Știați că adrenalina dă dependență, nu? Sentimentul pe care îl ai când nivelul de adrenalină atinge cote maxime e neprețuit și starea de bine și de extaz nu poate fi comparată cu nimic (poate cu bungee jumping?!). De aceea, antrenamentele care încep cu alergare pe bandă îmi provoacă o satisfacție maximă, iar un antrenament fără cardio mi se pare inodor, incolor, insipid. Dacă alergi ca nebuna între 30- și 1 h 20 ca și mine zilnic și îți face plăcere, înseamnă că ești adrenaline junkie – deci las-o mai moale! 😀
Pentru că așa mi s-a zis și mie ”las-o mai moale” – instructorii, prietenii medici și colegu Flaviu. De fapt, de la Flaviu am preluat, amuzată oarecum, expresia de adrenaline junkie. Îmi place cum are Flaviu grijă de mine, nu încearcă să mă convingă când are dreptate, doar îmi bagă sub nas câte un articol sau un studiu de specialitate (UMF style) 😀 Și da, excesul de cardio (cu care se pot confrunta și alergătorii de performanță, de altfel) poate conduce în timp la probleme cardiace, aritmii (exact inversul a ceea ce poate oferi un atrenament cardio moderat). Desigur, excesul de cardio pe o perioadă îndelungată, până la mine nu am auzit să fie vreun bai cu nimeni, e chiar ok, dar să îl faci de 3-4 ori pe săptămână. Efectuarea de antrenamente cardio cu cap antrenează inima și reduce riscurile implicate de eventuale boli cardiovasculare.
Variante mișto de cardio: printr-un antrenament personalizat de către instructorul personal. Instructor personal sau ”personal trainer” e alegerea ideală – să gândească profesionitul pentru tine (să poți să urechezi și pe altcineva în afară de tine dacă n-ai rezultate, deși asta nu se va întâmpla), să tragi o alergare intensă de 25 de minute, de regulă, după antrenamentul la sală sau să mergi la cyclcing/speeding. De curând am descoperit cycling-ul la Club Moving și mărturisesc că e o diversificare binevenită. N-am inclus bicicleta eliptică pentru că am menționat variantele preferate de mine. Cycling-ul e alternativa perfectă la bandă pentru că îți protejează genunchii mai bine și lucrează mult mai bine unele grupe de mușchi. Așa că la oricine nimerești – Ana, Horea sau Horațiu, fii pe pace că va ieși untul din tine. Unele ore mă și amuză, mă înfundă râsul la expresivitatea lui Horea, de exemplu, cum ne dă indicațiile din sprâncene, mocuțe și privire. Nu mă mai amuză când vine să mă zorească pentru că am încetinit ritmul, aia da. 😀
Ce îmi place la Moving e că au niște avioane de benzi dotate cu mufă pentru stick, așa că, pentru că am nenorocul ca cele 3 dispozitive de mp3 pe care le am să nu ”funționească”, îmi duc cu mine stick și căști, selectez de pe ecranul benzii folderul de muzică și am rezolvat treaba.
My way to extasy e însoțit de piesele mele preferate de alergare:
Bjork – All is Full of Love Chris Su remix
Black Sun Empire – Fever Chris Su remix
Nekka – Hearbit electromix
Și încă vreo câteva. Dacă aveți sugestii de piese care să aibă exact ritmul ăsta, le primesc cu maaare deschiedere.
Ce fac eu când n-am timp, ca în ultima perioadă: mă setez să stau 45-50 de minute la sală și să dau tot ce pot în timpul acela, după care mă reîntorc la treburile mele actualmente extrem de sedentare. În astea 45 minute poți să tragi un antrenament la sală (parte superioară sau parte inferioară, dar lucrat cum trebuie), poți să tragi un cycling (ceea ce fac, de obicei, când mi-e lene și prefer să tragă altcineva de mine) sau poți alerga intens 25-30 min pe speed 10-13 și inclinații de 0-5, până iese sufletul din tine, după care închei cu câteva abdomene și un stretching savuros.
Cum compensezi pierderile: dacă transpiri foarte mult, aportul normal alimentar de nutrienți, fie el în cea mai sănătoasă manieră posibilă, nu-ți e de ajuns. Prin transpirație se pierd electroliți și necompensarea lor poate duce la tot felul de senzații neplăcute, de la simple amorțeli la crize de tetanie (deficit calciu/magneziu), scăderea exagerată a tensiunii arteriale (scăderea sodiului/potasiului& hidratare insuficientă), oboseală și alte minunății de care n-ai nevoie. Poți să previi astea cu băuturile iso, pe care eu nu le agreez pentru că sunt natural de sintetic colorate și îndulcite, dar deh, dr. Serban Damian zice că e un minus pe care să ni-l asumăm. Deci bem isodrink. Poate fi găsit și la drogheriile DM, în plafare, pe site-uri de suplimente pentru sportivi. Eu mai compensez potasiul prin administrarea de săruri de hidratare (v-am povestit aici), acum am găsit și cu gust mai bun, dar nu vă bazați doar pe ele. Multivitaminele și multimineralele de la farmacii pot fi o opțiune, dar nu încurajez autoadministrarea, fiecare de capul lui.
Aceasta e o postare personală, cu generalități din viața mea de ”sportivă”. Fiecare individ e unic și are nevoi unice.
Comments (6)
Mi-ar placea si mie sa alerg cat mai mult pentru ca stiu ca ajuta mult in procesul de slabire , doar ca pe mine ma doare capul daca alerg ! Ai idee de ce ?
Ana Maria Blog, slabirea prin sport nu e conditionata de alergat, pot sa faci bicicleta eliptica sau nu, poti sa faci antrenamente de tip circuit training, si astea au componente cardio. Cum stai cu tensiunea? pot fi mai multe cauze, ori nu mananci adecvat si faci hipoglicemie, ori nu te hidratezi suficient, ori iti creste tensiunea prea mult (poate trebuie sa treci treptat, de la mers pe banda tot mai rapid, la alergare – eu la inceput doar mergeam rapid si apoi in inclinatie – ca sa se obisnuiasca inima cu efortul), depinde… nu stiu sa iti spun exact, aici
O varianta de evitare a băuturilor iso e berea. E si un studiu pe tema asta dar nu-mi mai amintesc acum numele, sigur dai de el pe net. se referea la sportivii de performanța, dar chiar daca nu alergi vreun maraton făcând sport atat de des intri in categorie. Cu sau fara alcool, dar cu moderație :).
Cristina, da, bere imi lipseste :))))