Cred că aproape toată lumea ştie zicala “eşti ceea ce mănânci”. Desigur, un ten uscat (sau de orice alt fel) este o moştenire genetică şi nu se va schimba dacă schimbi alimentaţia. Însă starea tenului tău este mult influenţată şi de ce introduci în corp prin alimentaţie. Pe lângă cremele de hidratare şi veşnicele măşti naturale, făcute acasă sau gata preparate din comerţ, un ten uscat are nevoie de suport şi din interior.
Fiind predispus la ridare, părerea mea este că tenul uscat are nevoie de o atenţie deosebită în comparaţie cu alte tipuri. El poate fi deshidratat din cauza lipsei apei sau din cauza lipsei de grăsimi bune (acizi graşi esenţiali, ex. omega 3, omega 6). Precauţia aceasta nu costă nici prea mult timp, nici prea mulţi bani. Pentru a ajuta din interior tenul, concomitent cu cremele şi cu măştile de hidratare pe care hotărăşti să le foloseşti zilnic, ar fi bine să:
a. Bei aprox. 2 l de lichid iarna şi până la 4 l pe timpul verii. Este important ca măcar 2 l din lichidul băut să fie apă plată şi nu altceva, deoarece s-a demonstrat că apa plată nu poate fi înlocuită nici măcar cu ceaiuri neîndulcite. Apa plată nu are înlocuitor. Apoi, în contul lichidelor poate intra sucul natural, ceaiul chiar şi supa, să fie însă din surse naturale. Carbogazoasele şi alte băuturi artificiale se exclud, nu fac bine nici tenului, nici organismului în general. Însă, evident, fiecare decide pentru ea/el.
b. Consumi grăsimi mononesaturate, adică grăsimi care nu au fost trecute printr-un proces de rafinare. Poţi încerca cu o lingură de ulei de măsline presat la rece pe zi sau un pumnuleţ de nuci, migdale, alune sau altele, neprăjite. Ele trebuie să fie crude. Le poţi amesteca, poţi să consumi din toate sau numai unele, în mancare sau deserturi, ideea e să îi dai organismului ceea ce are nevoie pentru tenul tău. Uleiul de măsline poate fi aplicat şi ca mască pe faţă.
Un ten foarte uscat poate fi cauzat uneori de un dezechilibru intern, care poate fi remediat cu o dietă adecvată formată din alimente şi/sau suplimente alimentare. Pentru aceasta trebuie să te vadă un nutriţionist sau un medic internist de preferinţă cu orientare către medicina alternativă/naturală (poţi să încerci şi un dermatolog, însă o problemă de suprafaţă are aproape întotdeauna o cauză internă). Dacă ai nevoie de unul şi nu cunoşti, nu ezita să mă consulţi, îţi pot recomanda pe cineva.
Comments (3)
Asa am observat si eu, pentru ca stau in padure si ma frec de toate crengile si maracinii si ma tavalesc prin gropi
Muma Padurii =)) :))