ou si orez si astfel a trebuit sa cautam tot felul de alternative in alimentatia ei…am gasit-o la magazinele naturiste si documentandu-ma am aflat ca ea contine mai mult calciu decat laptele si se absoarbe mult mai bine in organism…ar trebui sa o incercati si voi. Se gaseste sub forma expandata, care poate fi combinata ca si cerealele, cu lapte si niste fructe uscate, sau se gaseste sub forma de seminte (asemanatoare celor de mustar) , se fierbe ca si orezul si poate fi folosita la mancaruri…super buna! 🙂

  • Alina Varga, da, da, am gustat si quinoa 🙂