Uitându-mă peste gândurile mele de acum doi ani despre același subiect – că, nu-i așa, ne preocupă pe toate cum ieșim din festinul lunii decembrie – văd că nu gândeam tocmai rău nici atunci, însă constat cu încântare că am evoluat ceva de atunci. Deci n-au trecut degeaba anii ;))
Luna decembrie vine, în mod obligatoriu și tradițional cu multe preparate din carne de porc, care se găsesc pe absolut toate mesele și nu prea ai cum să le eviți. Regimul meu alimentar din ultimele luni nu e prea compatibil cu mâncarea tradițională, însă nici modul de a privi stilul de viață și alimentele nu mai sunt compatibile cu aceasta. Totuși, pentru mine, toba, cârnăciorul, caltaboșul și sărmăluțele au un miros puternic de copilărie fericită, de vacanță, de familie, de bunica și Vatra Dornei, miros de pădure de brad, aer curat și multă zăpadă. Mi-era dor de sarmalele bunicii, făcute de ea, în oală de lut, cu țăndări din lemn de brad puse pe fundul oalei, cu afumătură printre, la foc de lemne.
Au un miros și un gust indescriptibil, nu cred că a fost cineva care să le guste și să nu admită că sunt cele mai bune sarmale din lume. Mi-era dor de cârnațul îndesat cu 100% carne, nu cu grăsime, așa cum găsești adesea >:P , de caltaboșul neunsuros – toate de la animal ținut 100% natural. Pe fondul acestui dor am decis să abandonez pentru 2-3 zile stilul meu de viață. O ”cărniță” la prietene, altă ”cărniță” la cunoștințe, altele acasă – mult așteptate, de la munte, și, voila, s-a acumulat mâncarea tradițională. Nu prea ai cum să faci combinația cu 50% legume crude, că așa sunt ele, greu combinabile, iar pâinea nu prea poate lipsi. Deci 1000% calorii nedorite, prea puțini nutrienți.
Dacă până acum nu am simțit efectul acestor alimente, decât la numărul kilogramelor, acum am ajuns la concluzia că în afară de dezmăț pentru papilele gustative, volum gastrointestinal (pe scurt, balast 😉 ) și amintiri neprețuite, nu oferă nimic bun. Ba mai mult, sunt adevărată otravă pentru organism. Nu cred că mi-a mai fost atât de somn după masă și nu am mai fost atât de ruptă și obosită de foarte, foarte mult timp. După trei zile de mâncare ”pe bază afectivă” mi-a revenit o simptomatologie veche de care nu-mi era deloc dor, (drept răspuns al organismului meu disperat cum că ”doar ai mâncat, nu m-ai hrănit!!!”) așa că am hotărât să las orice dor la o parte și să-mi urmez în continuare rațiunea instruită corespunzător. Azi am revenit pe alimentație 70%-100% crudă și simt că încep să funcționez din nou normal. Desigur, încă nu scăpăm de mâncarea tradițională din frigidere, doar abia am început!
Câteva sugestii pe care le am pentru voi, dacă vreți să vă mențineți un stil de viață echilibrat în această perioadă: dacă nu poți evita mesele tradiționale, mănâncă doar acolo unde ești invitat (prieteni, rude). Acasă, la dejun și seara, la cină, optează pentru alimente sau combinații crude ușoare și chiar detoxifiante. Dacă mănânci acasă și tot îți dorești produsele tradiționale, fa tot posibilul ca un fel să fie o salată crudă și stufoasă și apoi, al doilea abia, cărnăciori sau sărmăluțe. Odată ce corpul primește măcar 50% din alimente în stare crudă, încetează să le perceapă ca pe un corp străin și să încerce să îl elimine. Încearcă, de exemplu, un cârnaț tăiat într-o salată de varză crudă, vezi aici)
Odată terminate produsele tradiționale, cred că voi reduce drastic consumul de carne. Oricum, în general, mănânc destul de rar, eu pun bază pe proteinele de origine vegetală. Fiind în căutarea regimului perfect pentru mine, care să mă ajute să mă bucur de plăcerea gustului, mi-am întărit convingerea că, să mănânci sănătos și echilibrat, înseamnă să mănânci cel puțin 70% crudități vegane.
Restul de 30% poate fi ocupat de chestii gătite, dulcegării de casă, carne. Și apropo de calorii și kilograme, știți că nu sunt o fană a monitorizatului, nu păzesc cântarul și nu mă agit în această privință prea mult. Am avut însă o surpriză plăcută când m-am cântărit acasă la o prietenă și am constatat că am dat jos 10 kilograme din octombrie încoa, de când m-am cântărit ultima oară! Nu mi-a venit să cred, fiindcă nu am mai fost atentă la asta deloc, am fost doar atentă să mănânc bine (bine din toate punctele de vedere, nutritiv și sănătos pentru corpul meu) și să merg la sport măcar de 2-3/săptămână, lucru care nu e dificil când ai o pasiune pentru Zumba!
Comments (3)
Multumesc pentru articol. Sunt perfect de acord cu tine, singurul lucru care il ador la masa de craciun e carnea de porc. Pe care o mannac foarte rar si din fericire alta carne nu ma atrage. Si eu vreau sa predomine in alimentatia mea alimentele crude. Am invatat o gramada de retete vegane care din carnd in cand le pun in valoare. Bravo pentru kilogramele pierdute, imi doresc si eu sa slabesc…
Pintilie Lorena, greutatea se echilibreaza cand incepi sa faci din alimentatia corecta un obicei, asa am observat eu. Kilogramele in plus sau, din contra, in minus, prin excluderea unei probleme medicale, denota o alimentatie incorecta si un stil de viata asemenea.