Văd tot felul de clasificări la “lifestyle” (de parcă nu putem să vorbim româneşte) şi constat că oamenii nu înţeleg ce e aceea “stil de viaţă”, deşi sitangma spune totul. Pentru a amatoarele de cure de slăbire s-ar putea să fie de neînţeles, dar mai povestesc o dată. Ca să arăţi bine, e nevoie de un stil de viaţă echilibrat, asta înseamnă:
1. să mănânci sănătos. subliniez, să mănânci, nu să nu mănânci. Orice cură de slăbire, fie ea şi disociată, dacă nu o menţii o viaţă, după o vreme tot te îngraşi. Lasă curele şi sfaturile care circulă de la parter la etajul 10 şi vezi ce anume îi pică bine corpului tău. Mănâncă de toate, fără să exagerezi şi ai grijă ca ce mănânci să nu fie foarte caloric. Şi dacă se întămplă să fie caloric, o dată, nu e de sărit în apă. Caută mâncărurile preparate crud, eventual fierte sau la grătar, încearcă să elimini grăsimile inutile şi prăjelile, şi să consumi grăsimi nesaturate, câte puţin, zilnic. Toate acestea sunt greu de respectat când lucrezi. Sau nu. Depinde de atitudine. Unii îşi pun caserole cu papa de acasă, la servici. Este cel mai indicat: ştii ce mănânci şi când tragi linie la sfârşit de lună vei vedea că nu ai cheltuit aşa mult. Fiindcă dacă îţi tot cumperi prostii în loc de mâncare, sau mâncare-gunoi, la sfârşit de luna, la bilanţ, se observă.
2. obligatoriu mişcare. Nu faci nimic fără mişcare. Sunt convinsă că fiecare găseşte o modalitate de a se mişca măcar 30 min pe zi, fie că alege să meargă pe jos, fie că merge la sală sau la alt sport. Cei care nu lucrează muncă de birou se pot considera avantajaţi, fiindcă munca de teren presupune mişcare. Am spus într-un post anterior că mişcarea este singura soluţie pentru a da jos (şi nu numai, pentru o viaţă echilibrată în general şi pentru cei slabi) şi am precizat că m-am apucat de mers la club. Ei, într-o primă fază, după prima lună, n-am văzut modificări în greutate, dar îmi place aşa mult că am continuat să merg zilnic şi m-am trezit după încă vreo 2 luni cu 3-4 kile în minus. Bineînţeles, nu vii acasă şi bagi ciocolată cu nemiluita. Eu nu mai mănânc după ora 6 deloc, decât eventual lapte de soia cu puţină miere. În rest, ziua, respect mesele: micul dejun consistent, amiaz..(.şi când amiazul e a amiaz nu ora 4 sau 5, depinde pe unde mă prinde masa), mai mănânc ceva uşor pe la vreo 5 şi gata. Mă iubesc prea mult să rabd foame sau să mă privez de ceva ce îmi place. Mai mănânc şi dulce, dar de gust. Şi mişcare, mers prin mall-uri, străzi, magazine, că ăsta mi-e jobul şi după la step, tae bo sau dance step.
3. somn suficient. şi aici nu mă refer la somn mult, ci calitativ. Este important ca orele pe care le dormi, să le dormi bine şi să te trezeşti odihnit. De aceea, nu fă excese la sfârşit de săptămână, dacă nu e vreun eveniment ieşit din comun. Îţi dai bioritmul peste cap degeaba, eşti tu împotriva ta.
4. viaţă socială echilibrată. Nu e cazul să abuzezi să stai cu oameni doar ca să stai sau să demonstrezi nu ştiu ce. E bine să fii cu cei cu care te simţi bine, dar găseşte-ţi timp şi pentru tine.
5. Îngrijeşte-te. Amintindu-mi de emisiunea aceea, pe muchie de cutit , care sprijină ideea că nu există femeie urâtă, ci doar femeie fără bani. Le sună şi bărbaţilor. Aşa să fie oare? Întotdeauna există câte o variantă, sigur, nu atât de radicală ca în cazul televizat de mai sus, dar există. Există măşti de casă, pentru păr, faţă, corp, tot felul de trucuri naturale şi ieftine. Şi evident, echilibru, dacă mănânci normal nu vei rămâne fără dinţi sau fără alte lucruri. Pentru fătuţele care încă mai fac ochi mari la “vedetele” de la TV naţionale şi internaţionale, doresc să amintesc un lucru: la banii pe care îi câştigă/au (sub o formă sau alta) respectivele persoane, atât femei, cât şi bărbaţi, ar fi mai mare jena să arate altfel decât bine. Sunt tot felul de saloane şi tot felul de tratamente pentru cele mai năstruşnice chestii, nici eu nu le ştiu pe toate, bani să ai. Dar, repet, a nu avea suficienţi bani nu e o scuză, există alternative şi, în măsura posibilităţilor, aveţi grijă de voi. Face bine şi la psihic! Şi să nu uităm, frumuseţea este atât de diversă şi subiectivă!
6. gândeşte sănătos. nu ai cum să ai o viaţă echilibrată şi sănătoasă dacă nu gândeşti bine. Cum spuneam în postul “A fi slab nu înseamnă a fi frumos“, multele probleme sunt psihice, fictive, nu există cu adevărat. Nu vei avea un stil de viaţă sănătos dacă nu gândeşti sănătos. Şi de aici pleacă toate, să n-o mai lungim 🙂
Comments (3)
o scurta retrospectiva asupra vietii mele:
1. NU, in nici un caz!
2. Acum ma apuc, imi caut si bicicleta ca sa merg la birou pedaland
3. hmmm… nu prea
4. Sunt un etalon 😀
5. Din punct de vedere medical ma ingrijesc… nu ma incanta deloc frizeru si barbieyu’ … da’ nu e o problema ca ma spal :))
6. Asta incerc sa fac de cateva luni… sa vad “partea plina a paharului”
hahah! pana la urma asta e totul, de la o gandire sanatoasa, corecta porneste si o viata echilibrata. 🙂