Featured Lifestyle

Lifting-ul facial – perspectiva modernă

Domeniul healthy aging este unul de interes pentru mine, nu pentru că am fugi de bătrânețe (toți ajungem acolo), însă este important cum ajungem acolo, cum ne simțim și cum arătăm. Nu este totuna să ai 60 de ani și să arăți ca mulți dintre bunicii noștri, care n-au avut posibilităție și tehnologia de acum, și prioritățile în viață erau cu totul altele, sau să ai 60 de ani, să te bucuri de viață și să ai un tonus de invidiat chiar și de tinereii sedentari. În afară de medicina antiage, nutriția antiage, și stilul de viață antiage (până la urmă), chirurgia estetică este domeniul în care poți beneficia de corecții cu succes (cu medicul potrivit!).

lifting cu fire (1)

De când cu Artis, chirurgia estetică mi se pare o ramură fenomenală, care ajută acolo unde restul stilului de viață nu mai poate. Nu pot să nu îmi amintesc că, atunci când aveam vreo 15 ani, împreună cu o prietenă care dormea la mine, am dat pe Discovery peste o emisiune în care arăta cum se face lifting-ul facial cap-coadă. Trebuie să vă spun că ni s-a părut ceva de domeniul horror, să vezi cum îi dezlipește cuiva pielea de pe față, cum o întinde, cum o coase, parcă ar fi bulendre. Te dor instant toate, inclusiv mintea. Să nu vă mai povestesc cum arăta fața femeii postoperator. Chiar dacă știi că vindecarea va aduce cu sine un chip vizibil întinerit, pentru cineva care nu e în domeniu, treaba asta este zguduitoare.

Slavă domnului, dacă ai grijă de tine se diminuează necesitatea acestei operații, și vă anunț cu bucurie că există și un altfel de lifting, cel cu fire (cum au și cei de la Princess). E o procedură mult mai prietenoasă decât liftingul clasic, și har domnului, există specialiști pe care să îi consulți în fiecare etapă antiage. În cazul meu, dr Radu Onoe, medic primar chirurgie estetică, la care tatonez terenul pentru când voi fi bătrână: cum funcționează firele de lifting facial?

lifting cu fire (3)

”Firele se folosesc pentru efectul de lifting și/sau pt obținere de volum. Deci când surplusul tegumentar nu e prea mare ca sa trebuiască excizat (lifting-ul facial chirurgical, de care povesteam mai sus), se pot utiliza aceste fire pentru a “ridica” pielea, pentru a contura anumite reliefuri osoase (mandibula, zigomatic).” explică dr. Radu Onoe. ”În timp, ele creează un țesut fibros în jur, prin stimularea sintezei de colagen, care îmbunătățeste rezultatul.” adaugă domnul doctor.

Cred că asta e o veste bună și pentru cei care slăbesc masiv – firele se pot folosi la ridicarea feței (cel mai des), pentru pielea de pe gât și pe regiunea internă a brațelor.

lifting cu fire (2)

Până la lifting însă, mai sunt multe proceduri pe care le putem face, pentru întinerirea facială. ”În ultimii ani, existând aceste multiple variante de tratament facial, lifting-ul facial a scăzut in frecventa. Cu alte cuvinte, dacă te îngrijești din timp nu ajungi așa repede la cuțit.”, mă liniștește dr Radu Onoe.

Între metodele de rejuvenare găsim artileria ”ușoară”: botoxul (pentru corectarea expresivității exagerate), acidul hialuronic (pentru umplere) – adesea acestea două sunt folosite împreună, vezi aici detalii. Mai există și laserul CO2 fracțional (v-am povestit de el în 2010) sau, în loc de laser, există peeling-ul chimic, opțiune pe care dr Radu Onoe n-o agreează. După acestea vine artileria ”medie”, lifting-ul cu fire de suspendare, transferul de țesut adipos, mezoterapia (detalii aici).

”Acestea sunt proceduri medicale mai serioase, apoi există cele mai soft, care se pot face în saloanele de cosmetică – dermoabraziune și altele. Combinarea mai multor metode vor aduce rezultate mai bune, în funcție de ce își dorește să obțină pacientul și desigur, de bugetul acestuia.” precizează dr Onoe.

A stabili o vârstă la care trebuie implementate anumite proceduri este dificil. Dr. Radu Onoe spune că expunerea prelungită la UV (moda solarului din ultimii 20 de ani), fumatul, nopțile nedormite (fie la job, fie prin cluburi), fac ca îmbătrânirea tegumentară să apară mult mai repede. Toți acești factori externi legați de calitatea tegumentară a fiecărei persoane în parte determină de fapt ”vârsta pielii”, la care se încep aceste tratamente.

Dacă vă bazați pe regenerarea celulară accelerată a tinereții – am niște vești proaste pentru voi: toate celulele corpului au niște celule stem care regenerează totul de un număr finit de ori. Cu cât celulele stem ale pielii sunt mai ”biciuite” (vorba lui dr Horațiu Albu), cu atât resursele de regenerare se vor epuiza mai devreme. Razele UV sunt folositoare într-o anumită doză, însă solarul, expunerea la soare fără un minim de protecție și cele mai sus menționate, fac ca chirurgia estetică să nu mai fie o opțională, ci obligatorie.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (2)

  • Good to know, desi eu zic ca nici o procedura din caategoria “grele” n-ar trebui incercata inainte de 40 de ani…Ei, cine stie, poate m-oi razgandi, de va fi cazul….

  • Ioana, noi pe la 40, probabil… dar generatia asta cu solarul… nuj zau