Mare bucătăreasă nu sunt, și știți că nu petrec foarte mult timp în bucătătrie. Cu atât mai puțin mă ocup de deserturi convenționale, însă uite că din decembrie încoace, iarna mi-a stârnit cheful de dulcegării de casă, gen checuleț, muffins, tarte, alte cele. Pentru că nu sunt bucătăreasă, ci nutriționist (în juma’ de an, licențiat deja), preiau rețetele ca atare, și le îmbunătățesc după cunoștințele mele în domeniu – adică le fac mai sănătoase/le adaptez diferitelor afecțiuni.
Mă lăudam pe Instagram în decembrie cu primul meu chec. Să știți că aveam mari emoții că nu-mi va ieși frumos, deoarece eu nu mai folosesc făină albă niciodată, și l-am făcut din făină integrală de grâu 100%, care știți că e mai grea, produsul nu iese așa pufos.
Totuși, a ieșit uimitor de bun și mi-a fost lăudat de toți ”degustătorii” aflați la mine atunci. Cred că Teo și Adi ar fi mândri de mine. Rețeta clasică de chec e: un pachet de unt (200 g), 250 g zahăr, 2 plicuri de zahăr vanilat, 3 ouă, 300 ml lapte, 500 g făină, 1 plic praf de copt, 50 g cacao (opțional). Rețeta nutriționistului, adică adaptarea mea: în loc de făină albă, am pus făină integrală de grâu (proaspăt măcinată la moara mea electrică), am folosit ouă de casă, nu folosesc zahăr vanilat, pentru că s-a dovenit că vanilina produce toxicitate, am pus doar 200 g zahăr, nu 250. Puteți folosi păstaie de vanilie sau o variantă cu adevărat naturală. Cum am făcut: am dat la blender untul, zahărul, ouăle, laptele și praful de copt, apoi am adăugat progresiv făina. Am turnat o parte în tava de chec, apoi jumătate din compoziție am dat-o la blender din nou cu cele 50 g de cacao. Am turnat compoziția peste cea galbenă. Sugestie: pentru cei care au dislipidemii (adică probleme cu grăsimile, colesterol LDL mărit și alte cele) – puneți doar 3 albușuri sau un ou întreg și două albușuri, să scădeți aportul de colesterol nedorit (colesterol conținut de gălbenuș); puneți în loc de unt, ulei (de măsline) – evitați niscaiva grăsimi saturate (chiar grăsimi trans, prezenți în mod natural în lactate).
Dacă nu aveți probleme de dislipidemie, nu e nevoie să faceți switch-ul acesta, în condițiile în care nu mâncăm toată ziua-bună ziua chec. Totuși, făina integrală (din orice cereală o recomand) pentru că, deși are cam același nr de calorii ca și făina albă, e incomparabil mai valoroasă nutritiv (de ex, aport de proteine 14 g/100 g la făină integrală vs 7 g/100 făină albă) și conține fibrele cerealei. Cu ce te ajută aceasta? Oferă sațietate pentru mai mult timp și te scutește de ciugulitul inutil, cu caloriile excedentare corespunzătoare. Făina albă produce o hiperglicemie imediată, însoțită de un bum insulinic care scade rapid glicemia, se produce hipoglicemie și apare senzație de foame enervant de repede. Cu făina integrală nu pățești asta, deci ai două motive serioase să renunți la făina albă.
Cum am făcut brioșele. A fost prima mea tură de brioșe, cu compoziție de chec, dar după rețeta sugerată mai sus – făină neagră, ulei de măsline în loc de unt, un ou și două albușuri și exces de cacao 🙂 Data viitoare voi folosi și chese pentru brioșe, să arate frumos. Puteți să le ornați cu ciocolată crudă, din avocado, miere și cacao (vezi aici), să le serviți cu lapte normal sau vegetal.
