V-am promis ieri pe Instagram că împărtășesc cu voi rețeta unui dulce 100% crud, incredibil de bun. Dar o să fiu și mai generoasă ;)) și o să vă dau și rețeta unui amestec rapid pe care îl fac dimineața când trebuie să fug și nu am chef/timp să mestec mănânc.
Încerc să mănânc cât se poate de sănătos, pentru buna funcționare a corpului în general. V-am explicat și aici, printre altele, de ce încerc și optez să mănânc un procent cât mai mare de hrană crudă. Și cred că am pomenit prea puțin de chestii dulci crude, așa că uite-mă, că doar avem nevoie și de dulce.
Amestec dulce de tărâțe: un pumn de tărâțe de ovăz într-o cană de apă. Tărâțea se umflă, deci după ce absoarbe cât are nevoie, eu mai adaug apă plată, să fie mai lichidă. O las să se înmoaie bine cam 20 de minute, apoi adaug o lingură de miere, puțină pudră de roșcove pentru culoare și puțină pudră de scorțișoară. Se amestecă bine și are un gust ușor asemănător cu laptele de soia cu ciocolată, dar e mai puțin vâscos. Se mai adaugă semințe de floarea soarelui crude. Și gata. Aveți un desert dulce, sănătos, în întregime crud și foarte delicios. Îți oferă fibre și nutrienți. Am adăugat și câteva picături de tinctură de propolis, îi dă un gust interesant. 🙂
Notă: 1. Mie nu-mi place tărâțea de grâu sau.. nu îmi place încă 🙂 asta fiindcă mi-am luat numai de la Solaris și e îngrozitoare. Cea de ovăz însă îmi place. 2. Puteți folosi și pudră de cacao, dar aceasta e și amăruie, cea de roșcove e doar dulce.
Mic dejun crud, rapid (necesită blender): un măr mediu tăiat bucăți, miezul de la 5-6 nuci, un pumn de cereale germinate, de care aveți (grâu germinat, hrișcă germinată, ovăz germinat, orice) și miere după gust (o lingură bună) + o cană apă plată. Se dă la mixer. E mai puțin arîtos, dar e hrănitor și rapid. Germinăturile sunt cele care echilibrează aciditatea mărului, deci n-o să vă ronțăie stomacul, dimpotrivă, apare senzația de sațietate și creierul e hrănit, nu o să simțiți foame prea devreme. Poftă! 😉
Comments (15)
Interesant.N am mai auzit niciodata de aceasta combinatie dar cred ca este foarte bun.Cred ca voi incerca si eu
Sigina,….daca pot sa dau si eu reteta mea de mic dejun…iau 2 banane coapte bine ( din alea cu picatele maron pe coaja sint cele mai bune si mai dulci…deci nu le ocoliti !!! ) ,cu o furculita le zdrobesc bine – bine,pun o lingurita cu virf de pasta de arahide,pun stafide,fructe confiate,tot felul de seminte..de in,susan,floarea soarelui…apoi musli…se amesteca bine si se consuma asa…este foarte dulce si bun de la banane…pasta de arahide contine proteine…fibre avem din belsug….sanatos, foarte bun si foarte foarte satios ! Incercati ! 🙂
Sigina te admir pentru ca reusesti sa mananci sanatos. Eu sunt vegetariana de 13 ani (de la 9 ani nu mai mananc carne de nicun fel!), insa nu reusesc sa mananc sanatos! Slabiciunea mea sunt chipsurile si covrigii…ciocolata si popcornul. Mai posteaza retete de cruditati, poate-poate o sa imi intre la cap!
Antigoni, e greu, imi place enorm painea Panemar, asa ca am eliminat-o de tot fiindca altfel mananc multa 🙂 imi mai ingadui sa pap cate un convrig, uneori. Dar trebuie sa iti schimbi modul in care vezi mancarea ca sa poti manca crud. eu una nu cred ca voi manca mereu doar crud 100% sau doar vegetarian
Laura suna bine, dar hipercaloric 🙂
chestia asta a recomandat-o Shaun Sinclair care este fitness expert…. ( https://www.facebook.com/ShaunTLSinclair?ref=ts&fref=ts ) printr-un email i-am cerut sa-mi dea o reteta de mic dejun sanatos si asta mi-a recomandat..vreau sa spun ca mie cel putin imi face bine,ma simt excelent !
Eu tin dieta dukan cu o prietena, nu ai idee cate dulciuri slab calorice poti face inlocuind faina de grau cu tarate de ovaz :D. Am mancat cheese cake , brownies si briose pana acum 😀
camelia, no io cu tinutul de diete nu sunt de acord decat in cazuri extreme, insa ma intereseaza o reteta de brownie cu tarate 😀 mooor dupa brownies 😀
mie`mi place sa fac cate un milkshake de banane la blender: banana, o cana cu lapte si un pumn de cereale plus scortisoara pentru gust. nu tine de foame dar are gust bun.
maddy oh yeah, e bun rrrau 🙂
Cateva nuci caju sau migdale (vreo 8) le las la hidratat seara, impreuna cu doua lingurite de susan si doua lingurite de seminte de floarea soarelui. Dimineata le scurg, le amestec cu tarate de ovaz, adaug putina apa fierbinte, cat sa se formeze o pasta din tarate, o lingurita de miere si un pic de scortisoara. Pentru un plus de gust, ocazional 3 lingurite de zmeura cruda…Pe un blog, am vazut ca se numeste “coliva americana” combinatia respectiva 🙂 Pofta buna!
Oana, am ingredientele 😀 hmmm
Sigina, pentru retete Dukan – deci cu tarate de ovaz in loc de faina in produse de patiserie, uita-te la Edith’s Kitchen: http://www.edithskitchen.ro/search/label/RETETE%20DUKAN .
E, astea sunt Dukan – pure 🙂 dar poti sa le modifici si sa pastrezi doar ideea de “tarate de ovaz in loc de faina” si in rest…. dupa preferinte.