Featured Lifestyle Nutritie&Sanatate

Bază de mâncare pentru frumusețe

Nutriția e o parte importantă din rutina de frumusețe. Nu ai cum să nu arăți și să te simți bine mâncând echilibrat și corect, ceea ce nu reușim întotdeauna, dar cel puțin e bine să încercăm. De la începutul lui octombrie, când am sesizat că legumele și fructele se vor împuțina drastic, am gândit metode de a continua să mănânc sănătos, cât de mult posibil. Baza pentru frumusețe: germeni și vlăstari homemade. Ce vă salvează în sezonul rece sunt semințele eco, cu putere mare de germinare. Așa vă asigurați verziturile. Germenii îi folosiți în absolut orice mâncați: în cantități ”de testare”, să vedeți ce cu ce merge, apoi până ajung la cel puțin 50% din mâncarea pe care o mâncați. Ca un aspect generic, germenii sunt bogati in enzime antioxidante, elemente antiîmbătrânire, vitamine, minerale, aminoacizi, clorofila, proteine complete, fibre și pigmenti (care au și rol antioxidant). Ei pot fi obținuți din semințe, cereale sau leguminoase crude. Bineînțeles, compoziția lor chimică variază de la un fel la altul. Eu sunt un fan al alimentației crude și încerc să o adaptez la mine personal. Ca sursă de inspirație îmi stă prietena și colega mea Andreea, care este raw vegan, așa că rețetele delicioase de la ea le intercalez cu mâncarea gătită. De care, de altfel, încerc să mănânc cât de puțină, deoarece, expusă la temperaturi peste 40 de grade, se distrug enzime și nutrienți importanți, rezultatul fiind ceva, un soi de mancare, bogată caloric, care umple stomacul câteva ore, dar mai puțin hrănitoare pentru celule. Și asta nu ar fi singurul lucru. S-a constatat că, după consumul de mâncare gătită crește nivelul de leucocite în sânge. Numărul de leucocite crește la bacterii, viruși sau corpi străini. În cazul de față, se pare că mâncarea gătită e percepută ca fiind un corp străin, de care organismul încearcă să se apere. O soluție este să mănânci măcar 50% crud lângă ce ai gătit (un grătar și multă salată, exemplul tipic). Ei, ambiția mea e să mănânc peste 70% crudități și mărturisesc că sunt extrem de încântată când am zile în care mănânc 100% crud (2-3 mese consistente pe zi plus gustări – ronțăi migdale, alune, banană, măr..). Mă simt hrănită, nu simt senzația de leșin când mă apucă foamea din nou, simt că creierul are rezerve până ajung iar la castron 😀 Deci, din ce am observat eu, alimentația crudă oferă suport nutritiv creierului de durată, nu doar umple stomacul, cum se întâmplă cu mâncarea gătită.

Cum le ”cultiv”. Multă lume clachează după câteva zile în care încearcă să mănânce sănătos, deoarece nu e diversitate, nu sunt idei sau ”nu este timp”, răbdare și perseverență în prepararea unei mâncări consistente. Eu îmi lărgesc tot la câteva zile meniul, e clar ca dacă mănânci zilnic același lucru ți se acrește. Dar posibilitățile sunt atât de numeroase! În ultimele 2 săptămâni am jonglat cu câteva feluri de germeni: grâu și ovăz și leguminoase – fasole mung și linte. Le las la înmuiat și germinat în farfurii, după ce s-au umflat și absorbit apa le acopăr cu o folie și un prosop, astfel încât să intre și aer, dar să fie întuneric. Că lor le place la întuneric, au senzația că sunt sub pământ 😀 Boabele de germinat mi le iau de la Casa Bio, dar dacă aveți surse bune de orice fel de boabe care germinează, no problem. Colțișorii apar cam în 2 zile. Mie îmi place să le las să crească ”mustățile” chiar de un cm și mai bine, deoarece cantitatea de nutrienți se multiplică. Ca să nu rămân ”descoperită”, când mai am cam de două porții de germinături, pun următoarea tură, astfel că mereu am proaspete. Când le iau de la germinat le pun la frigider, să nu se usuce/strice. Există însă și germeni/vlăstari gata germinați la casa Bio (Cluj). Privind vegetarianismul, nu mă vad vegană prea curând, așa că folosesc și carne în alimentație – porc (de casă), piept de curcan, pește, brânzeturi.

