Într-o lume a vitezei cum e cea în care trăim, unde informația te bombardează insistent, astfel încât uneori e aproape imposibil de filtrat, ne întâlnim cu tot feluri de mituri despre frumusețe. În terapia antiageing, chirurgia estetică se ”bucură” de cele mai multe mituri.
Botoxul și acidul hialuronic se bucură de o mai mare răspândire, o dată cu noile generații de femei. Asta dacă vrei să nu-ți dedici toată ziua ritualurilor de frumusețe, și o atenție aproape paranoică la stilul de viață, de la ce mănânci, până la mișcare și tratamente cosmetice. Adică trebuie ca întreaga ta viață să graviteze în jurul frumuseții ca să poți să controlezi toate aspectele care o influențează. Pe altele, în schimb, le ajută moștenirea genetică. Ten impecabil, neridat nici la 50 de ani. Noi, restul, trebuie să ne găsim o soluție. Și în speranța că vă pot ajuta, hai să lămurim două proceduri minim invazive: despre botox (o știți drept toxina botulinică, ce paralizează reversibil mușchiuleții feței) și acidul hialuronic (cunoscut și ca filler, adică cel care umple ridurile prea pronunțate), am auzit tot felul de zvonuri. Păi haideți să întrebăm pe cineva care se pricepe. Ce ziceți de un medic primar foarte bun în chirurgie plastică și reparatorie, cum e dr Radu Onoe?
Ce se spune: Dacă ți se injectează botox, după un timp, ”îți pică fața”, adică se atrofiază mușchii feței, din cauza lipsei mișcărilor.
Dr. Radu Onoe: Cantitatea și frecvența injectării de botox este dictată de expresivitatea feței persoanei în cauză. Există persoane la care poate apărea, într-adevar, o hipotrofie a fasciculelor musculare după ședințe frecvente de botox, iar soluția este să se mărească intervalul dintre injectări. De asemenea, există persoane cu o mimică foarte activă la care nu intervine această problemă, ci dimpotriva, se cere un interval de injectări mai mic (undeva la 3 luni, ca un exemplu).
Ce se spune: Dacă faci 2-3 cure de botox, îți dispare gestul reflex expresiv și poți renunța la injecțiile cu botox. (Am vrea noi!).
Dr. Radu Onoe: Odată ce efectul botoxului se atenuează, mușchii feței își reiau mobilitatea. Acest lucru se întâmplă treptat, dar la eliminarea substanței fața poate fi la fel de expresivă ca înainte.
Ce se spune: ”Botoxato”. Sau când lumea habar n-are diferența între proceduri, dar vorbește.
Dr Radu Onoe: ”În general, botoxul îl faci pentru ridurile intersprâncenoase, frontale și unghiul extern al ochilor (așa numita “laba gâștii). Dacă după ce s-a injectat botoxul mai rămân riduri (cum ar fi cele intersprâncenoase) care sunt mai adânc “amprentate” în piele, atunci se poate asocia și acid hialuronic pentru a “șterge” acele riduri mai mult decât ar fi posibil cu botox (adică acel filler, n.r.). Făcut în anumite “limite” botoxul nu modifică expresia feței. La fel și acidul hialuronic. Deci este bine să fim moderați cu ambele tratamente.
Lipoaspirație reloaded
Știți că am vorbit un articol întreg despre adevărul despre liposucție. Totuși, unele persoane cred că dacă își permit să plătească liposucții periodice, au găsit soluția unui corp ideal. Dacă credeți că veți avea un corp perfect, fără să schimbați nimic în stilul de viață, vă înșelați.
Dr. Radu Onoe: Se pot face mai multe astfel de intervenții, dar după fiecare apare o fibroză la nivel de țesut adipos, care face ca urmatoarea lipoaspirație să fie mai dificilă. Este de preferat, în postoperator, un regim de viață ce să implice o dieta corespunzătoare și exercițiu fizic pentru a se menține greutatea corporală constantă și, implicit, conturul corporal. Deci concepția cum că ne facem o lipoaspitrație și, între operații, ne facem de cap alimentar, sedentarism, nu este deloc sănătoasă și nu poate duce la rezultate scontate, naturale. Celulele adipoase nu se înmulțesc, dar cele rămase cresc în volum. Deci dacă o zonă a fost tratată prin lipoaspirație, în momentul în care pacientul se îngrașă brusc, zonele tratate vor rămâne în urmă, putând apărea astfel modificări nenaturale ale conturului corporal (dismorfisme).
Despre acest subiect am dicutat la matinalul Ziua Bună, cu Raluca Ghiță, de la Look Tv (Look Plus), vă invit să vedeți înregistrarea mai jos.
Cât de mult e prea mult este o întrebare care se ridică în orice circumstanță depășim cantitatea și frecvența unor lucruri, fie că e vorba de mâncare, proceduri cosmetice, estetice și, n-o să vă vină să credeți, chiar sport. De câte ori auziți povești legate de estetică, să știți că cel mai bine vă poate explica un specialist. Faptul de a merge la un consult la dr Radu Onoe nu vă obligă să faceți o intervenție atunci, ci să obțineți informații pertinente și să fiți consiliate despre ce se poate face concret și care sunt riscurile (iar să întrebați e gratis, aici). Restul sunt mituri, bârfe și cancan.