În principiu, ca nutriționist, o parte din activitatea mea se va concentra pe felul în care sunt gătite/combinate alimentele, ca ele să corespundă pentru statusul individului căruia mă adresez, pierderile să fie minime, calitatea cât mai înaltă. E posibil ca preparatele mele să nu satisfacă estetica unui masterchef, dar eu nu sunt și nu voi fi chef. Am considerat că brioșele, the muffins, sunt un dulce glam, potrivit pentru blogul meu de beauty&lifestyle, sunt frumoase și stylish și acum, mai sănătoase 😉 Sper să încercați să le faceți și să vă placă!
Comments (14)
Abea astept sa incerc reteta :-)) Am dat-o de o saptamana rau de tot pe chestii sanatoase si deja incepusem sa intru in pana de idei :-))
Zaharul il putem inlocui cu ceva? Am auzit ca nici cel brun de la noi din comert nu e chiar sanatos…
Dalia, sa-ti fie de bine de pe acum :))
Mihaela, eu am revenit la zaharul alb (pe mama mai greu o dezobisnuiesc de cel brun), avand in vedere ca zaharul brun este mai murdar, mai impur, prefer zaharul mai curat. Daca te referi la un indulcitor care sa nu fie caloric si sa nu fie de sinteza (cu efectele cancerigene de rigoare), ar fi stevia, doar ca e naspa la gust… dar are 0 calorii, ca are alti compusi de indulcire.
Super super! Le-am notat deja si cand am timp liber le incerc. Sa mai postezi astfel de retete imbunatatite 😀 chiar si pentru mancare, nu numai dulcisoare.
Arata foarte bine atat checul, cat si briosele, Signiutz, felicitari! 🙂 In ceea ce priveste zaharul, eu folosesc Rapadura pentru copt, fiind zahar in forma lui integrala, nerafinata, obtinut prin deshidratarea sucului de trestie. Are o aroma de caramel datorita melasei iar continutul de mineralesi vitamine este intact. Spor la copt pe mai departe! :p
Raluca, il ai in magazin? zaharul? m-am uitat pe net dupa zahar brut, mai neprocesat. Da detalii:D
Vrei sa-ti deschizi cabinet dupa ce termini nutritia?
Sigina, am citit un articol (de fapt era un singur paragraf..) despre alimentele acide – consumate in exces- care ar favoriza cu 56% sansele de diabet de tip 2. Printre exemple erau date branzeturile, fulgii de ovaz, iaurturile. Eu de exempleu mananc 1 paharel de iaurt dimineata cu fulgi de ovaz/secara/fructe cam de 4-5 ori pe saptamana. Ar trebui sa-mi fac griji?
Pe de alta parte, citesc ca iaurtul slabeste, pe de alta ca face nu stiu ce..bine, nu numai despre el..acum fiecare aliment are cate un nod in papura. Ce parere ai?
Oanna Maria, parerea mea e ca toate alimentele sunt ok intr- cantitate rezonabila. 1 paharel de iaurt dimineata cu fulgi de ovaz/secara/fructe cam de 4-5 ori pe saptamana e ok, n-o sa mananci pana la adanci batraneti asa, o sa mai variezi tu, ca o sa incepi sa ai chef de altceva. daca esti sanatoasa, nu cred ca-i cazul sa-ti faci griji. nu exista alimente care “slabesc” in sine 🙂
Mai asteptam articole de genul acesta! Felicitari!
Ce misto ca poti sa iti adaptezi retetele nevoilor tale, e bine ca ai acumulat atatea cunostinte despr nutritie. Nici eu nu ma omor cu gatitul, il las in grija celor priceputi, dar mai intru uneori in bucatarie, de dragul sanatatii, ca nu pot supravietui doar cu hrana rece. Sa-mi aduci si mie chec 😉
@Ioana Bora, reteta nu e adaptata doar nevoilor mele, ci eu, ca viitor nutritionist, cred ca e mai sanatoasa asa pentru toata lumea. Mai jos, sunt si mici tips-uri pt dislipidemici. Eu n-am probleme de colesterolemie in familie, deci il pot consuma dupa reteta clasica, doar ca nu cu faina alba