Ești gravidă? Pe o persoană a cărei proeminență abdominală pare a fi sarcină. Poți s-o dai în bară foarte ușor și, dacă ai noroc, doar se va amuza și-ți va raspunde: “nu, sunt doar grasă!”
Wow – ai tripleți? Unei femei însărcinate în lună mică, cu o circumferința a burticii măricică. Încearcă să-ți temperezi entuziasmul, majoritatea femeilor însărcinate se simt oricum inconfortabil din cauza felului în care arată în timpul sarcinii și din cauza fluctuațiilor hormonale. Și nu, poate are doar foarte mult lichid amniotic.
Cât ai luat pe sarcină? Este întrebarea de concurență între femei, iar lozul câștigător îl trage cea care aterizează din sala de nașteri direct pe podium, la miss bikini. Să fim serioși, kilogramele luate pe sarcină sunt, de obicei, o loterie. Nu este în totalitate meritul tău dacă pe sarcină ai pus minimum recomandat (14-15 kg), și după naștere arăți aproape ca și cum n-ai fi născut, cum nu este nici totalmente vina ta dacă pui 30 de kg pe sarcină. Faptul că te-ai născut cu un metabolism rapid este un hazard, n-ai muncit pentru asta, deci n-ai dreptul să faci alte femei să se simtă prost. Să nu mă înțelegeți greșit, mă bucur pentru cele care reușesc să mențină o greutate normală pe sarcină (idealul), fie pentru că le ajută metabolismul, fie că se străduiesc din răsputeri să nu mănânce orice și prea mult, ci doar cât trebuie. Pe acestea din urmă, cu metabolism ciufut, le apreciez foarte mult (empatizez, și al meu e lent ca naiba).
Menționez despre asta pentru că presiunea societății și tiparele în care este presată gravida sunt mai deranjante pentru aceasta decât mi-aș fi închipuit, din moment ce multe proaspete mămici mă contactează să vină la nutriție să le ajut să slăbească, când încă alăptează! Nu mi se pare normal ca unei femei să nu îi tihnească o perioadă unică din viața ei, pentru că imaginea ei de sine este modelată de o societate atât de idioată! Vă dați seama că explicațiile mele cum că perioada de sarcină și de alăptare nu este o perioadă pentru cure de slăbire nu le încălzește foarte tare, mă pun în situație și îmi dau seama că e greu, însă nici să o folosești ca o scuză să te-ndopi cu orice și oricând nu este ok. Deja știți și voi că ”a mânca pentru doi” este outdated, ce poate nu știți e că necesarul energetic nu se modifică deloc în primul trimestru de sarcină și creste cu 200 de kcal în al doilea trimestru și cu 300 kcal în al treilea trimestru de sarcină – deci nu cu mult! Practic, cu 40-50 g de migdale, nuci, semințe, ai realizat cele 300 kcal. Zic că kilogramele pe sarcină sunt o loterie, pentru că chiar dacă ai grijă cum mănânci, fluctuațiile hormonale pot să nu te ajute deloc și să ai niște pofte incontrolabile. Nu e ca și când ți-e poftă de ceva și te abții. Pur și simplu nu te poți abține. Nu te dispera, sunt momente, și/sau maxim o perioadă. Poți să fii slabă și pe sarcină să iei foarte mult. Poți să fii plinuță și să iei maximum recomandat. Suntem extrem de diferite, iar comparatul nu își are locul.
Poate că nu la întrebări idioate, dar la judecăți aiurite intră și treaba cu alăptarea. Alegerea de a alăpta este foarte personală, și nu se îndreaptă țepușe către mama care ”n-a avut grijă să nu rămână fără lapte”, nici că una a alăptat 6 luni și alta 5 ani, că nu ne privește. Recomandările sunt pro alăptare 6-24 luni, un copil este responsabilitatea mamei sale, nu a comunității de ”mame care alăptează”.
Nu vezi cât e Xuleasca? Și copilul are deja 5 ani și țâșpe luni… Intrăm pe teritoriul răutăților gratuite. Am învățat că fericirea nu se măsoară în kilograme, iar dacă femeia respectivă pare să n-aibă o problemă cu asta, n-ar trebui să o ai nici tu. Zic pare, pentru că da, poate să pretindă asta, dar să își verse frustrările pe tine. Dacă ți-e prietenă, suport-o. N-ai de ce să suporți la infinit, așa că dac-o iubești, înțelege-o și stai o vreme mai la distanță. Dacă ți-e o persoană neutră, doar pleacă și încearcă să n-o judeci sau să n-o iei personal. Însă fericirea se măsoară în sănătate, la un moment dat, iar asta nu e treaba ta, ci a mea, ca nutriționist dietetician, cu o mențiune: doar dacă sunt solicitată.
Vezi și: Ce să nu întrebi niciodată.