Lifestyle

O zi foarte inspiratoare

Sâmbătă a avut loc TedxCluj ediia Learn – Unlearn – Relearn, conferință al cărei blogger oficial am avut onoarea să fiu. În pofida faptului că eram în a doua zi de gripă nasoală (blindată cu antioxidanți, remedii naturale și convenționale, să pot să stau pe picioare – treabă care s-a întâmplat și de tedx-ul trecut), am avut parte de o zi absolut fabuloasă intelectual. Mărturisesc că nu auzisem de mulți dintre vorbitori înainte, în afară de descrierea de pe site, așa că am avut parte de surprize după surprize și un permanent sentiment de wow pe tot parcursul conferinței.

Gazda evenimentului a fost Dragoș Bucurenci, care cu o ediție în urmă înmuiase suflețelele majorității domnișoarelor din sală prin discursul emoțional pe care îl susținuse. Tedx este un eveniment la care participi de plăcere. Nu adună puncte pentru drept de liberă practică, nu primești diplomă de participare, dar se contorizează într-un boost de noi cunoștințe – vorbitorii, oameni excepționali în cariera lor, care sunt o sursă de inspirație și dovada vie că orice e posibil, dacă ai pasiune și muncești – și networking cu persoanele din sală. Dar cred că cel mai pregnant sentiment e entuziasmul molipsitor al vorbitorilor, generator de noi idei, Tedx este o sursă de inspirație extraordinară.

tedxcluj

Este interesant cum experți în diferite domenii s-au adaptat conceptul learn-unlearn-relearn, integrându-l în discursuri de la matematico-științifice la IT, dezvoltare personală, medicină și multe altele. Roxana Mocanu a introdus tema conferinței vorbind despre procesul de învățare, de procesul de dezvățare de lucrurile proaste, care e posibil prin tehnici de dezvățare – automonitorizarea — și de reînvățare. De la academician prof. dr. Solomon Marcus, pasionat de educație holistică alternativă fundamentală, am aflat despre decalogul nevoilor umane. Am să enumăr câte îmi amintesc: nevoia de a nu trăi în rutină, nevoia de mirare, de extaz, de indoială și suspiciune (question everything), nevoia de greșeală și de eșec, nevoia de identitate (avem mai multe identități, ce pot fi înțelese doar ca grup), nevoia de joc (spiritul ludic), nevoia de căutare, de cultură și altele.

Mihai Ghyka, descendent de familie domnească (Ghica), consultant de business de profesie, a vorbit despre ”ce știu cei care nu știu”. Despre faptul că oamenii nu recunosc că nu știu ceva din teama de a nu scădea în propriii ochi și în ochii celorlalți. Și cu cât știi mai multe, știi că nu știi nimic – unul din sloganele mele favorite. Mereu am senzația că nu știu nimic. Când intru într-un subiect, acesta se ramifică asemenea unui MLM și am senzația că sunt un fir de praf într-un infinit de informație. Am rămas cu o idee frumoasă: tocmai pentru că nu ai cum să le știi pe toate, trebuie să ai o echipă lângă tine și idealul e ca fiecare să știe mai mult decât tine, pentru rezultate excepționale. Doina Costache ne-a convins că fiecare avem o minte inginerească, ce poate să treacă de bariera ”nu se poate”. Și eu cred că orice este posibil, după încercări, muncă și dedicare. Cred că am reușit, în multe aspecte ale vieții& I’m not done yet. De câte ori mi s-a râs în față cu neîncredere sau mi s-a spus că nu e posibil — dacă eu mi-am dorit, am reușit. Nimeni nu este abilitat să îți seteze bariere. Nimeni nu știe ce poți sau ce nu, doar tu știi. Și, în general, când toată lumea îți spune că nu se poate, dar tu acționezi în direcția ”da, se poate”, vei reuși întotdeauna. Tocmai mi-a mai venit o idee, în timp ce vă scriu 😀

Ionuț Budișteanu este un tânăr, foarte tânăr (21 de ani), care a apărut într-un top al revistei Times datorită inovațiilor sale din domeniul ingineriei. Un asteroid îi poartă numele, face roboți și acum studiază inteligența artificială. Mai multe despre el aici. Personal, am fost uluită de performanțele unui om atât de tânăr, pasiunea cu care a vorbit dovedește că stăpânește foarte bine domeniul. Alexandru Mironov m-a impresionat prin aura pozitivă, vioiciunea privirii, umorul care e apanajul inteligenței și prin felul în care a îmbrăcat într-un fel captivant un subiect, cam arid în ce mă privește – comunicarea în știință. Am aflat de un site cool de la el – de worldometers.

