Poezia “evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi” a devenit arhicunoscută. Am o propunere: pune în fața unui copil mic o bomboană și așteaptă-te să n-o ia să o bage în gură. E bine să fim informați, evităm zahărul alb (îi schimbăm doar culoarea, în speranța că cel brun ar fi mai sănătos – greșit) și alte rele la vedere. Însă cumpărăm în draci dulciuri făcute cu nimic altceva decât zahăr rafinat. Și nu cât să dea gust, ci MULT, să te îngrețoșeze. Aici mereu îmi aduc aminte de (încerc să nu dau nume, nu musai vreau să denigrez pe cineva) de ”dulciurile zeilor”, prăjiturile unei cofetării care îți lasă gura apă când le vezi, efectiv. Dar din care nu poți să mănânci mai mult de jumătate, de dulci ce sunt. E în regulă să mănânci prăjituri din când în când, dar unele în care nu s-a spart punga cu zahăr.
Cine spune că nu prea mănâncă prăjituri, nu poate spune că nu mănâncă măcar iaurturi. Că doar sunt sănătoase, nu? (Sau batoane ”fitness” – oh yeah!!) Aportul de calciu din iaurturi e chiar mai mare decât din laptele normal, pasteurizat. Așa că hai să îi dăm și gust, să-l mâncăm cu fructe. Nemâncând demult, recent, am luat niște iaurturi cu fructe (a se citi ”dulceață”). Mi s-au părut atât de dulci, să “dau în diabet”, nu alta. Când mă uit – 10 g zahăr din glucidele totale în iaurțelul de 100 g. Am perseverat și am schimbat firma: iaurt cu piersici – glucide totale 15, 5 g/100 g din care 10 g zahăr. Iaurtul are 300 g, deci cumpărătorul înghite cam 30 g zahăr doar din acest produs. Nu mă bag la clasele de E-uri, coloranți, reglatori de aciditate etc. Cum vi se pare? Acesta este doar un exemplu. Hai să mergem la ”obiceiurile sănătoase” de a mânca fulgi de cereale cu lapte/iaurt. În primul rând, combinația este una indigestă. Combinația ideală ar fi de cereală cu cereală – recomand laptele de soia (dulce și ăla, dar nu și dacă îl prepari acasă după propriul gust) cu fulgi de cereale. E demențial, o sursă bună de fibre, corect administrată. În al doilea rând, fulgii sunt “sănătoși”, dar doar ca mărime și aspect, în realitate sunt prăjiți și zaharisiți de mama focului, așa că numai la limbuță sunt buni. Nu e totul pierdut: în loc să vă luați iaurturi (cu fructe, da? și 10 g de zahăr/100g!) cu fulgii ”sănătoși” atașați, vă puteți lua un iaurt simplu, o sana, un lapte bătut. Și niște cereale adevărate, unde chiar recunoști cereala – uscate și presate, cerealele din grâu, porumb și alte cele sunt în regulă. Bine ar fi să nu le combinați, dar mizez pe stomacul călit de secole al românului, cu laptele cu mămăligă.
Ideea e că avem atât de mult zahăr ascuns în tot felul de ”alimente”, încât e dificil să nu sari calul. Dacă ne-am apuca să respectăm avertismentul media, probabil că ar scădea drastic vânzările la unele produse. Nu luați de bun tot ce se promovează ca fiind sănătos. Suntem oameni și ne e poftă, e ok să mai mâncăm câte o ”cereală” prăjită din când în când, așa cum mai mâncăm iaurt cu fructe sau ciocolată. Dar nu le includeți în stilul de viață, în consumul de zi cu zi, nu-s ”obiceiuri sănătoase”. Și încă ceva: cerealele îngrașă. Aviz consumatoarelor de apă plată cu lămâie care visează să devină super modele mâncând ”sănătos” cereale cu lapte. Sunt o sursă fooooaarte importantă de carbohidrați. De principii nutritive aproape deloc. Și acele puține principii nutritive (parte din ele) nu pot fi absorbite din cauza fibrelor, pe care le elimini.. știi pe unde. De asemenea, calciul și alte minerale din lactate, cu care le combini, sunt pură risipă, din același motiv. Și ca să le leg de frumusețe, o dietă bogată în dulciuri e crimă pentru piele. Hrană pentru vergeturi la copiii în creștere.
(Gata, mi-am mai vărsat din zăduful acumulat în hipermarket last time.)
Comments (14)
Super bine scris articolul, ai punctat niste chestii pe care nu multi le cunosc/recunosc. Eu incerc sa imi fac la micul dejun un amestec din iaurt natural (destul de acru si fara gust), tarate sau fulgi de ovaz/secara, cand cum, iar uneori chiar niste frute de padure cand mai am la congelator. Pacat ca asta se intampla mai mult in weekend, ca de luni pana vineri…coffee rules. 🙁
Ai pus punctul pe i 🙂 Exceptional scris!