O paranteză haioasă: acu câtva timp m-am pomenit cu un comentariu de la o anonimă cum că ce ipocrită aș fi, că ea m-a văzut cumpărând mezeluri la Sora, iar eu promovez alimentația sănătoasă. Probabil că nu știe că doar la mezeluri găsești salam crud uscat sau șuncă (singurele chestii pe care le-aș putea lua, rar), nu la făinoase! :))

Cam cum le combin. Nu orice germeni merg cu orice. De exemplu, germinăturile de leguminoase (mung, linte) le folosesc în combinație cu salate ce conțin bucăți de carne sau în salată de varză cu fulgi de drojdie inactivă (miam, miam!). Sau cu mâncare de ciuperi sau salată de beuf. Așa mi se pare mie că merg. Ideea e ca jumătate să fie mâncarea gătită și jumătate germenii – bine omogenizați, că doar trebuie să îți și placă la gust. Germenii de grâu, ovăz, in etc îi folosesc în salatele mai light, fără carne, eventual cu caș. Bineînțeles, salata verde nu lipsește atâta timp cât se găsește pe piață. Și nici ardeii și ce o mai fi. Eu acum insist pe germeni (și vlăstari), dar, desigur, folosesc tot felul de alte crudități. De exemplu, dimineața îmi face plăcere să mănânc iaurt amestecat cu dulceață de casă și cu musli crud/deshidratat (este la magazinele naturiste sau se pot face acasă, dacă aveți deshidrator), la care adaug un pumnișor de germeni de ovăz și/sau de grâu. Germenii conferă consistență și sațietate și sunt alcalini, deci nu vei simți că te ronțăie stomacul.

De băut îmi fac acasă, am încercat zilele trecute un ”nectar” Prigat parcă, într-un bar, și mi s-a părut că e doar apă colorată și zahăr, n-am putut lua mai mult de o gură. Băuturile o să constituie un alt post. Nu fac o religie din mâncarea sănătoasă, deși poate n-ar strica, dar efectiv când își obișnuiești papilele gustative cu sucuri la storcător, siropuri de casă, nu îți mai plac băuturile chimicale din comerț.

La noi în familie mereu a fost o responsabilitate faptul de a mânca sănătos, așa că trecerea la un nivel mai strict pentru mine n-a fost o problema. Pentru cine mănâncă haotic și/sau nesănătos nu cred că e o idee bună o trecere bruscă, de care să nu se țină, ci una graduală. Și poți începe așa, renunțând la ”mâncarea” care doar oferă calorii goale și volum gastro-intestinal pt câtva timp, mâncând mâncare normală, balansând-o cu crudități. O supă caldă poate fi urmată la felul doi de o salată cu de toate – la caserolă, dacă lucrezi și ești pe drumuri. Apoi încetul cu încetul ajungi să apreciezi calitățile crudităților și o să încluzi tot mai multe și mai variate în dieta ta. Nu uităm de migdale, nuci, alune, semințe de floarea soarelui (crude, neprăjite, nesărate!!), pentru acizi grași buni.

Ce am observat eu, de când sunt atentă cum mănânc. Nu îmi mai simt pielea atât de uscată, parcă s-a ameliorat balanța hidrolipidică. M-am dezumflat (am renunțat la a pune sare în mâncare, cu excepția murăturilor. Alimentele conțin ele suficient sodiu pentru organismul nostru, nu e necesar să adăugăm). Aveam ridulețe fine la baza genelor, pe pleoape și în jurul ochilor. Foarte fine, puțin vizibile, pe care le atribuiam vârstei :D, dar acum nu le mai am. Unele substanțe din alimentele crude stimulează secreția endogenă de colagen și elastină, așa că pielea își revine. Roșiile sunt unele din alimentele bune la așa ceva. Pe vremea asta însă… doar roșiile cherry :D. Nu sunt obosită după ce mănânc, după mâncarea gătită mă lua somnul. Așa… a! o tipă makeup artist m-a întrebat, înainte să mă machieze, dacă m-am dat cu fond de ten. A fost surprinsă când i-am zis că nu aveam nimic pe față 🙂 Or mai fi și alte schimbări, dar acum nu îmi vin în minte, bineînțeles greutatea corporală de modifică, încet, dar sigur, nu asta e prioritatea nr. 1 pentru mine. Dacă vă plac genul acesta de postări, semnalați 😀 că mai scriu. Și nu uitați să mă urmăriți pe Instagram, printre altele, pun aproape tot ce mănânc, inclusiv prostiuțe. Dar hai, la meniul pe care îl am eu, un derapaj la săptămână e insignifiant.