Un discurs așteptat atât de mine, cât și de sală, a fost cel al doctorului Raed Arafat. L-am înregistrat în ideea de a nu scăpa nimic, mi-ar plăcea să-l pot încărca aici (voi întreba dacă se poate) pentru că e fascinantă activitatea acestui medic: a captivat toată sala și cred că a rupt cele mai mai multe ropote de aplauze, atât înainte, în timpul cât și după discurs. A fost impresionant să asculți parcursul său în medicina de urgență, cu toate reformele și toate facilitățile de care beneficiem acum la SMURD. 961 la care răspundea doar ambulanța a fost redirecționat către 112, unde avem parte și de serviciile pompierilor și poliției, la nevoie. Un 3 în 1 vital și eficient în caz de urgență. Arafat a dispus de dotarea mașinilor de pompieri cu defibrilatoare, la fel și motociclete, ca primul ajutor să fie acordat cât mai repede posibil, de câtre prima echipă ajunsă, iar îngrijirea să fie preluată, ulterior, de personalul SMURD. Datorită lui avem avioane SMURD și datorită eforturilor și presiunilor sale (pentru că a întâmpinat multe bariere, cum altfel…) medicina de urgență a fost reorganizată în ceea ce vedem azi. Descrierea sa e aici.

Aceștia au fost doar câțiva dintre vorbitori, fără a minimaliza contribuția celorlalți, peste care am să sar (din motiv că la fiecare am de menționat câte ceva și m-aș lungi extrem de mult), nu înainte de a-i menționa pe toți:

    • Prinţesa Maria Sturdza (filantrop),
    • Mihai Ghyka (consultant comercial),
    • Nicolae Maniu (pictor)
    • Solomon Marcus (pionier în lingvistică matematică),
    • Raed Arafat (SMURD),
    • Alexandru Mironov (povestitor SF),
    • Brad Blanton (autor),
    • Cosmin Alexandru (consultant transformare organizaţională),
    • Doina Costache (head of branding Google)
    • Cristian Lupşa (editor),
    • Ionuţ Alexandru Budişteanu (inventator),
    • Libal Andras (cercetător fizică computaţională),
    • Răzvan Exharhu (jurnalist),
    • IvCelNaiv (scriitor român contemporan anonim),
    • Octavian Buda și Radu Cotarcea (vicecampioni la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice)
    • Roxana Mocanu (consultant în procese de formare continuă),
    • Ioan Alexandru Drăgan (membru Cluj Innovation City),
    • Mădălina Mocan (director Centrul Raţiu),
    • Matt Keen (Specialist în Eficacitatea organizaţională şi a personalului)
    • Marcelo Izaguirre (inginer de software)
    • Ştefan Dărăbuş (Hope & Homes for Children).

Felicit echipa TedxCluj pentru organizarea de anul acesta – nu am stat deloc la coadă (nici nu aș fi fost capabilă, cu febră la purtător), comparativ cu înghețul la anul trecut, overall evenimentul a fost mult mai bine gândit. M-am bucurat să văd SaladBox sponsor gastronomic al evenimentului, pentru că SaladBox va beneficia de acum încolo de consilierea nutrițională atât a doctorului Adrian Copcea cât și a mea, sub umbrela proiectului comun www.allnutrition.ro, un site profesionist de nutriție ce urmează a fi lansat în curând.
Dacă ați ratat TedxCluj, aveți toate motivele să regretați, e un altfel de cultură și un exercițiu de dezvoltare care ar trebui să intre în rutina dezvoltării profesionale anuale, așa că data viitoare nu-l mai pierdeți și grăbiți-vă, că biletele sunt sold out repede.

tedxcluj salad box

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)