Featured Lifestyle Nutritie&Sanatate

Weight Loss Insides

Știți care e asemănarea între mine și Newton? 😀

nutritionist dietetician sigina

Mărul. În rest, cred că suntem cât se poate de diferiți, iar la capitolul știință, nu mă pot lăuda atât de tare. Ideea acestei postări mi-a venit în Sheffield, după ce am mușcat dintr-un măr. Și se face că avantajul meu ca nutriționist-dietetician e că pot consilia atât ca specialist, într-o continuă evoluție, cât și ca pacient (propriul meu pacient), pentru a facilita drumul către echilibrul ponderal al acelora care au nevoie de asta. În lupta cu kilogramele este nevoie de multă psihologie, poate mai multă decât în alte patologii. Zic asta pentru că un bolnav căruia îi e amenințată viața de o recidivă canceroasă sau de un nou infarct, sau de a intra pe medicație antidiabetică este, de regulă, motivat și mai disciplinat din start decât o persoană pe care o arde, aparent, doar estetica – și asta fără a diminua importanța susținerii psihologice în alte patologii. Pentru că e posibil să fii supraponderal și cu analizele în regulă sau un obez paradoxal, fără patologii asociate încă, iar susținerea motivației aici este foarte importantă. Astfel că m-am gândit că ar fi utile câteva inside-uri de la cineva care știe ce înseamnă să scapi de 20-25 kg, pe care să nu le mai iei înapoi.

1. Lucrează la imaginea de sine. Majoritatea persoanelor care slăbesc se văd tot grăsuțe. Văd că au slăbit, însă tot mentalitate de grăsuț au, și uneori, recad. Poți reuși și singur, dar cu ajutorul unui specialist rezultatele sunt mult mai sigure. Încearcă vreo câteva ședințe. Dintre specialiștii din Cluj, îți recomand psiholog clinician Andreea Peca (tel. 0742019045) și Ligia Suciu (tel 0757283120 și fanpage).

imaginea de sine

2. NU curelor de slăbire. Dietele (cu sau fără pilule asociate) oferă adesea pierderi spectaculoase în greutate. Nu vrem așa ceva. Scăderea în greutate trebuie să fie graduală, nu bruscă. De ce? Pentru a avea controlul asupra mecanismului care te duce acolo unde vrei. O dietă care te ajută să scapi de ”15 kg în 2 săptămâni” nu îți oferă controlul, te ține sclav. Sclav al dietelor. Pentru că nu vei ști cum să-ți menții efectul sau menținerea cu acea dietă nu este realizabilă pe termen lung. Vestea bună e că, dacă adopți o alimentație sănătoasă, poți ajunge la greutatea râvnită, scăzând treptat, și te ajută să-ți cunoști corpul, să vezi ce te pune-n mișcare, și ce te frânează. Cu cât ai ținut mai multe diete pentru a slăbi, cu atât dezvolți rezistență mai mare la slăbit și parcursul este mai dificil. Dintre persoanele sub observația mea, scăderea merge undeva între 6-10 kg/lună, la vârste între cuprinse între 16-65 ani, femei și bărbați deopotrivă. Numărul de kg pierdute diferă, în funcție de persoană și istoric.

3. Mănâncă deștept.

A. Dacă ai luat o îmbucătură dintr-un aliment care nu te încântă, lasă-l deoparte. Salvează caloriile respective pentru ceva ce îți place cu adevărat să mănânci. Aici își face apariția mărul meu. Am luat din coșul cu fructe un măr ce mă așteptam să fie tare, acrișor și aromat, în schimb am dat peste unul cam moale și zaharisit. L-am aruncat, așa, aproape întreg, nu mi-am irosit rația de fructe pe ziua respectivă cu el. A mânca de complezență sau să termini un aliment doar pentru că l-ai început, chiar dacă nu îți face plăcere, este o greșeală. Ca o scurtă paranteză, experiența la Cosmo a fost una genială, în acord cu recomandarea mea. Dacă tot trebuie să mănânci, alege ceva sănătos, care să-ți placă!

B. Nu să mănânci mai puțin este secretul, ci să mănânci corect. Dacă mănânci cum trebuie, stomacul își va reduce capacitatea și fără sa faci foame. Acest aspect îl detaliez în consilierea personalizată, la cabinet.

C. Când îți vine să bagi ceva în gură, întreabă-te: de ce-mi trebuie? Mi-e foame? Mă plictisesc? Mi-e poftă? Sau pentru că și cei din jurul meu mănâncă? Întreabă-te asta, oricât de ciudat ți s-ar părea. Te va ajuta să mănânci responsabil. Dacă ți-e foame, probabil se apropie ora mesei. Ai grijă să ai mese regulate, nu ronțăi aiurea. Dacă e vorba de mâncat social sau de plictiseală, găsește un substitut. Sportul reglează foarte bine sațietatea și poftele.