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (14)

  • Wow, super! Bineinteles ca vrem sa ne mai scrii astfel de informatii, sunt foarte folositoare

  • in borcanul ala e spirulina..ai pus apa si a rezultat ce in pahar?

    daca da..de unde ai luat asa ceva, eu una nu am vazut prin orasul meu!

    mersi :)!

  • Carmen, de la casa Bio din Cluj. Trebuie sa fie pudra de spirulina la ceva magazine naturiste si pe acolo. daca nu http://casabio.ro/

  • Da, da, mai vrem. 🙂

  • Foarte util articolul acesta, sa mai faci!

  • Cam asa manac si eu si tocmai ce am iesit dintr-un detox, greu dar folositor. 🙂 Nici eu nu ma vad vegetariana suta la suta insa evit cat pot de mult carnea si mananc doar cand nu am ce sau cand sursa este sigura. Rezultatele se vad, eu am slabit in timp de la schimbarea de alimentatie…ar mai trebui inca dar nah, nu ma pot abtine chiar de la toate prostiile 😀

  • pf…nu ma vad mancand asa ceva :)) dar daca ma inviti la o masa de-asta si-mi place, n-ar fi exclus sa copiez retetele 😛

  • stilistele, e posibil sa nu placa oricui, eu sunt invata de mica insa sa mananc ceva pt ca e sanatos nu musai ca-mi place. si in timp ajunge sa imi placa.

  • Lavi, eu nu evit carnea. Chiar mananc de vreo 2-3 pe sapt acuma. Eu am perioade si perioade. Uneori trece luna si nu pap carne. E bine ca reusesti sa te tin, micile si marile eforturi cumulate se observa in timp. Nu doar pe silueta, pe par, piele&stuff, chestii la care eu tin ceva mai mult ca la kile.

  • Germeni = mniam mniam. Primele mele incercari de a face germeni au fost destul de stangace. Am experimentat cu borcane, saculeti de panza, cutii de plastic perforate. Totul s-a schimbat in momentul in care mi-am cumparat un germinator de plastic care usureaza treaba foarte mult.

    Am gasit la un pret mai mult decat decent un germinator aici: http://www.veganlife.ro/cumpara/germinator-4-vase-plastic-792631. Daca as fi in tara probabil as comanda 2 ca sa pot avea mereu germeni proaspeti.

  • 🙂 interesant articolul, si eu am o mica obsesie legat de alimentatie, de tot ce este sanatos. Ce parere ai despre algele deshidratate pe care le gasim in magazinele bio? Se tin cam 30 minute in apa rece si apoi pot fi consumate in diferite moduri, chiar si crude in salate 🙂 sunt chiar atat de sanatoase pe cat ne spune ambalajul lor sau nu?

  • ioana, nu stiu, nu prea iau “deshidratate” mai ales acum ca avem cruditati si iarna imi cresc “cruditati” acasa, sub forma de germeni… eu cred ca nu trebuie sa chiar punem semnul intrebarii la orice, pana la urma e ok daca e din magazin naturist. oricum nu putem controla absolut totul

  • Imi plac postarile tale despre alimentatie, ma inspira de fiecare data. La cat mai multe! Le citesc cu interes. 🙂

  • Buna Sigina, germenii de grâu și ovăz și leguminoase – fasole mung și linte. Le pot lua si de la supermarket,erau la BIlla la kilogram,(linte).Mi-ar iesi daca le-as pune cum ai spus tu? Ce altceva mai ,,cultivi” inafara de ce ai mentiona mai sus?

    P.S. Foarte folositor si motivant articolul.Iti multumesc:*!!