Lifestyle Nutritie&Sanatate Review

Antiageing – vitamin C: friend or foe?

Stresul oxidativ face subiectul uneia din teoriile îmbătrânirii, iar în dansul oxidant-antioxidant vitamina C e la loc de cinste. Oxidanții sunt specii reactive de oxigen (sau azot) cu un electron neîmperecheat. Adică foarte instabile, și mereu caută să se stabilizeze, parazitând celula și aducând daune până la nivel de ADN. Dacă nu există suficient antioxidant în zonă, începe proageingul, nu doar cu îmbătrânirea efectivă ci și cu eventualele procese degenerative (boli) cauzate de acest stres oxidativ. Antioxidantul ”salvează” situația, donând un electron moleculei instabile și protejând, astfel, celula. Aici intră-n schema vitamina C.

DAR vitamina C este și ea foarte instabilă, adică se oxidează foarte repede în contact cu oxigenul. Până să ajungă la oxidanții din celulă, se ”împerechează” cu oxigenul de pe drum (de obicei din apă) și ajunge la destinație în formă oxidată, adică nu mai e bună de nimic. Așa ca ea trebuie stabilizată ca să poată ajunge la celule integră și să lege oxigenul care trebuie: din oxidanți. Efectul său merge dincolo de cel antioxidant, reface structurile de colagen și elastină, redând pielii suplețea și fermitatea, uniformizează tenul înlăturând petele pigmentare.

Ca dietetician, am mari rezerve legate de suplimentele cu vitamina C și eficiența acestora. Ar trebui să fie foarte bine stabilizată și încapsulată cumva ca să ajungă în intestin pentru absorbție și să nu se oxideze pe parcurs. Așa că prefer o alimentație constantă, bogată în vitamina C, ca măcar o parte să se absoarbă și, la nevoie, forma injectabilă intravenoasă, administrată într-o unitate medicală de către personal calificat.

Utilizarea cosmetică se lovește de aceeași problemă: stabilizarea vitaminei C. Așa că de la forma sa pură, gold standard, L-ascorbic acid, folosită în studii, companiile de beauty au obținut tot felul de derivate mai stabile, dar despre care nu se știe dacă au aceeași eficiență ca L-ascorbic acid. Unii zic că da, alții zic că unele forme sunt net superioare. Așa că s-au realizat forme liposolubile și lipozomale, pentru a se evita soluția apoasă și oxidarea.

Vitamina C lipozomală

Pe scurt, lipozomii sunt niste capsule grăsoase în care e ”învelită” molecula de vitamina C în forma ei pură, să fie protejată de oxidare până la absorbție (oral – în intestin, cosmetic – în piele). Există și suplimente pentru administrare orală de vitamina C lipozomală, dar și produse cosmetice care conțin lipozomi cu vitamina C. Cel mai eficient supliment de vitamina C lipozomală l-am încercat de la Altrient, singurul care are și studii clinice în diferite afecțiuni. Am încercat și alte wanna be forme, însă n-am simțit același efect. Voi puteți găsi vitamina C lipozomală de la Altrient aici, și aveți și cod de reducere SIGINA10. 

Vitamina C lipozomală + liposolubilă uz cosmetic

În cosmetice veți vedea că sunt diferite forme ale vitaminei C, fie lipozomală, fie liposolubilă. Primele mele produse cu vitamina C n-au fost de la The Ordinary, ci Hyaluron C, de la Farmec, dar am să revin. The Ordinary mi-a sărit în ochi pentru popularitatea sa pe rețelele social media. Au un marketing minimalist care prinde, prețuri foarte accesibile și se declară ”clinical formulations with integrity”. Gâdilă egoul femeilor pasionate de îngrijirea antiageing prin nișarea denumirilor ”pentru cunoscători”, care conțin pur și simplu ingredientele active. Adică atunci când alegi un produs The Ordinary, știi exact ce face ingredientul activ respectiv. Așa se face că au vreo 8 forme de vitamina C și le descriu pe rând în ghidul lor de pe site. Eu am achiziționat formulele mai puțin reactive pe ten, Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2% și Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F. Am urmărit efectul de depigmentare pentru niște mici pete ”solare” nu foarte vizibile dar și pentru efectul antioxidant și antiageing (stimularea secreției de colagen și elastină). Și am și niște concluzii: nu sunt rele, dar sunt foarte concentrate și o cantitate mare de ingredient activ nu înseamnă neapărat un produs mai bun. Dimpotrivă, poate cauza reacții ale pielii (roșeață), cu cât mai sensibilă pielea, cu atât mai reactivă, trebuie protecție UV obligatorie, așa că dacă uiți să te dai cu SPF după utilizarea lor, și ieși afară, vei avea surprize neplăcute. Așa că o formulă mai puțin concentrată, dar aplicată cu multă consecvență, mi se pare mai utilă și o abordare mult mai matură a îngrijirii antiageing. Nu degeaba are Farmec/Gerovital 150 de ani experiență în îngrijire! Produsele lor sunt concepute la o concentrație care să fie tolerabilă pentru majoritatea tipurilor de ten, nu doar ”pentru inițiate”, cu rezultate vizibile. Înțelegeți acum că The Ordinary fac marketing masiv din vulnerabilitatea noastră de ”feeling special” și ”unique”, o castă superioară care înțelege cum stă treaba cu antiageing, nu muritoare de rând care se dau cu alte branduri. De fapt, brandul The Ordinary nu e nici mai bun, nici mai prost, e doar alt brand de beauty, okeish. Accesibil, și asta se poate datora rulajului mare. Personal, voi continua să mai încerc produse de la ei, și sunt curioasă de retinolul lor, comparativ cu cel de la Farmec din gama Equilibrium, fiole, de care sunt fascinată. Și altele, dar vom vedea.

Nu uitați, însă, că mai concentrat nu înseamnă mai bun și, dacă aveți probleme cu tenul, întâi consultati dermatologul, nu internetul, iar dacă sunteți la început, încercați cu produse dermatocosmetice din farmacii întai, branduri cu vechime și experiență cum e Gerovital, de la Farmec și, nu în ultimul rând, contează mai mult să vă îngrijiți constant decât să vă apuce entuziasmul și să încercați să recuperați ce n-ați făcut până atunci turnând câte o formulă foarte concentrată din start.

Pentru mine, formula ideală de antiageing cu vitamina C în acest moment o reprezintă ”interior/exterior”, ca la mașini 🙂 1 plic de Altrient administrare internă (intre mese sau inainte de mancare, in prima parte a zilei) + produsele Gerovital Hyaluron C, alternativ cu cele de la The Ordinary. 

De luat acasă: vitamina C e friend not foe dacă luați un supliment de calitate, utilizabil de către organism și, la fel,  un produs cosmetic cu o formulă nonapoasă, iar aici eu am rezerve la formele tip pudră, solubile în apă. 

De luat acasă: pentru optimizarea efectului antiageing, aplicarea cosmetică de produs cu vitamina C este incomparabil potențată de administrarea internă cu o vitamina C lipozomală de calitate! 

COD REDUCERE SIGINA10 LA ORICE PRODUS ALTRIENT

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)