Featured Lifestyle

Ce nu mănânc, de dragul frumuseții

Vă spun rapid: evit cât de mult pot zahărul, nu mai adaug sare în mâncare. Dar acum povestim despre zahăr, subiect care ați observat, poate, că mă preocupă. Zahărul e folositor într-o cantitate rezonabilă, iar cantitatea rezonabilă se află, de obicei, în alimente, sub forma a tot felul de zaharide (oricum, toate sunt reduse în organism la forma de glucoză). Așa că, după părerea mea, nevoia de dulce însemnând dulciuri nu se prea justifică. Că ne e poftă, e altă poveste. Deci e clar că majoritatea dintre noi consumăm zaharuri în exces. Problema e că acest exces se prinde de structura colagenului din piele, rigidizându-l. Asta înseamnă că scade elasticitatea pielii și se pierde aspectul (cât mai) tânăr și sănătos. Ca să nu mai vorbim de problemele interne pe care le poate declanșa. Astfel, de câtva timp încerc să elimin zaharurile goale (rafinate) din alimentație și, deși nu reușesc s-o fac total, am scăzut drastic cantitatea de dulciuri (bine, nu mă laud cu un istoric prolific al dulciurilor oricum). Nu te privezi de dulcele necesar dacă obișnuiești să consumi fructe – eu personal mănânc foarte multe (ceea ce nu e prea grozav, că sunt dulci și se depun – struguri, prune…offff..). În căutarea mea pentru un regim mai echilibrat, am căutat versiunea optimă de ciocolată. În afară de Desir Chocolate, care rămâne The Chocolate pentru mine, din Cluj-Napoca.

Și am mers la un magazin naturist, să-mi iau eu ciocolată eco… Ei, și-am luat-o. Primul ingredient este zahărul, eco au ba, mie ciocolata aia mi se pare mai mult o turnatură de zahăr, nici nu simt cacaua. N-am mâncat-o pe toată, deși era mică, mi-a fost greață de așa zaharisită. Nu mai cumpăr veci. Am renunțat și am mers la secțiunea de dietetice din Sora și-am luat o cioco mică, cu îndulcitor sintetic (maltitol), pentru diabetici. Sinceră să fiu, ideea de sintetic nu-mi prea convine, așa că după toată știința mea modestă, parcă tot mai bine zahăr decât maltitol sau, mai știu eu, zaharină. Doar că îmi doresc să nu se găsească într-o cantitate atât de mare în ciocolată, necum primul ingredient din listă! Uitați de ciocolata neagră: are la fel de mult zahăr ca și cea cu lapte, doar că dulcele e acoperit de amăreala cacauăi. Atât are ciocolata neagră: un procent mai mare de cacao, implicit de antioxidanți. Și hai… probabil mai multă anandamidă, un compus chimic care este indirect răspunzător de producerea stării noastre de bine 🙂 Să revenim la cele două experimente ale mele: concluzia e că n-o să îmi mai iau ciocolata aceea eco în vecii vecilor. Nu e gustoasă, e doar dulce. Nu cred c-o să iau degrabă ciocolată dietetică. Deși e foarte delicioasă și nu se simte schimbarea îndulcitorului, nu-mi place ideea de a înghiți îndulcitori sintetici. Rămâne să-mi fac singură ciocolată :)) Cel puțin știi o treabă. La budincă, de exemplu, eu pun doar două linguri de zahăr brun la toată compoziția, deși știu că se pun vreo 4. Și tenul meu a primit multe complimente în ultima vreme, deci tot a meritat grija. Deci, aveți voi vreo idee mai bună?

Beauty blogger. Mainly. Lifestyle and fashion posts, also. :)

Comments (16)

  • tare greu cu dulcurile. mi-e greu sa abtin.pupici

  • Eu ciocolata mananc de Paste si de Craciun, ca nu sunt fan.
    Dulcele meu preferat e inghetata, dar o consum cu moderatie. Eu am observat ca atunci cand am pofta ciudata de dulciuri, daca iau o pastila de magneziu se calmeaza. Asta nu inseamna ca-mi refuz orice pofta, ci doar imi place sa fiu moderata.
    Cafeua o consum simpla, neindulcita, la ceai pun stevia asa ca incerc sa reduc consumul de zahar pe cat posibil.
    Fara sare chiar n-as putea supravietui… am tinut la un moment dat regim – fara sare, pentru ca am avut o pareza, si a fost cea mai nefericita perioada din viata mea. Mancam enorm de mult, pentru ca mi-era mereu foame, mancarea era groaznica si am slabit vreo 5 kg in 3 saptamani.
    Eu deciziile alimentare le iau de dragul sanatatii, nu al frumusetii. Ca un corp sanatos e si un corp frumos, asta e o alta poveste.