Alessandra, decat deloc, mai bine putin dar constant 🙂
La fix ai scris chestia asta! Si eu m-am enervat ieri cand cautam un iaurt cu cereale incorporate – ca sa-l iau la serviciu, unde nu pot face combinatii fantastice pentru gastrita mea draguta, si vroiam sa fie fara zahar. Am gasit, printre altele, nou-infiintatul Zuzu cu cereale in capac…si cu zahar in cereale :(((( No, sa nu mori incet?!??!
ada, mizeaza pe gadilatul gustului si, intr-adevar, sunt foarte bune si apetisante. e tot un “fast food”, cand te grabesti si n-ai timp sa iti prepari tu ceva
E prima dată când citesc că fibrele împiedică asimilarea de nutrienţi şi sunt menţionate pe un ton care le plasează într-o lumină proastă. Documantându-mă de-a lungul timpului, am ajuns la concluzia că sunt esenţiale într-o dietă sănătoasă şi că se gasesc din belşug în cereale integrale (deci nu, cerealele nu sunt pline de carbohidraţi), fructe şi legume, având un rol foarte important în procesul digestiv. Astfel, cu cât mai multe, cu atât mai bine, nu? E extrem de frustrant să încerci să citeşti cât mai mult despre nutriţie&co şi să constaţi că toţi specialiştii şi pretinşii specialişti emit idei care se bat cap în cap şi provoacă numai debusolare. Carbohidraţii sunt nasoi, lipidele la fel, acum şi fibrele au partea lor de vină. E crimă şi pedeapsă să încerci să-ţi compui o dietă sănătoasă. Îmi spune şi mie cineva cu ce să mă mai hrănesc, sau o las baltă?
Andreea, niciun aliment normal, consumat moderat, nu dauneaza. Doar ca nu am vazut prea des ca cineva sa nu abuzeze de ele (ditamai cana de fulgi nu e ok, eu sunt de parere ca doua-trei linguri cu varf sunt arhisuficiente intr-o zi). Cerealele au si parti bune: aport important de lizina, foarte necesar pentru organism. De asemenea, absorb grasimile in exces. Eu blamez excesele si mitul cum sa mancand in fiecare zi cereale cu cana (sper ca nu sunt care mananca cu bolul) ai o viata sanatoasa. Lipidele sunt necesare pentru organism, in special acizii grasi nesaturati. Evident, si acestia intr-o masura. Poate ai auzit ca si uleiul de masline ajuta la slabit. Si e lipida pura. Asa ca toate sunt ok intr-o anumita cantitate. Cat, depinde de fiecare organism. Poate tu ai nevoie de 3 portii pe saptamana (portii – vreo 3 linguri, asa), altii numai una. depinde. Iarasi, un iaurt cu fructe dulceag nu face rau nimanui, dar daca tu stii ca e sanatos si iti cumperi zilnic cand esti pe fuga la servici sau la scoala… ma intelegi? nu trebuie sa iti bati capul foarte mult, ci doar sa le echilibrezi.
Andreea, niciun aliment normal, consumat moderat, nu dauneaza. Doar ca nu am vazut prea des ca cineva sa nu abuzeze de ele (ditamai cana de fulgi nu e ok, eu sunt de parere ca doua-trei linguri cu varf sunt arhisuficiente intr-o zi). Cerealele au si parti bune: aport important de lizina, foarte necesar pentru organism. De asemenea, absorb grasimile in exces. Eu blamez excesele si mitul cum sa mancand in fiecare zi cereale cu cana (sper ca nu sunt care mananca cu bolul) ai o viata sanatoasa. Lipidele sunt necesare pentru organism, in special acizii grasi nesaturati. Evident, si acestia intr-o masura. Poate ai auzit ca si uleiul de masline ajuta la slabit. Si e lipida pura. Asa ca toate sunt ok intr-o anumita cantitate. Cat, depinde de fiecare organism. Poate tu ai nevoie de 3 portii pe saptamana (portii – vreo 3 linguri, asa), altii numai una. depinde. Iarasi, un iaurt cu fructe dulceag nu face rau nimanui, dar daca tu stii ca e sanatos si iti cumperi zilnic cand esti pe fuga la servici sau la scoala… ma intelegi? nu trebuie sa iti bati capul foarte mult, ci doar sa le echilibrezi. Traiasca mancarea la caserola 🙂
Tocmai am mancat o felie de tort fin “dulciurile zeilor” si am crezut ca fac diabet instant. Gretos de dulce. Eu la serviciu mananc mancare facute de mine cu o seara inainte acasa, cea mai sanatoasa alegere si punct. Mie mama imi zicea asa: tot ce este ambalat in punga nu este bun (cu exceptii, desigur) dar e bine sa nu ne obisnuim cu mancatul din oras sau din pungi.
Lavi, asa faceam si eu cand mergeam la redactie. Traiasca caserola, scuzati cacofonia 🙂 mai mancam si la cantina da noa.. eu la dulciurile zeilor n-am fost niciodata abonata, cel mai ok tort mi se pare pralina..
Eu nu prea-s cu dulciurile, m-am dezobisnuit si de zaharul din ceai sau cafea,evit cat de mult pot adaosurile de zahar pentru ca mananc fructe si acelea sunt deja dulci insa cateodata fac exceptii la evenimente. Nu ma pot lasa insa de ciocolata neagra (cate 2 -3 bucatele pe saptamana), de cateva lingurite de nutella o data pe luna si de siropul de soc uneori 😀
Sunt absolut convinsa ca totul tine de echilibru si cumpatare, nici frustrarile nu sunt bune asadar cand ai o pofta mai bine ti-o faci decat sa ramai cu gandul insa primordial este sa facem alegeri sanatoase.Ai putea sa iti faci putin timp si sa scrii idei de meniu zilnic sau ce mananci tu, eu imi gasesc greu surse de inspiratie pentru mancat sanatos.
Lavi, clar, si eu sunt de acord ca o data poti s-o faci ”lata”, doar sa nu devina obicei. Hmm… la asta nu m-am gandit, ”inspiratia la caserola” :))