4. Caută o formă de mișcare care să îți placă. Preferabil una cardio și alta care să te tonifieze. Sau 2 în 1. Eu cred că cel mai ușor este să găsești o sală de sport care oferă o diversitate de cursuri atrăgătoare. De exemplu, la Gimmy ai o locație întotdeauna impecabilă (curățenie&miros frumos), cu două etaje pentru fitness și o sală pentru cursuri de aerobice, cu instructori pasionați și pregătiți: Cipri și Ildi la kangoo Jumps, Irina, Alexandra sau Adi, la Zumba. La fitness ai în permanență câte un instructor la fiecare etaj, care te poate ajuta. Desigur, ai și opțiunea de a-ți alege personal trainer. Se lucrează foarte bine la Gimmy, în definitiv, acolo am și scăpat de 20 kg, este o atmosferă foarte motivantă.

5. Ia-ți haine și accesorii care să te motiveze, pe care să aștepți cu nerăbdare să le îmbraci – de la croi, la culori și imprimeuri sau pantofi sport adecvați formei de mișcare. Să își placă ce vezi în oglindă la sală și să faci din asta o experiență pozitivă! Nu lua haine mai mici, ia haine potrivite pentru tine ACUM. În primii ani, astea au contat mai puțin pentru mine, a contat mai mult să fiu sănătoasă și capabilă fizic de sală, pentru că am trecut prin niște perioade foarte grele. Însă acum contează și pentru mine ”outfit-ul”. 🙂

6. Setează-ți un target și ai încredere că poți ajunge acolo. Faptul că ai vrea, dar în adâncul tău nu crezi că poți ajunge acolo, te frânează. Corpul nu te poate duce unde mintea nu te poate duce. Ai încredere în tine!  Când îți e sabotată motivația (încălcarea programului alimentar, pofte alimentare nepotrivite SAU lene, lipsă de chef), detașează-te, amintește-ți de ce ai început și unde vrei să ajungi, și du-te mai departe! Dacă totuși aluneci, nu-i nimic, treci peste și revino. Nu da timp descurajării să-și facă loc, mergi mai departe.

7. Automotivare constantă. Caută citate motivaționale, creează-ți unele proprii, acționează conform lor. Te poate ajuta să urmărești pe facebook sau instagram persoane pasionate de sport și/sau stil de viață sănătos, care arată motivant pentru tine. Schimbă-ți strategia de automotivare când cea prezentă nu mai dă rezultate. Nici ție nu-ți place să mănânci aceeași mâncare mereu — și creierul se plictisește de aceleași strategii. Abordeaza-te din alt unghi, caută provocări periodice, pentru a-ți împrospăta entuziasmul! Pe mine m-au ajutat Facebook și Ig să mă monitorizez, prin postări și poze. Dacă vreți, dați-mi tag când faceți asta, să vă susțin moral! 😀

Yes, selfies may help. Location: Gimmy.

sigina gimmy

8. Creează-ți recompense. Când atingi câte un prag propus, oferă-ți ceva plăcut, altceva decât mâncare. Privind mâncarea, principiul amânării a funcționat grozav la mine. Amână-te, dar dacă pofta persistă, creierul trebuie recompensat (evitarea frustrărilor).

9. Nu depinde de o persoană sau de grupul de prieteni. Este bine să ai un partener de sală, să trageți unul de altul, dar motivația intrinsecă este cea mai productivă, iar la sală se muncește, nu se stă la povești. Dacă partenerul de viață vrea să vină la sală, nu uita că are dreptul, la fel ca și tine, să opteze pentru ce tip de mișcare dorește. Susținerea reciprocă în cuplu este importantă, dar dacă n-o ai, vezi-ți de drumul tău în condițiile date și nu te lăsa. Ai încredere în tine!

By the way, pe 23 mai e Living Fit, ne vedem acolo? Vezi eveniment aici și postarea de anul trecut aici.

Vezi The Summer Body Project Tips.
Vezi Cum am slăbit +10 kg.
Vezi Cum să slăbești 21 kg.
Vezi Before and after slabire.
Vezi Acum 22 kg.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (4)

  • Sunt absolut de acord, nimic nu e imposibil, trebuie doar sa vrei.

    Andrada

  • Oferi consultații și la distanta?

  • De fiecare data cand citesc cate un articol de genul stau si ma intreb oare ce dieta poate avea cineva care nu poate manca fructe sau legume crude…

  • floraria-crina.ro, depinde din ce cauza nu poate manca. trebuie investigat si gasit solutii