  • Clarra, buna observatia cu magneziul 😉

  • O sa te contrazic, ciocolata neagra cu 85% cacao are jumatate din cantitatea de carbohidrati continuta de o ciocolata normala, cu lapte sau chiar o treime fata de alte umpluturi si iti spun pentru ca am studiat indelung etichetele. dar cea mai buna ciocolata e cea pe care ti-o faci singurica acasa din unt de cacao, cacao si smantana, e delicioasa 🙂

  • Pe mine nu ma tenteaza sa iau cioco “dietetica”, eco, bio sau cum s-o mai numi ea 🙂 Am zis, din doua una sa fie: ori iau o cioco normala si calitativa sa-mi satisfac pofta [prin aceasta eu inteleg o cioco Heidi 😛 sau o cioco Ritter Sports – dpv al calitatii, mi se par cele mai bune branduri din ce am testat de la noi], ori ma abtin [si apelez la un fruct dulce, de exemplu banana, care daca e coapta, mi se pare la fel de dulce ca o cioco. ] Cu alternative gen “dietetica”, ne pacalim singure… si mai are si corpul de suferit pe termen lung.

    Ce te-as intreba ref. la indulcitori: ce parere ai de indulcitorul Stevia? ai folosit?

    Eu de multe ori cand a venit vorba de indulcit mi-am propus asa: decat indulcitor sintetic mai bine deloc sau zahar (1-2 l-te/zi maxim) sau si mai bine: mierea, care are si valoare nutritionala… insa este pretentioasa [adica nu trebuie folosita la temp. mari, mai mari de 40 de grade, altfel devine toxica… asa am citit intr-o carte a domnului Mencinicopschi.]
    Am avut cateva tentative de a cumpara indulcitor Stevia sub forma de praf sau picaturi, insa mai continea si un ingredient… maltodextrina (daca imi aduc bine aminte si nu prea mi-a mai suras apoi.)

  • Diana, stevia are un gust oribil, mie personal nu-mi place. Daca e vorba de ceaiuri, in afara de miere eu prefer siropul de agave sau de mere, parca si pe cel de artar. Dar dulcele tot dulce e… E mai ok ca zaharul, dar na..

  • OanaS, chiar la 85% cacao nu m-am uitat, eu imi iau pana la maxim 75%, ca asa… mananc cacao goala 🙂 Dar pana la 75% eu n-am vazut diferente. Eu sper insa ca difera si de la marca la marca, eu am luat 2 la in tamplare la mana si nu mai stiu care. Cred ca Heidi. Mie Heidi nu-mi place deloc. Aia am zis si eu, niste untutz de cacao si – la treaba! 🙂 Cea mai fina cioco mie mi se pare cea din Central din Cluj de la Desire Chocolate. Scumpa… da bunaaaa.

  • eu am gasit pe un blog o retata facuta din must proaspat de struguri negri…am fiert 2 litri pana a ajuns la consistenta mierii…e delicios si natural , mustul il storsesem eu , deci stiu sigur ca nu am adaugat nimic nimic…delicios…pun si in cafea ! am incercat toti indulcitorii posibili si nu ma impac decat cu siropul de agave , mustul meu ..miericit :)…seamana !

  • Ah, ce bine are merge in Cluj o cofetarie cu dulciuri raw vegane, as fi vesnica abonata 🙂

  • Când mi-e poftă de ceva încerc să și mănânc, pentru a nu acumula frustrări.

    Când vine vorba de frumusețe și alimentație singurul secret pe care l-aș avea de împărtășit este moderația. Porțiile rezonabile țin silueta în parametri normali.

    În ceea ce privește ciocolata nu sunt un mare fan.

  • iti dau eu o idee de budinca: doua banane pisate bine sau facute cu blenderul, o lingura de miere si una sau doua linguri de cacao.Fara lapte si zahar,poate doar putina miere.

  • Lavi, nu mai zi…

  • nico, suna minunat! doar ca e o bomba calorica…. 🙂

  • coco, interesant, dar e pacat ca se distrug toate vitaminele…

  • Eu mai fact cate o cura de crom si ala diminueaza pofta de dulce sau de ceva bun. E explicat pe net ce si cum 😉

  • Foarte interesant articolul, eu folosesc siropul de agave, zahar brun, miere sau siropul de artar cand prepar ceva dulce in casa. Dar despre fructoza folosit ca indulcitor ce parere ai?