Azi dimineata am aterizat in Luton, dupa un rasarit superb la Cluj si o noapte complet nedormita. Practic, am fugit mai la vest sa mai prindem o data rasaritul, in aceeasi zi 🙂 Londra ne-a asteptat, cum ii e obiceiul, cu nori si ploaie si cu pleoape grele, concomitente cu o bazaiala de foame pe masura. Micul dejun luat undeva pe autostrada m-a pus pe ganduri si m-a facut sa intru de pe un laptop random, fara Ro pe ea, motiv care explica lipsa diacriticelor din aceasta insemnare. Ideea de “fast food” nu e una rea, indiferent de ce masa a zilei este vorba. Este o diferenta intre junk food si fast food. Prima o implica pe a doua, insa a doua nu neaparat o implica pe prima. Pentru ca alimentatia poate fi rapida si sanatoasa, iar micul meu dejun de azi dimineata imi spune ca poate fi simplu si posibil si la noi.
Astfel ca la dejunul meu am gasit porridge la cutiuta, gata de consumat – adica banalii fulgi de ovaz (si niscaiva tarate de ovaz), pe care englezii de obicei il fierb, obtinand un fel de pasta-budinca, la care se adauga diverse. Ei bine, porridge-ul to go este solubil cu apa fierbinte, ca sa scuteasca din timpul alocat fieberii. Este mai marunt, mai flendurit, sa se inmoaie mai repede. Au mai multe brand-uri de porridge la cutie, fiecare avand o varianta a la natural, cu ceva sirop (inca nu m-am uitat ce fel) si alte ingrediente. Eu am luat porridge simplu, am turnat apa fierbinte, niste cacao de la bar si doua cutiute de lapte condensat de la cafele. De pe raftul unui minimarket micut, am luat o salata de fructe gata preparata, cu capsuni, struguri, rodie, pepene rosu si galben, si sos de zmeura. Un mic dejun sanatos, care nu include covrigi, paine sau eternele sandvich-uri (o tona de paine si o feliuta de mezel), adica singura mancare la indemana in aeroporturi, benzinarii etc.
O varianta de fast food, care nu este junk food, si care ar trebui sa fie si la noi mai accesibila. Un lucru bun, totusi, pe care l-am vazut in Cluj in aeroport (incercam sa nu cad de oboseala si am luat in cercetare fiecare raft cu produse alimentare de dupa passport control), este ca printre tonele de zaharuri si fainuri albe au strecurat fructe uscate si fructe oleaginoase. Un pumn de oleaginoase (aprox 40 g) sunt foarte satioase, iar fructele uscate (prune, caise, coacaze negre, merisoare) reprezinta un mod excelent de a taia pofta de dulciuri cu zaharuri prezente la modul natural in alimentatie.
As vrea sa vad si la noi varianta cerealelor instant (integrale, nu crunchy, rasprajite si zaharisite, atasate unor iaurturi ce se gasesc si la noi!) mai cu seama de ovaz, ca de grau si de faina alba suntem ingropati. Pana una alta, fast food este un lucru bun, inclusiv quick breakfast, atata timp cat nu e junk. Pana atunci, varianta cea mai sigura e pachetelul pregatit de acasa, poate de cu seara.
UPDATE: vezi Calatoria verde.
Foto: Sheffield’s private gardens
Comments (2)
Imi amintesc ca la un moment dat, acum 10-15 ani, se gaseau fulgi de ovaz si mancam destul de des, dar apoi au disparut din meniul familiei mele, nu stiu de ce. Am redescopeit ovazul in Norvegia (oamenii astia au un cult al ovazului), si mananc zilnic fulgi de ovaz, in diverse combinatii, ii pun inclusiv la american pancakes sau waffles sau chifle de casa.
Porridge-ul sau fulgii cu lapte rece, cu diverse nuci, fructe adaugate, ma salveaza de fiecare data cand am timp putin sa fac ceva de mancare. Nom noms. 🙂
Mihaela, sunt si acum fulgi ovaz peste tot, nu sunt in forma si in locurile in care trebuie. la benzinarii, in magazine tranzitate de oameni care se grabesc/lucreaza, intr-o cutiuta cu capac, sa trebuiasca doar sa torni apa sau lapte peste. altfel, iti faci de acasa, in tascuta ta etc etc, mult mai consumptiv. Asa, ai cumparat, papat, aruncat recipientul si basta