Featured Review

Băi a la Egiptul Antic. Săruri de la Marea Moartă

saruri baie marea moarta (1)

Când vorbim despre igiena corporală a epocilor trecute, Europa nu e tocmai un punct de referință pe harta de beauty&spa. Îmi amintesc că pe vremea când citeam Shogun, mă amuza teribil cum răcneau europenii ca din gură de șarpe la îmbăiere, deoarece credeau că se îmbolnăvesc și mor de la apă (nu le-a explicat nimeni că treaba stă fix pe dos), și reacția asiaticilor în fața acestor creaturi bipede îngrozitor de rău mirositoare.

Egiptul antic însă, oricât de antic ar fi fost, stătea bine de tot la acest capitol. Un rol important l-o fi avut și clima extrem de caldă și nevoia de răcorire, dar nu era unicul motiv pentru care anticii prestau o atenție deosebită igienei corporale. Egiptenii își petreceau o grămadă de timp să se radă de păr pe tot corpul (inclusiv pe cap), practică eficientă anti-păduchi, dar acordau și o atenție crescută băilor. În casele bogaților existau camere de baie unde servitorii le făceau ”duș” stăpânilor turnându-le găleți cu apă. Băile propriu-zise constau într-un soi de căzi umplute cu apă, în care se imersau pietre încise, pentru încălzirea apei (probabil nu prea fierbinte, că era oricum cald afară). Fiind o regiune unde sărurile se găsesc la discreție, utilizau pentru spălare natron (hidroxid de sodiu), care, în amestec cu diverse uleiuri, dădea un fel de săpun, iar ca atare era folosit la mumificare. Natronul era antiseptic (crea un mediu alcalin, nu prea propice dezvoltării bacteriilor, care proliferau lejer în climatul cald al Egiptului), usca și conserva motiv pentru care avea o utilizare atât de largă.

La nivel înalt, adică prin iatacurile faraonilor (ale Cleopatrei inclusiv), băile aveau o altă aromă: de uleiuri orientale, petale de flori și săruri tămăduitoare…Aromă de harpă, seri calde și îndepărtate… Sărurile de la Marea Moartă sunt folosite de mii de ani, în scop terapeutic și relaxant, și de la Cleopatra, au ajuns și la noi în cadă. Originale, și la un preț de direct importator (vezi aici) care să ne permită tuturor să facem cure constante, sărurile de baie de la Moarea Moartă sunt benefice în afecțiuni reumatologice, musculare, cutanate, au efect anti-age (de întinerire) și, foarte important, antidepresiv și antianxietate. Într-o lume agitată în care aceste două ultime tulburări sunt tot mai frecvente, o baie pentru trup și suflet sunt o binecuvântare și un răsfăț accesibil majorității dintre noi. V-am dat o idee aici despre cum vă puteți relaxa frumos și sper să vă prindă bine sugestia mea, pentru că realmente eu mă simt grozav după ele!

Mai multe detalii despre compoziție găsiți și pe eticheta produsului aici.

sare baie marea moarta (2) sare baie marea moarta (1)

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)